Aferos „Regitroje“ byla: artėja atpildo valanda

Prieš Kauno apygardos teismą stojusius "geradarius", kaltinamus padėjus nusipirkti "Regitroje" vairavimo egzaminus, prokuroras siūlo nubausti keturženklėmis baudomis. Jos 25–30 kartų viršija teisiamųjų nustatytą aferos kainą.

Demaskavo kolegos

"Kauno diena" rašė, kad aferos "Regitros" Kauno filiale iškilo į viešumą, Marijampolės vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus pareigūnams besiklausant Jurbarko policijos patrulių Edgaro Brazaičio ir Rimvydo Zymono telefono pokalbių. Jie buvo įtariami kyšininkavimu.

Pastarieji stojo prieš teismą ir dėl iš vieno vairuotojo 2014-ųjų spalį išsireikalauto 200 litų (beveik 58 eurų) kyšio už esą vežtą didesnį dujų balionų kiekį negu leidžiama. Apie tai pranešė pasipiktinęs nureketuoto vairuotojo viršininkas, kuriam pavaldinys papasakojo, kaip minėti pareigūnai šaipėsi iš jo siūlomų 50 ir 100 litų sumų.

Bylos duomenimis, į šiuos Jurbarko patrulius pagalbos už pinigus iš pirmo karto išlaikyti egzaminus "Regitroje" 2015-ųjų sausį kreipėsi ir vienas jų sustabdytas pažeidėjas, vairavęs automobilį neturėdamas tokios teisės. Pastarojo prašymą uniformuoti "geradariai" perdavė kolegai Aurimui Ugenskui, bylon sugulusių įvykių metu dirbusiam Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinėje.

Teko ir permokėti

A.Ugenskas kaltinamas padėjęs už pinigus išlaikyti vairavimo egzaminus "B" kategorijai gauti ne vien minėtam pažeidėjui.

Remiantis kitos vairuotojos, pirkusios egzaminą "Regitros" Kauno filiale 2015-ųjų balandį pasakojimu, iš jos A.Ugenskas už minėtą aferą paėmė 230 eurų. Kaip išsiaiškino teisėsaugininkai, kitiems nusipirkusiesiems vairuotojų pažymėjimus ši nusikalstama paslauga kainavo 180 eurų. 150 eurų buvo skirta dėl kyšininkavimo į teisiamųjų suolą pasodintam "Regitros" Kauno filialo specialistui Rolandui Dabravolskui. Likusius 30 eurų atsiskaičiuodavo anksčiau kartu su pastaruoju Kauno automobilių turguje dirbusi prieniškė Ligita Lukaševičiūtė. Pastaroji pranešdavo R.Dabravolskui SMS žinute ir anketinius perkančiųjų egzaminą duomenis, ir datą, kada šie turi jį laikyti.

Atlikus auditą, nustatyta, kad pagal atliktų klaidų pobūdį ir kiekį egzaminai turėjo būti vertinami kaip neišlaikyti.

Nustatyta, kad kai kuriais atvejais už nesugebančiuosius išlaikyti vairavimo egzamino, šiems nieko nežinant, mokėjo jų tėvai. Kai kuriais atvejais egzaminavo ne R.Dabravolskas, vieną kartą turėjęs nedarbingumo pažymėjimą, kitą – laisvą dieną. Sužinojęs, kad pirkusieji egzaminus juos išlaikė, R.Dabravolskas pinigus paėmė. Pats atvykdamas į L.Lukaševičiūtės namus Prienuose, ar į vieną Palemono maisto prekių parduotuvę, į kurią konspiracijos sąlygomis pažadėtą atlygį atnešė L.Lukaševičiūtės motina.

Grandininė reakcija

Iš pradžių įtarimai valstybės tarnautojo papirkimu buvo pareikšti ir pirkusiesiems egzaminus. Tačiau vėliau visi jie atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, nes sutiko bendradarbiauti su teisėsauga.

"Regitros" administracija, peržiūrėjusi vaizdo kamerų, įrengtų egzaminavimo automobiliuose, įrašus, konstatavo, kad atleistieji nuo baudžiamosios atsakomybės vairuotojų pažymėjimus gavo neteisėtai ir pripažino šiuos negaliojančiais.

Peržiūrėjus šiuos įrašus, su tarnyba "Regitroje" atsisveikino ir du R.Dabravolsko kolegos – šios valstybės įmonės veteranai, kuriems kompiuterinė sistema buvo paskyrusi egzaminuoti minėtus asmenis. Atlikus auditą, buvo nustatyta, kad pagal atliktų klaidų pobūdį ir kiekį pastarųjų laikyti egzaminai turėjo būti vertinami kaip neišlaikyti. Tačiau juos priėmę minėti "Regitros" veteranai tikino jokio neteisėto atlygio iš kolegos R.Dabravolsko negavę.

Privertė skirti ekspertizę

Iš teisiamųjų suolan pasodintų kaltinamųjų šia afera dėjosi nesuprantantis, kuo yra kaltinamas, tik A.Ugenskas, pernai rugpjūtį pagaliau atleistas iš tarnybos Kauno patrulių rinktinėje. Prieš perduodant šią bylą teismui jam, iki tol nušalintam nuo tarnybos, buvo leista į šią sugrįžti, nes nusikaltimai, kuriais jis kaltinamas, tiesiogiai su jo pareigomis nesusiję.

Dėl A.Ugensko strigo ir daugiau kaip pusantrų metų trukęs teismo procesas. Iš pradžių buvo problemų jį prisišaukti į posėdžius net per tarnybos vadovą. Vėliau ilgai truko fonoskopinė ekspertizė, ar užfiksuotuose pokalbiuose telefonu su kitais šios bylos kaltinamaisiais tikrai girdimas A.Ugensko balsas. Ekspertai tai patvirtino.

Kaltinimą šioje didelį atgarsį sukėlusioje byloje palaikęs Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ričardas Gailevičius pasiūlė skirti teisiamiesiems keturženkles baudas bei konfiskuoti iš jų iš nusikalstamos veikos gautus pinigus. Policininkus A.Ugenską, E.Brazaitį ir R.Zymoną siūloma nubausti 4 560 eurų baudomis. L.Lukaševičiūtę bei "Regitrai" šioje aferoje atstovavusį R.Dabravolską – 5 700 eurų.

Nuosprendį planuojama skelbti gegužės 12-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vairuotojas

Vairuotojas portretas
Užtai tiek daug avarijų.Jeigu nemokša nusiperka teises.Tiek avarijų nebuvo tais vadinamais”blogais rusų laikais”,kaip dabar.Yra daug netvarkos ruošiant vairuotojus.Blogi instruktoriai,neturintis tam nei reikalingų žinių ,nei sveikatos.Nervuoti kažkokie,nemoka mokinti kitą vairuoti.

pasipiktinusi

pasipiktinusi portretas
tikrai kai taip sukirtinėja per egzamina vairavimo ir teorijos tai nenuostabu, kad yra perkami egzaminai! regitra turi mokinti, o ne traukti pinigus už perlaikymus

mokine

mokine portretas
buvusios "aukuro" vidurines mokyklos (dabar "aukuro" pagrindines mokyklos pradiniu klasiu mokytoja (veliau lietuviu kalbos mokytoja) DANGUOLE RIMIDIENE nemaloniai priima svecius ir pati, ir nesamoningai pataria priimti svecius savo kolegei (vytauto didziojo universiteto uzsienio kalbu katedros) destytojai NEMYRAI MACIANSKIENEI. GERAI, KAD JOMS JAU PENSIJA!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių