Vienybės aikštė – tik pėstiesiems

  • Teksto dydis:

Apie būsimas permainas Vienybės aikštėje liudija kauniečių akį patraukusi išmanioji tvora aplink buvusį "Pramprojekto" pastatą. Ir miesto vadovai, ir investuotojai neabejoja, kad pokyčiai bus naudingi kauniečiams.

Automobiliai – po žeme

"Po žeme bus 500 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, kurią 25 metus eksploatuos investuotojas, o viršutinė aikštės dalis atiteks miestiečiams. Čia automobilių nebeliks", – būsimas permainas Vienybės aikštėje atskleidė savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Anot jo, savivaldybė taip sutarė su investuotojais – SBA grupe, kuri ruošiasi rekonstruoti ir pritaikyti biurų reikmėms buvusį "Pramprojekto" pastatą. Pasak G.Petrausko, pasibaigus 25-erių metų terminui, požeminė automobilių stovėjimo aikštelė bus perduoda savivaldybei.

SBA grupė į požeminę automobilių aikštelę planuoja investuoti apie 7,5 mln. eurų, o dar apie 2 mln. eurų atsieis Vienybės aikštės mažoji architektūra, šviestuvai ir traukos centru tapsianti erdvė. "Savivaldybė mokės tik už aikštės dangą", – pridūrė G.Petrauskas.

SBA grupės įmonei "Urban Investors" vadovaujantis Lionginas Šepetys taip pat patvirtino, kad aikštė keisis neatpažįstamai, dėl to Kauno gyventojai ir svečiai tik laimės. "Tos automobilių stovėjimo aikštelės, kuri dabar yra prie BLC pastato, neliks – ji bus perkelta po žeme, tad visa aikštė taps pėsčiųjų zona", – tikino jis.

Daug baltos spalvos

Konkretūs architektūriniai sprendimai dar tebesvarstomi, tačiau, anot L.Šepečio, aikštės vizija labai aiški – tai erdvė, skirta renginiams, ir patraukli žmonių laisvalaikiui.

Viskas, kas žmonėms šventa, tikrai liks, tik aplinka pagražės, architektūriniai sprendimai pagyvins erdvę.

"Labiausiai norime, kad aikštė po rekonstrukcijos būtų gyva. Būtent dėl to ties buvusio "Pramprojekto" pastatu lengvai pažemės, kad cokolinis aukštas taptų prieinamas, o čia įsikurtų mažos parduotuvėlės, kavinės, butikai, galerijos", – pasakojo investuotojų atstovas L.Šepetys. Pasak jo, viršutiniuose pastato aukštuose įsikurs biurai, o pačiame viršuje planuojama atidaryti restoraną. Kol kas dar iki galo nenuspręsta, kurio pastato – aukštesnio ar žemesnio – viršus tam bus pasirinktas, tačiau būsimojo restorano lankytojams išties atsivers nuostabus vaizdas į miestą.

"Aikštėje bus daug šviesių spalvų, daug baltos spalvos. Pastato fasadas išliks tokios pat architektūros, tik bus atnaujintas", – vardijo L.Šepetys.

Visų kortų, kas taps traukos objektais Vienybės aikštėje, investuotojai dar neatskleidžia, tik užsimena, kad, be tokiose vietose įprastų suoliukų, bus sukurtos erdvės su vandeniu. "Ne, tai tikrai nebus tie tradiciniai fontanai, kaip dažnai žmonės įsivaizduoja. Tekančio vandens sienelė, čiurlenančios vandens kaskados tikrai turėtų pagyvinti šią erdvę", – prasitarė bendrovės "Urban Investors" vadovas.

Niekas nieko nesunaikins

"Jeigu kam nors kyla abejonių, ar nebus pasikėsinta į visiems šventą Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelio erdvę, galime nuraminti – niekas nebus sunaikinta ar suardyta. Viskas, kas žmonėms šventa, tikrai liks, tik aplinka pagražės, architektūriniai sprendimai pagyvins erdvę", – žadėjo investuotojų atstovas L.Šepetys.

Kai kurie kauniečiai sunerimo pamatę, kad Vienybės aikštės skverelyje prie K.Donelaičio gatvės diplomatui Stasiui Lozoraičiui jaunesniajam pastatytas paminklas apjuostas tvora.

"Pasirūpinome, kad paminklas būtų maksimaliai apsaugotas, kol vyks darbai. Žmonės tikrai gali būti ramūs – paminklas liks ten, kur yra. Ir ąžuolas, kurį taip saugo kauniečiai, liks augti savo vietoje", – tikino L.Šepetys.

Tvarkys Studentų skverą

"Miestas kartu su Vienybės aikštės rekonstrukcija imsis tvarkyti ir kitoje gatvės pusėje esantį Studentų skverą, kuris yra Vienybės aikštės dalis", – tikino savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Anot jo, jau dabar aišku, kad požeminės aikštelės po Studentų skveru nebus, nes tam esą reikia labai didelių investicijų, o nauda abejotina. "Projektavimas vyksta kartu su visa Vienybės aikšte, o darbus atliks savivaldybė už savo lėšas. Tikimės iškart sutvarkyti ir S.Daukanto gatvę iki pėsčiųjų tilto į Nemuno salą, nes tai ašis, susikertanti su Laisvės alėja, kurios rekonstrukcija taip pat artėja prie fontano", – pasakojo savivaldybės atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Myliu savo miestą Kauną, ypač taip stipriai besitvarkantį į gerą... ir ŠARAI PASILIK...

to Užpelkis

to Užpelkis portretas
nu art deco bereikalo pridejau, norejau pasakyti, kad art deco ir kiti panasus pastatai yra daug vertingesni uz sita sovietini pastata. Ir jis TIKRAI NERA vienas geriausiu architekturiskai tarybiniu pastatu. Juk sakau, eik pasiziurek i Karo muzieju, i universitetu pastatus ir dar daugybe kitu sovietiniu pastatu mieste. Kuo sis isskirtinis? Jeigu ka, tai jis nusileidzia daugumai kitu didesniu sovietiniu pastatu mieste, jo verte labai nedidele. Ir tavo teiginiai, kad jis "kuria kauno veida" yra labai labai perdeti, jis absoliuciai niekuo nezymus, Kaune yra tiek daug kitu svarbesniu pastatu: visas senamiestis, art deco pastatai, universitetu pastatai ir dar pora kitu grazesniu sovietiniu pastatu. Ar matei kazka prie sio pastato besifotografuojant? Esme, kad jis nera is tu pastatu, kuri butu verta issaugoti, nes miestas turi desimtis geresniu sio laikotarpio pastatu.

to Kaunietis

to Kaunietis portretas
niekas nieko nedovanoja, juk verslui uz savo pinigus reikes pozemine aikstele pasidaryt ar ne, o dar ir i Vienybes aikste investuos. Ziurek, situacija tokia: sis projektas kainuos 10mln eur. Tad realiai yra du pasirinkimai: arba miestas is savo pinigu daro aikstele uz 10mln eur (ir taip sukurtu 500 auto vietu miestieciams), arba leidzia ja pastatyti verslui(uz tai gauna 50 auto vietu, o po 25metu visas 500 vietu). Ir cia didziausias pliusas - tie 10mln eur butu skiriami kitiems darbams, kaip saligatviams, parkams ir t.t. Uz 10 mln eur galima kazka apciuopiamo padaryti. Tad ir kyla paprastas klausimas, kas yra blogiau: ar kad verslas ta aikstele pastatys, o ar kad miestas net 10mln eur isleistu ja statant isleistu, kas lemtu, kad daug miesto tvarkymo projektu negaletu buti padaryta, nes tie pinigai butu sukisti i pozemine aikstele. Kas tau svarbiau? - 450 auto vietu pozemineje aiksteleje, ar rimti miesto tvarkymo darbai uz didele 10mln eur suma? Kas protingiau pagal tave?
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių