Virš Laisvės alėjos praeivių galvų pakibs valtis

Daugybę diskusijų sukėlęs konkursas "Kauno akcentai" įgauna realų pagreitį – vietos miesto centre jau ieško pirmasis kūrinys.

Plaukia link tikslo

Gegužės mėnesį paskelbus skulptūrų idėjų konkursą, menininkai atvėrė savo minčių lobynus. Išradingiausieji ir drąsiausieji šalia Kauno pilies siūlė patupdyti sraigę, Šv.Jurgio kankinio bažnyčios pašonėje atsirastų kardas, Santakos parke –  didžiulis krepšinio kamuolys, o šalia legendinių Kauko laiptų siūloma apgyvendinti drakoną menančią mitinę būtybę.

Iš visos šūsnies siūlymų rugsėjo pabaigoje komisija išrinko dešimt geriausiųjų. Būtent į tiek zonų buvo suskirstyta ir atkarpa nuo Ramybės iki Santakos parko, kurią, pasak idėjos sumanytojų, galėtų papuošti originaliausi darbai. Tiesa, ar visi nugalėtojai Senamiestyje ir Naujamiestyje ras savo vietas, kol kas neaišku.

Jau artimiausiu metu su darbų autoriais ir specialistais bus aptariamos darbų įgyvendinimo galimybės: saugumas, ilgaamžiškumas ir darbų sąnaudos.

"Galutinio sprendimo dar nėra. Aiškinamės, kuriuos darbus įmanoma įgyvendinti techniškai. Be to, visi darbai numatyti valstybės saugomoje kultūros paveldo vietovėje, todėl procesą lydi ne tik paveldosauginiai apribojimai, bet ir kiti niuansai", – apie konkurso laimėtojų likimą kalbėjo "Kauno akcentų" komisijos pirmininkas Saulius Rimas.

Garantuoja saugumą

Atrodo, bent vienai idėjai artimiausiu metu lemta virsti kūnu. Trečiosios zonos nugalėtoju pripažintas menininko Tado Vosyliaus darbas "Valtis" plaukia savo tikslo link.

Šiuo metu skaičiuojamos skulptūrinio objekto apkrovos, rūpinamasi saugumu. Gavus gyvenamojo namo, prie kurio sienos bus pritvirtintas vienas iš trosų, gyventojų sutikimus, valtis pakibs virš Laisvės alėjos praeivių galvų.

"Medžiagiškumas čia nėra svarbu. Tai bus tarsi dangaus piešinys, kuris sutemus dar ir švies", – netikėtais sprendimais intrigavo idėjos sumanytojas ir jos įgyvendintojas.

T.Vosylius vylėsi, kad nereikės laukti didesnių šalčių ir kelių metrų ilgio nerūdijančio metalo valtis didžiausioje pėsčiųjų gatvėje atsiras dar spalio pabaigoje.

"Nuogąstaujančiuosius dėl meno kūrinio svorio galiu nuraminti – jis svers šiek tiek daugiau nei 8 kg", – pastatų ir žmonių saugumą garantavo menininkas. Paklaustas, ar turi atsarginį planą tuo atveju, jei daugiabučio gyventojai nesutiks tapti meninės instaliacijos dalimi, T.Vosylius prasitarė apie tai pagalvojęs, tačiau tiki, kad griebtis gelbėjimo šiaudo neprireiks.

Tiki sąmoningumu

"Sutikdami šiam žingsniui, gyventojai visų pirma parodytų geros kaimynystės toną, sąmoningumą, susikalbėjimą, bendradarbiavimą ir draugiškumą savo miestui", – idėjos sumanytojui antrino nekilnojamojo turto ekspertas Giedrius Sidaravičius.

Daugiabučiui tapus meninės instaliacijos dalimi, specialisto manymu, laimėtų ne tik miestas, bet ir čia gyvenantieji, ypač tie, kurie planuoja parduoti ar nuomoti savo būstus. Skulptūrinio objekto atsiradimas esą suteiktų dar daugiau žinomumo ir populiarumo šiai Laisvės alėjos atkarpai, taip pat kilstelėtų čia esančių butų kainas.

"Ar pamenate, kaip buvo su Maironio gatvės medžiais? Tik iškirtus juos atsivėrė pastatų grožis. Analogiškai būtų ir su pastatais, kuriuos sujungtų meninė instaliacija. Dabar dauguma eina pro juos nė nepakeldami akių. Kol kas šis sprendimas – tik pridėtinė vertė", – į miesto centrą žengiantį meną sveikino G.Sidaravičius.


Šiame straipsnyje: Kauno akcentaiskulptūroskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
o man smagi ,bet kokia nauja iniciatyva ir veiksmas...

Taip

Taip portretas
visada atsiras tokių, kurie sakys- jau geriau darytų tą ar aną....tiesiog visi nemąsto vienodai....

tatai

tatai portretas
kas tau sakė, kad mes gyvenimu nesidžiaugiame, gal net labiau už tave, tačiau dirbtinio ar džiaugsmo "dėl reklamos" nepripažįstame. Tai tiek...
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių