„Žalgirio“ arena pribrendo užrašui

Kauno "Žalgirio" areną projektavę architektai pagaliau sukūrė užrašo ant arenos pastato viziją. Jos įgyvendinimo naštą perpus pasidalys savivaldybė ir arenos operatorius.

Apsvarstė aibę variantų

Prieš dvejus metus duris pravėrusios "Žalgirio" arenos lankytojai vis klausinėja, kada vieną pagrindinių Kauno pastatų papuoš jo vertas užrašas. Kai kam be jo net nebuvo suvokiamas arenos veiklos startas, tačiau dėl užrašo prie sienos priremtas arenos projekto autorius architektas Eugenijus Miliūnas tuomet atlaikė spaudimą, sakydamas, kad arenai užrašo net nereikia.

"Ar matėte, kad ant bažnyčios didelėmis raidėmis būtu užrašyta "Bažnyčia". Ne, nes ir taip visiems aišku, koks tai pastatas. Kas be užrašo nežino, kad tai yra "Žalgirio" arena, tam žinoti ir nereikia", – kalbėjo E.Miliūnas.

Tuomet architekto žodžius daugelis palaikė pokštu, tačiau E.Miliūno kolega Aurimas Ramanauskas patvirtino, kad idėja palikti areną be užrašo, buvo svarstoma. Vėliau ši mintis atmesta. Gali būti, kad prie to prisidėjo nesiliaujantys žmonių klausimai apie užrašo atsiradimo datą.

Pasirinko žalvarį

Architektai svarstė ir ant popieriaus piešė labai įvairias užrašo koncepcijas: nuo visiškai minimalaus ženkliuko iki arenos dydžio raidžių. Svarstyta, kad raidės galėtų būti dviejų arenos aukštų dydžio arba atsirastų ne ant pastato, o šalia jo esančioje aikštelėje.

"Užrašas gali ne tik pagerinti bendrą vaizdą, bet ir sugadinti. Todėl dabar džiaugiamės, kad prieš arenos atidarymą nieko nedarėme spontaniškai. Minčių buvo visokių, užrašai sukosi galvoje, tačiau jautėme, kad jie prie pastato nelimpa, kol neišgryninome šio varianto. Manome, kad jis yra geras", – pasiektu rezultatu džiaugėsi A.Ramanauskas.

Kompiuteriniame vaizde matomas užrašas ištemptas per visą paradinės sienos plokštumos ilgį, raidžių aukštis – maždaug 4 m.

Apsvarstyti įvairūs užrašui naudotinų medžiagų variantai: nuo surūdijusio plieno iki nerūdijančio. Galiausiai nuspręsta, kad turėtų būti naudojamas žalvaris.

"Iš pradžių jis būna gelsvas, bet laikui bėgant žaliuoja. Žinoma, galima būtų iškart naudoti pažaliavusį metalą, tačiau leisdami jam keisti spalvą išlaikytume gyvumą. Žalvaris – gyva, meniška, gal net prabangi medžiaga", – žalvarį gyrė A.Ramanauskas.

Architektas apgailestavo, kad kompiuterinis vaizdas neperteikia sumanymo subtilybių. Kuriant užrašą turbūt daugiausia turėtų prisidėti menininkai, prie raidžių galėtų būti tvirtinami naktimis šviečiantys neoniniai vamzdeliai.

Areną projektavę architektai vengė prabangos, todėl užrašas ant arenos galėtų tapti lyg karūna.

Naštą dalysis perpus

"Žmonės vis klausinėja, kada ant arenos atsiras užrašas, todėl architektų parengta konkrečios minties vizualizacija mus labai nudžiugino", – džiaugėsi areną valdančios bendrovės "Kauno arena" direktorė Angelė Dementavičiūtė.

A.Ramanauskas teigia, kad pagaminti ir sumontuoti tokį užrašą prireiks ne tik sugebėjimų, bet ir laiko. Vis dėlto architektas mano, kad užrašas "Žalgirio" areną galėtų papuošti dar šiais metais. Darbų sparta labiausiai priklausys nuo Kauno miesto savivaldybės, nes pagal koncesijos sutartį būtent ji atsakinga už užrašo gamybą ir montavimą.

"Užrašui pagaminti ir sumontuoti reikalinga suma turėtų gerokai viršyti 100 tūkst. litų, todėl teks skelbti tarptautinį konkursą. Vadinasi, viešųjų pirkimų procedūra užsitęs. Užrašo reikėtų tikėtis ne anksčiau kaip kitų metų pradžioje", – kalbėjo Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

"Arenos rėmimo fonde dar yra likę žmonių ir įmonių paaukoti 89 tūkst. litų. Skirti tuos pinigus konkrečiam objektui – užrašui – būtų bene tikslingiausias jų panaudojimas. Todėl nusprendėme šią sumą rezervuoti būtent užrašui", – pasakojo miesto meras Andrius Kupčinskas.

Arenos rėmimo fonde esančių lėšų užrašui nepakaks, tačiau "Kauno arena" pažadėjo padėti savivaldybei – prisiimti pusę finansinės naštos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A.

A. portretas
Pas mus atvyko savieji iš Danijos. Nuėjome į Areną, į renginį. Anie net stebėjosi, kaip čia viskas gražiai sutvarkyta, kaip gerbiami svečiai, atsakoma į klausimus su šypsena, išsamiai paaiškinama. Žodžiu, Arena yra puiki vieta praleisti laiką, pamatyti sporto varžybas. Visa tai yra didelis Areną eksploatuojančios bendrovės ir jos direktorės Angelės Demetavičiūtės ir jos kolektyvo nuopelnai. Ačiū jiems.

richard george rogers > v

richard george rogers > v portretas
Londono centre vamzdynai! www.e-architect.co.uk/images/jpgs/england/london_building_aw050507_166.jpg

v

v portretas
Is toli tai sudeges metalurgijos fabrikas o ne arena geda ziureti i ventiliacini vamzduna
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių