Vilijampolėje apsilankiusi prezidentė: tai nepateisinama

  • Teksto dydis:

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šiandien apsilankė Vilijampolės socialinės globos namuose ir apžiūrėjo, kaip yra užtikrinamos proto ir psichikos negalią turinčių vaikų ir suaugusiųjų gyvenimo sąlygos.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šiandien apsilankė Vilijampolės socialinės globos namuose ir apžiūrėjo, kaip yra užtikrinamos proto ir psichikos negalią turinčių vaikų ir suaugusiųjų gyvenimo sąlygos. Šiuose globos namuose vien tik šiemet žuvo du vaikai, taip pat teisėsauga vykdo tyrimą dėl galimo smurto prieš šių namų neįgalius gyventojus.

Prezidentė pabrėžia, kad Lietuva per 25 nepriklausomybės metus nesugebėjo pakeisti sovietinio tipo globos sistemos, todėl tokie skausmingi atsitikimai yra užprogramuoti. Vilijampolės socialinės globos namuose gyvena per 200 žmonių, kai pagal tarptautinę praktiką proto ir psichikos negalią turintys asmenys gyvena mažesniuose namuose, kur rūpinamasi iki 20 neįgaliųjų.

„Nepateisinama, kad proto ir psichikos negalią turintys vaikai yra pririšami, jiems taikomos prievartos priemonės. Požiūris į neįgaliuosius turi keistis iš esmės, vaikai neturi tapti neryžtingumo ar aplaidumo aukomis. Ne tik Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, bet ir visa Vyriausybė yra atsakinga, kad globos namų sistema būtų kuo greičiau pertvarkoma. Negalime leisti, kad delsimas taptų beprasmėmis vaikų mirtimis“, – sako prezidentė.

Pasak prezidentės, Lietuvoje proto ir psichikos negalią turi per 30 tūkstančių žmonių, tačiau požiūris į šiuos žmones yra valdiškas, o globos institucijos yra nepakankamai kontroliuojamos, nesiimama esminių reformų.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad būtina mažinti neįgalių žmonių socialinę atskirtį ir užtikrinti jų integraciją. Todėl svarbu juos integruoti į švietimo sistemą, sudaryti realias sąlygas tėvams derinti neįgalaus vaiko auginimą su karjeros galimybėmis, skatinti neįgaliuosius įgyti įgūdžių ir integruotis į darbo rinką.

Kaip jau skelbta, Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė ketvirtadienį pasiūlė Vilijampolės socialinės globos namų direktoriui Linui Butkui prisiimti atsakomybę dėl globos namuose vykstančių incidentų ir atsistatydinti.

„Direktoriui davus neigiamą atsakymą, pavesta ministerijos Teisės skyriui parengti dokumentus dėl laikinojo nušalinimo, kol vyksta tarnybinis ir ikiteisminis tyrimai“, – rašoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime.

Antradienį šiuose globos namuose neaiškiomis aplinkybėmis žuvo vienuolikmetis berniukas. Manoma, kad jis iškrito pro trečio aukšto langą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arturas

Arturas portretas
taip buvo, yra,ir dar ilga laika bus

Runkelis

Runkelis portretas
Nemanau, kad šiuose globos namuose lengva dirbti. Žinia, čia ir gyventi dar sunkiau... Lengviausia pasakyti: to, ano reikia..., o kur Prezidentė buvo iki šiol, kad nematė! Vo tep, vo. Ir taškas.

is sono

is sono portretas
Susidaro įspūdis, kad globos įstaigos skirtos ne globotiniams, o darbuotojams, t.y. jų darbo vietoms saugoti.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių