A. Verygos ministerijai – prastos žinios iš teismo

Daugiau kaulų čiulpų transplantacijų Kauno klinikose leidęs atlikti Sveikatos apsaugos ministro įsakymas buvo priimtas iš esmės pažeidžiant procedūras, todėl naikinamas, paskelbė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

Teismas taip pat atidėjo sprendimo paskelbimą iki metų pabaigos, nes panaikinus įsakymą nebus galiojančio kaulų čiulpų transplantacijos tvarkos aprašo, todėl gali būti sutrikdytos procedūros ir žmonės liks be gydymo.

Konservatorių Ingridos Šimonytės ir Vytauto Kernagio skundą išnagrinėjęs LVAT ketvirtadienį konstatavo, kad sveikatos ministro įsakymas dėl kaulų čiulpų transplantacijos priimtas nepaisant teisėkūros procedūrų viešumo ir skaidrumo reikalavimų.

Šiuo įsakymu Sveikatos apsaugos ministerija suvienodino kaulų čiulpų transplantacijos reikalavimus Santaros ir Kauno klinikoms, ir tai leido Kaune atlikti daugiau procedūrų. Įsakymą pasirašė sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą pavadavęs tuometinis žemės ūkio reikalų ministras Bronius Markauskas.

Kai kurios pacientų organizacijos pakeitimams prieštaravo nuogąstaudamos, kad Kauno medikams atlikti tokioms procedūroms trūksta patirties.

Teismas pažymi, kad Sveikatos apsaugos ministerija, neatlikdama numatomo teisinio reguliavimo poveikio bei poveikio korupcijos mastui vertinimo, nepaskelbdama minėto įsakymo projekto, nesilaikė teisės aktų leidybos tvarkos.

„Teisėkūros procedūros reikalavimų nesilaikymas sudarė prielaidas neįtraukti visuomenės į sprendimų, susijusių su viešaisiais interesais, priėmimo procesą, nebuvo sudaryta galimybė susipažinti su rengiamu teisės akto projektu ir kita su juo susijusia informacija“, – sakoma neskundžiamame LVAT sprendime.

Kaulų čiulpų tansplantacijos tvarkos aprašas, leidęs procedūras atlikti ne tik Vilniaus Santaros, bet ir Kauno klinikose, buvo patvirtintas 2017 metų pabaigoje, įgyvendinant kitą LVAT sprendimą. Juo konstatuota, kad reikalavimai, susiję su kaulų čiulpų transplantacija, diskriminavo Kauno klinikas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Da

Da  portretas
kiek skundu kiek ašaru išliejo liaudis juk lygose skausmose kančiose verda liaudies nemato o tik savo nesąmones kuria ir dyktantus paišo vaistus vis kas diena vaitiniu tarnautojams jau atsibodo keisti kainas kas diena ,per pamišėlio strtegijas kur matyta , ar tas seniau buvo juk mes esame labai nuskriausti pacijentai,ir juk už kieviena popieriuka mokame iš savo sąskaitu, o kas liko pensininkui, juk aš naudojo vaistus kas diena nuo kraujo spaudimo, prie to dar ir prostaos kur inkstu blogi turiu ir kiek vargo juk dirbdamas sulaužiau klubo sanari dirbau griuvau subirėjo, darbo metu sanaris ir kiek laiko trauma gydė, operavo bet juk vis viena ne tas yra skauda svetim kunis esu invalydas ir nuo to pradeda skausmas antros kojos klubo sanario, ir ką padarysi kenčiu, jokiu išmoku nėra nereikia susižeidžiau darbe dirbdamas biliutenis buvo gydymas pravestas o kas toliau vaistus nuo skausmo perku už savo pinigus iš pensijos kur už 56 metus išdirbtus gaunu 374 eurus ,va jūsų rupestys dėl mūsų sve

RINKEJAS

RINKEJAS portretas
Pas šitą žydrų spalvų bobą ar diedą visa moralė subinėj.Labai liūdna,kad tokie žmogėnai taip aukštai keliami.Būtų geriausia ,kad žydrūnė poniutė pasiimtų ją į užsienį ir ten galėtų žydrintis.

Anonimas

Anonimas portretas
Jau laikas tą bukaprotį Verygą atleisti,dar pridarys nemažai skriaudos ligoniams,darbuotojams, lyg būtų hitleriaus palikuonis.Žiauru ką jis išdarinėja,o vyriausybė tyli.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių