Vienybės aikštės rekonstrukcija: susijungs praeitis ir ateitis

Pristatyta, kaip po rekonstrukcijos atrodys Vienybės aikštė. Investuotojai tikino, kad šioje erdvėje susijungs istorija ir modernūs sprendimai.

Miesto veidas

Ketvirtadienį pristatytas Vienybės aikštės projektas. Tiek miesto, tiek verslo atstovai tikino, kad ši vieta ne tik Kaunui, bet ir visai Lietuvai yra labai reikšminga.

„Viešosios erdvės yra labai svarbios miesto gyvenimui, nes atspindi jo veidą. Visi suinteresuoti, kad ten būtų žmonių šurmulys. Vienybės aikštė – neeilinė erdvė. Mes dedame daug pastangų, kad Kaunas tvarkytųsi, taptų modernia ir patogia vieta gyventi. Svarbu, kad ne tik savivaldybė investuoja. Šiuo atveju yra geras pavyzdys, kai investuoja ne tik miestas, bet ir verslas“, – pristatymo metu kalbėjo Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Vienybės aikštės atnaujinimas – tai pavyzdys, kaip bendro tikslo gali siekti miestas ir verslas. Į aikštės rekonstrukciją ją vykdanti SBA grupės įmonė „Urban Inventors“ investuos daugiau nei 10 mln. eurų. Kauno miesto savivaldybė įsipareigojusi nupirkti dangą, tačiau visi montavimo darbai miestui nekainuos.

„Viešiname projektą nuo pat pradžių įvairiais formatais. Suvokiame šio objekto svarbą ir viešinimo reikšmę, kad jis nebūtų nematomas visuomenei. Tai istoriškumo ir modernumo, praeities ir ateities integracija. Tai įdomi, bet ir sunki užduotis. Kaune atsiras Vakarų Europos aikštė. Lengvoji dalis – sutapo mūsų ir miesto vadovų požiūris į aikštę, kad turėtumėme būti modernūs ir aikštė būtų daugiafunkcinė. Tai bus pavyzdys, kaip turi judėti europinis miestas“, – sakė bendrovės „Urban Inventors“ generalinis direktorius Lionginas Šepetys.

Sąsajos su istorija

Anot jo, pats aikštės pavadinimas įpareigoja į ją pažvelgti ir iš istorijos perspektyvos, tačiau reikia padaryti taip, kad ji atitiktų ir šių dienų lūkesčius, sujungtų skirtingas kauniečių ir miesto svečių kartas.

Mūsų tikslas – padaryti, kad aikštė būtų patraukli bet kuriuo metu.

„Turi būti ir kartų vienybės jausmas: kad jaunimas nebijotų su riedlentėmis „prasilėkti“, o vyresni turėtų, kur atsisėsti“, – kalbėjo L.Šepetys.

Vienybės aikštės rekonstrukcijos projekto architektas Rimantas Giedraitis tikino, kad istoriškai aikštė visada buvo svarbi, laikui bėgant kito ir jos funkcija. Pastaruoju metu buvo nusistovėjusi reprezentacinė funkcija, tačiau kai nevyko renginiai, aikštėje nebuvo ir žmonių šurmulio.

„Mūsų tikslas – padaryti, kad aikštė būtų patraukli bet kuriuo metu. Potencialas čia tikrai yra. Reprezentacija tikrai išlieka, bet turi bendradarbiauti su kitomis funkcijomis, kurios užims aikštę kitu metu“, – sakė specialistas.

Kaip atrodys?

Kuriant naują aikštės koncepciją, buvo bendradarbiaujama su Vokietijos architektų biuru „3deluxe“. Projekto vystytojai įsitikinę, kad užbaigus rekonstrukciją, šioje vietoje bus kažkas visai naujo lietuviškoje padangėje.

Po rekonstrukcijos tiek Vienybės aikštės, tiek Studentų skvero bei K.Donelaičio gatvės danga bus viename aukštyje. Netoli J.Zikaro „Laisvės“ paminklo atsiras interaktyvus fontanas, kuris galės būti įvairiai programuojamas. Vandens ir šviesų linijos vakarais kurs savotišką šou, taip pat fontanas galės padaryti vandens taką iki „Laisvės“ paminklo.

Skirtingos veiklos kartu dera, jų įvairovė pritrauks skirtingas kartas.

Aikštė bus sudaryta iš kelių zonų. Viduryje bus aktyvios veiklos zona, arčiau V.Putvinskio gatvės – žalioji oazė, kur augs mūsų klimatui pritaikyti augalai, bus mediniai takeliai, vandens baseinėliai bei įrengtas mažas amfiteatras.

Dangoje bus įmontuotas apšvietimas, matysis šviečiančios linijos, kurios išsiraizgys visoje aikštėje. Naujas apšvietimas taupys energiją ir priklausomai nuo natūralaus apšvietimo, galės būti programuojamas šviestuvų energijos srautas.

„Skirtingos veiklos kartu dera, jų įvairovė pritrauks skirtingas kartas. Mums buvo labai svarbu pajausti miesto dvasią ir istoriją. Europoje yra nemažai pavyzdžių, kai modernios visuomenės poreikiams atgimsta istorinės miesto aikštės. Kiekvienas  atvejis labai individualus, tad negalima paimti ir visą patirtį perkelti kitur“, – pabrėžė Vokietijos architektų biuro vadovas Peteris Seippas.

Atskirose aikštės erdvėse planuojama įrengti plotus, skirtus riedučių ar riedlenčių mėgėjams. Po rekonstrukcijos bus ir kavinių promenada, kuri atsiras pirmajame, iki šiol buvusiame cokoliniame, rekonstruojamo pastato aukšte.

Planuojama, kad Vienybės aikštės projektas bus baigtas per metus – iki kitų metų gruodžio. L.Šepetys sakė, kad tikimasi požeminį parkingą pradėti jau kitų metų gegužę. Iš 500 parkavimo vietų miestiečiams bus skirta 50, tačiau „Urban Inventors“ vadovas tikino, kad kuriama sistema, kuri leis nedarbo valandomis ir savaitgaliais pritaikyti parkavimą miesto poreikiams, kad kauniečiai galėtų naudotis ir kitomis aikštelės parkavimo vietomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

liuks

liuks portretas
svarbu arkliu kryziu ir smutkeliu nebutu, tai nesedes prasmirde beretes

...

... portretas
Tiesiog 'nuostabu' bus tokie fontanai žiemą...

svarbu

svarbu portretas
ar kišenės jau sujungtos?
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių