Asilo byloje – parodymai iš Suomijos kalėjimo

Kauno apygardos teisme, nagrinėjančiame su Agurkiniais sieto Igorio Laškevičiaus nužudymo bylą, parodymus davė kartu su šiuo nusikaltimu kaltinamu Mindaugu Mažeika, pravarde Asilas, ir velioniu tą lemtingą vakarą leidęs, dabar Suomijoje kalintis Dainius Paldavičius.

Ne visos mįslės įmintos

Kaip jau rašyta, 31-ų I.Laškevičius, kurio kūnas buvo aptiktas pušynėlyje netoli Lapių apylinkių Šatijų kaimo, buvo nušautas dviem šūviais į pakaušį 2016-ųjų kovo 29-ąją kažkur Kaune ir atvežtas į minėtą nuošalią vietą jau kitu automobiliu, kuris vėliau buvo rastas Domeikavoje sudegintas.

Automobilio, kuriame, kaip įtariama, buvo įvykdyta žmogžudystė, teisėsaugininkams rasti nepavyko. Kaip ir paties nusikaltimo įrankio – anot ekspertų, savadarbio arba perdirbto 9 mm kalibro pistoleto ar pistoleto kulkosvaidžio.

Tačiau, operatyvininkams klausantis tą vakarą M.Mažeikos pokalbių telefonu, buvo užfiksuota, kaip I.Laškevičius ir dar vienas su jais buvęs asmuo važiuoja pirkti kokaino. Fone girdisi ir nelabai draugiškas jų tarpusavio bendravimas. O apie devintą vakaro M.Mažeika jau skambino tėvui ir pranešė turintis problemų. Šio pokalbio fone jau girdisi kažkoks gargaliavimas, panašus į žmogaus agoniją.

Aštuonis kartus teistas M.Mažeika duoti parodymus ikiteisminio tyrimo metu atsisakė. Tačiau, stojęs prieš teismą, jau buvo linkęs papildyti net kai kurių liudytojų parodymus, beveik visais atvejais akcentuodamas, kad tą lemtingą vakarą kartu su juo buvo ir Ramūnas Pakutka. Nors po kaltinamojo akto paskelbimo ir buvo pareiškęs, kad neprisipažįsta dėl devyneriais metais jaunesnio I.Laškevičiaus nužudymo ir duos parodymus tik po visų liudytojų apklausos.

Įtariamieji buvo trys

Po I.Laškevičiaus nužudymo R.Pakutka taip pat buvo sulaikytas, kaip ir D.Paldavičius.

Tačiau ikiteisminis tyrimas jų atžvilgiu vėliau buvo nutrauktas, nepavykus surinkti įrodymų, kad jie galėjo būti M.Mažeikos bendrininkais tiek nušaunant I.Laškevičių, tiek pervežant jo palaikus į kitą vietą.

Po tokio teisėsaugininkų sprendimo R.Pakutka ir D.Paldavičius skubiai dingo iš Lietuvos.

Nustatyta, kad D.Paldavičius šiuo metu Suomijos kalėjime atlieka penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už nusikaltimą, susijusį su narkotikais. R.Pakutka taip pat gyvena užsienyje.

M.Mažeika buvo paleistas į laisvę tik už 20 tūkst. eurų užstatą – dėl jam diagnozuotos sunkios onkologinės ligos. I.Laškevičius buvo nužudytas praėjus trims dienoms po to, kai M.Mažeika išgirdo šią diagnozę.

Jokio apčiuopiamo I.Laškevičiaus nužudymo motyvo teisėsaugininkams nustatyti nepavyko. Teužsiminta, kad tai greičiausiai per ilgai ne tik su alkoholiu, bet ir su psichotropinėmis medžiagomis švęstų 2016-ųjų Velykų padarinys.

I.Laškevičiaus našlė teismui teigė siejanti vyro nužudymą su mįslinga byla, iškelta po kažkokio įvykio M.Mažeikos namuose. Po jo pastarasis buvo pripažintas nukentėjusiuoju, o jos vyras – įtariamuoju, nors esą tik buvo ten, bet nieko nedarė. O prieš pat savo žūtį jis jau buvo tapęs tik liudytoju.

Našlės versiją neigia

I.Laškevičiaus našlei teisme paklausius M.Mažeikos, kas tada atsitiko, šis atsakė, kad buvo apšaudyti jo buto langai. Tačiau tikino, kad jo santykiams su nukentėjusiosios vyru tai neturėjo jokios įtakos.

I.Laškevičiaus našlė prašo priteisti iš 42-ejų M.Mažeikos ne tik vyro laidotuvių išlaidas, bet ir po 45 tūkst. eurų moralinį atlygį jai ir sūnui, kuriam tėvo žūties valandą nebuvo nė dvejų metų. Ir  dar po 200 eurų kas mėnesį – pastarajam išlaikyti, kol šis baigs mokslus.

Anot našlės, tą lemtingą vakarą jos vyras buvo pažadėjęs M.Mažeikai pargabenti iš Vilniaus šio automobilį. Paskambinus po poros valandų, jis telefonu jau neatsiliepė. O dar po valandos šis buvo išjungtas. Vyrui negrįžus iki ryto, ji prašiusi, kad šio draugai paskambintų M.Mažeikai, bet ir pastarajam jis neatsiliepė.

Teisėsaugininkai nustatė, kad M.Mažeika jam inkriminuojamo nusikaltimo išvakarėse svečiavosi Vilniuje, iš kurio grįžo taksi, nes dėl girtumo vairuoti BMW, su kuriuo ten nuvyko, jau nebegalėjo. Kitą dieną jis paprašė Kaune draugų, kad šie padėtų parsigabenti iš Vilniaus automobilį. Tačiau į Vilnių taip ir neišvažiuota – svaigintasi įvairiais būdais ir įvairiose Kauno vietose apie keturias valandas.

Anot I.Laškevičiaus našlės, jos vyras buvo gana karšto būdo. Tačiau išprovokuoti jį vien žodžiais buvo sudėtinga.

Lemtinga orgija

Išsiaiškinus, kad D.Paldavičius kali Suomijoje, Kauno apygardos teismas išsiuntė į ją Europos tyrimo orderį. Šį vykdant, jis ketvirtadienį ir apklaustas, organizavus vaizdo konferenciją tarp Kauno apygardos teismo ir kažkokios Suomijos įstaigos, į kurią D.Paldavičius buvo atvežtas, nepavykus užmegzti ryšio su kalėjimu, kuriame jis atlieka bausmę. Nors mažai tikėtina, kad ir ten, kaip mūsų įkalinimo įstaigose, yra blokuojamas ryšys su išoriniu pasauliu.

Kaip ir tikėtasi, D.Paldavičius, kurio apklausoje dalyvavo ir teisėja iš Suomijos bei šiai jo parodymus vertusi vertėja iš lietuvių į suomių kalbą, iš karto pareiškė, kad jau nepamena to vakaro įvykių. "Ką tada sakiau – viskas teisybė. Nieko keisti nenoriu", – teigė jis.

Teisėjui paskelbus tada D.Paldavičiaus duotus parodymus, paaiškėjo, kad M.Mažeiką jis pažįsta nuo tada, kai abu atliko bausmes Kybartų pataisos namuose. O tą dieną, kuri, kaip paaiškėjo vėliau, buvo paskutinė I.Laškevičiaus gyvenime, M.Mažeika paprašė D.Paldavičiaus nuvežti jį į Vilnių. Tačiau reikėjo ir antro vairuotojo – parvairuoti ten likusį M.Mažeikos automobilį. Dėl to pastarasis ir paskambino I.Laškevičiui.

Į Vilnių jie ketino vykti M.Mažeikos tėvų automobiliu "Honda". Tačiau, vos įsėdus, M.Mažeika užsimanė išgerti. O išgėręs iškart pusę butelio degtinės, užsimanė ir kokaino. Šį, užsisakytą telefonu, įsigijo prie Savanorių prospekto "Rimi". Po to dalį pirkinio sutraukė į nosį, pasidaręs tūtelę iš automobilio dokumentų, kitą išsivirė šaukšte. Šią jau rūkė kartu su I.Laškevičiumi. Po to pastarieji ketino vykti pas kažkokią moterį ir net nusipirko šios užsimanytų sušių. Tačiau pakeliui dar nusprendė pavartoti kokaino. Anot D.Paldavičiaus, nuvežęs M.Mažeiką ir I.Laškevičių į Raudondvario plento 5-ąjį taką, jis juodu ten su visa "Honda" ir palikęs.

Kas išgąsdino kaltinamąjį?

Ketvirtadienį Kauno apygardos teisme liudijo ir M.Mažeikos draugas nuo vaikystės R.Pakutka, praleidęs su teisiamuoju naktį po I.Laškevičiaus nužudymo, tačiau atsisakęs ikiteisminio tyrimo metu duoti parodymus.

R.Pakutka teigė, kad M.Mažeiką į Domeikavą tąnakt jam atvežė kažkoks nepažįstamas asmuo automobiliu "VW Golf". Svečias buvo labai girtas, tačiau norėjo išgerti dar. O šiam išnaudojus visas jo namų atsargas, teko važiuoti ieškoti dar, nors tuo metu ne per seniausiai iš suėmimo kitoje byloje paleistam R.Pakutkai ir buvo skirtas naktinis namų areštas. Būtent tuo jis ir teisinosi, kodėl nedavė sulaikytas po I.Laškevičiaus nužudymo parodymų.

Anot R.Pakutkos, važinėjo jis tada su M.Mažeika iki paryčių, bergždžiai bandydamas perduoti savo bendrakeleivį šio seseriai, kuri jo neįsileido, ar Kauno centre gyvenančiai pažįstamai, kurios namuose M.Mažeika sukėlė konfliktą. Galiausiai išleisdamas jį Raudondvario plento gale – prie tilto, kur jis nusvirduliavo vieno daugiabučio link.

Ir R.Pakutka, kaip ir D.Paldavičius teigė nematę tada pas M.Mažeiką jokio ginklo. O vaizdo įrašą, kuriame jis tąnakt užfiksuotas, atvykęs su M.Mažeika pas šio pažįstamą, ir einantis į vieną Maironio gatvės tarpuvartę kažkuo nešinas, R.Pakutka aiškino, esą tai buvo daiktai, kuriuos jis bijojo palikti automobilyje, nes šį buvo pasistatęs vagių pamėgtoje vietoje.

Baigus visų liudytojų apklausą parodymus žadėjęs duoti pats M.Mažeika ketvirtadienį staiga persigalvojo. "Šiandien labai prastai jaučiuosi. Be to, turiu pasitarti su advokatu, nes esu sutrikęs, kadangi kai kurie liudijimai neatitiko tikrovės", – taip buvo linkęs aiškinti pasikeitusius savo planus teisiamasis. Pasirengti parodymams jis turės net tris mėnesius, nes kitas posėdis – tik rugsėjo gale.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu cia ger .cikis ir arbuzai

Nu cia ger .cikis ir arbuzai portretas
Bratuhos.

zurnalistai jega

zurnalistai jega portretas
.

gal kas ciki su arbuzais matet ar sudmaisi kartu

gal kas ciki su arbuzais matet ar sudmaisi kartu portretas
kauno baxurai juk .rimta saika
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių