Viena pagrindinių Šilainių gatvių sulaukė apšvietimo

Pagaliau visiškai apšviesta viena pagrindinių Šilainių gatvių. Apšvietimas įrengtas Baltų pr., nuo Rasytės g. iki pat Kauno klinikinės ligoninės.

Pagaliau visiškai apšviesta viena pagrindinių Šilainių gatvių. Apšvietimas įrengtas Baltų pr., nuo Rasytės g. iki pat Kauno klinikinės ligoninės.

Didžiulis pėsčiųjų srautas

Baltų pr. buvo liūdnai pagarsėjęs kruvinomis nelaimėmis, dėl kurių iš dalies galima kaltinti ir gatvės skendėjimą tamsoje. Dar pernai rudenį itin intensyvaus eismo gatvė, kurioje gyvena daugybė žmonių, daugiausia buvo apšviečiama tik automobilių, prekybos vietas ir gretutinius kiemus apšviečiančių žibintų šviesomis.

Vairuotojams pėsčiuosius tamsiuoju paros metu buvo sunku pastebėti net ir einančius per perėjas. Problema ypač paaštrėdavo vėlų rudenį ir žiemą, kai šviesusis paros metas yra ganėtinai trumpas.

O pėsčiųjų srautas, kertantis šią ilgą gatvę, itin gausus. Vienoje jos pusėje – trys darželiai, trys mokyklos, kelios medicinos įstaigos, seniūnija, keli prekybos centrai, maitinimo įstaiga, kitoje pusėje – turgus, didžiulis prekybos centras, po mokyklą ir darželį, sporto ir pramogų centras, du baseinai, kelios vaikų pramogų vietos, viešojo maitinimo įstaigos. Gyvenamųjų namų apstu abiejose prospekto pusėse.

Bendrovė ėmė paskolą

Kaskart po Baltų pr. įvykusios nelaimės būdavo daug kalbų apie būtinybę jį apšviesti. Tačiau kalbos netrukus nurimdavo. Po kito įvykio vėl suaktyvėdavo. Ir vėl be rezultatų. Tai truko daugiau nei dešimtmetį. Gyventojų prašymai ir oficialūs raštai vis likdavo be realaus atsako. Oficiali priežastis – nėra pinigų.

Situacija pasikeitė, kai UAB „Kauno gatvių apšvietimas“ nusprendė imti paskolą, pasakojo UAB „Kauno gatvių apšvietimas“ generalinis direktorius Kęstutis Žuromskas.
Didžiąją darbų dalį spėta atlikti iki praėjusių Kalėdų. Projektas visiškai baigtas ir priduotas šių metų liepą.

Apšvietimo įrengimo darbai bendrovei kainavo per 2 mln. 497 tūkst. litų. Iš jų 1 mln. 531 tūkst. litų – paskolos lėšos, likusieji (beveik milijonas) – bendrovės sąnaudos. Bendra projekto vertė – 3 mln. litų.

„Pasirinktas finansavimo modelis (pritarimas imamai paskolai laiduoti) buvo sparčiausias būdas išspręsti įsisenėjusią problemą. Ši miesto dalis kėlė didžiulį pavojų tiek vairuotojams, tiek pėstiesiems, todėl ilgiau delsti nebuvo galima. Tikiuosi, kad dabar, kai apšvietimas jau įrengtas, Baltų pr. taps saugia vieta. Nereikia pamiršti ir to, kad apšvietimas ne tik mažina nelaimingų atsitikimų kelyje riziką, bet ir prisideda prie nusikalstamumo prevencijos“, – teigė Kauno miesto tarybos narys Stasys Buškevičius.

Už paskolą laidavo Kauno miesto savivaldybė. Ji ir yra darbų Baltų pr. užsakovė.

Paklota 7,8 km elektros tinklų

Įgyvendinant projektą buvo iš esmės atnaujintos kabelinės linijos, sumontuotos naujos šviestuvų atramos ir šviestuvai, pagal šiuolaikinius reikalavimus apšviesti ypač pavojingi kelio ruožai – pėsčiųjų perėjos, rekonstruoti apšvietimo valdymo punktai su moderniomis nuotolinio valdymo, gedimų diagnostikos ir elektros energiją taupančiomis redukcijos funkcijomis.

„Bendrovė prospektui apšviesti įrengė 207 naujus galingus 250 W galios natrio šviestuvus, modernizavo keturis valdymo punktus, papildomai 23 LED šviestuvus perėjoms apšviesti ir 17 mirksinčių LED žiburėlių, įspėjančių vairuotojus apie artėjimą prie pėsčiųjų perėjos“, – teigė UAB „Kauno gatvių apšvietimas“ generalinis direktorius K.Žuromskas.

Buvo demontuota apie 50 jau stovėjusių atramų, pakeistos visos požeminės linijos. Vieno naujo šviesos taško kaina siekia apie 10 tūkst. litų.

Prospekte yra devynios pėsčiųjų perėjos, kurias buvo būtina apšviesti. 2,7 km ilgio gatvėje buvo paklota 7,8 km ilgio elektros tinklų.

Didžiąją dalį projekto įgyvendino patys bendrovės darbuotojai, kurie yra patyrę, aukštos kvalifikacijos specialistai, galintys suprojektuoti, organizuoti ir įvykdyti darbus bet kokiuose savo veiklos srities objektuose.

Sutaupo energijos

Apšvietimas Baltų pr. valdomas keturiais moderniais nuotolinio apšvietimo valdymo punktais ir reguliuojamas keliais lygiais: esant dideliam transporto eismo intensyvumui, vakare iki 24 val. jungiamas pirmas redukcijos lygis, nuo vidurnakčio apšvietimas perjungiamas į antrąjį, gilų redukcijos ir energijos taupymo lygį, o ryte, gyventojams vykstant į darbus, vėl atstatomas normalus apšvietimo lygis. Toks dinamiškas apšvietimo valdymas leis iki 25 proc. sumažinti elektros energijos suvartojimą dideliame Baltų pr. ruože.

Apšvies taką

Šiuo metu UAB „Kauno gatvių apšvietimas“ specialistai darbuojasi naujai įrengiamame pėsčiųjų take tarp Aušros g. ir K.Petrausko g. Žaliakalnyje.

„Iki šiol čia buvo paprastas žmonių išmintas takelis, apaugęs žole ir krūmais. Takas buvo išasfaltuotas, aplinka sutvarkyta. Beliko jį apšviesti. Per visą jo ilgį pastatysime aštuonis stovus ir ant jų pakabinsime aštuonis šviestuvus. Tam reikės 247 m kabelio“, – pasakojo UAB „Kauno gatvių apšvietimas“ direktorius eksploatacijai Petras Švažas.

Taką planuojama baigti apšviesti dar šią savaitę.

Apdovanota išmanioji sankryža

Kasmečiame nacionaliniame konkurse „Lietuvos metų gaminys“ triumfavo Kaunas. Išmanioji sankryža, kurią įrengė UAB „Kauno gatvių apšvietimas“ M.K.Čiurlionio g. sankryžoje šalia Geležinkelio stoties, pelnė aukso medalį.

Vasarą baigtas apšviesti ir Trijų mergelių tiltas per Nemuną į Panemunę. Iki šiol tamsiuoju paros metu jis skendėjo tamsoje.

Kas dar bus apšviesta ir rekonstruota?

UAB „Kauno gatvių apšvietimas“ visame Kaune prižiūri per 25 tūks. šviesos taškų, apie 1 000 km oro ir požeminių linijų, 312 centrinio valdymo punktus bei 94 šviesoforais reguliuojamas sankryžas.

Šiuo metu UAB „Kauno gatvių apšvietimas“ vykdo daug naujų gatvių apšvietimo bei eismo valdymo projektų, pavyzdžiui:

Šviesoforais reguliuojamų sankryžų Vytauto pr. – Griunvaldo g. ir Vytauto pr. – Miško g. modernizavimą, Baršausko g. PC „Molas“ prieigų apšvietimo ir troleibusų tinklo rekonstrukciją.

Planuojama vykdyti ir naujus projektus

Keturių šviesoforais reguliuojamų  sankryžų (Karaliaus Mindaugo pr. - Šv. Gertrūdos-Gimnazijos g., Savanorių pr. – Laisvės al. ir Šv. Gertrūdos-Šauklių g.) modernizavimas, po kurio, įrengus naujus valdiklius, žymiai pagerės eismo kokybė;
V.Krėvės pr. šalutinių gatvių apšvietimo įrengimas;
Kuršių g. pėsčiųjų perėjų apšvietimo įrengimas ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sulaukėme

Sulaukėme portretas
Laukėm laukėm ir sulaukėm, Šilainiuose gyvenu nuo 1989 metų tad man Baltų pr. sušvietė po 25-am jubiliejui. Dar prospekto dalis iki Žiemgalių g. truputi švietė, buvo apšvietimas vienoje pusėje bet toliau link ligoninės tamsyn, prie policijos truputi pašviesėdavo ir vėl tamsu. Dabar kada sulauksim Autobusų stoginės prie Impulso arba buvusios Oazės? ar vėl lauksim kokio nors jubiliejaus? gal 30 ar 50 metų?

tiesa

tiesa portretas
kiek lavonu prireike, kad apsviestu ta gatve?

Šilainiai

Šilainiai portretas
turetų svesti - gatves apsvietimas ir dviraciu takas yra labai geri sprendimai sios miesto dalies gyventojams. Dar labai reiktu apsvietima irengti ir vakariniam Kauno apvaziavime bei didziojoj Muravos sankryzoj (A1 ir A6 sankirtos nuvaziavimuose)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių