Verslo užgrobėjai šokdina visus

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ne­le­ga­lus ad­vo­ka­tas, no­ta­ras, ku­riam už­ten­ka tik do­ku­mentų ko­pijų, pro­blemų „dėl regė­ji­mo“ tu­rin­tis ant­sto­lis, tarp dviejų pušų pa­si­klydęs bank­ro­to ad­mi­nist­ra­to­rius, ga­liau­siai – tar­pu­sa­vy­je be­si­gin­či­jan­tys teis­mai. „Rei­de­riai“ tam­pa ir Lie­tu­vos rea­ly­be.

Ne­le­ga­lus ad­vo­ka­tas, no­ta­ras, ku­riam už­ten­ka tik do­ku­mentų ko­pijų, pro­blemų „dėl regė­ji­mo“ tu­rin­tis ant­sto­lis, tarp dviejų pušų pa­si­klydęs bank­ro­to ad­mi­nist­ra­to­rius, ga­liau­siai – tar­pu­sa­vy­je be­si­gin­či­jan­tys teis­mai. „Rei­de­riai“ tam­pa ir Lie­tu­vos rea­ly­be.

Apie skan­da­lingą „Ho­ja elect­ro­nics“ ak­cijų už­val­dymą prie­š dve­jus me­tus tri­mi­ta­vo vi­sa ša­lies ži­niask­lai­da. Tuo­met ne kartą už įvai­rius fi­nan­si­nius nu­si­kal­ti­mus teis­tas Vy­tau­tas Ne­mu­nis par­davė šios bend­rovės ak­ci­jas, nors jų jau ne­turė­jo, nes dar prie­š de­šimt metų nu­sto­jo būti „Ho­ja elect­ro­nics“ sa­vi­nin­ku. Praė­jo dve­ji me­tai, ta­čiau skan­da­lin­go san­do­rio ap­lin­ky­bes jau dau­giau kaip me­tus narp­lio­ja Klaipė­dos apy­linkės teis­mas, o teisė­ti bend­rovės sa­vi­nin­kai, ban­dan­tys ap­gin­ti sa­vo tei­ses Klaipė­dos apy­gar­dos teis­me, vis dar ne­ga­li su­si­grąžin­ti sa­vo ak­cijų.

Ne­teisė­tas san­do­ris bu­vo su­da­ry­tas Kau­ne įsikū­ru­sio­je ad­vo­ka­to Vi­tol­do Mar­to­vi­čiaus kon­to­ro­je. Tai per iki­teis­minį ty­rimą pri­pa­ži­no vie­nas šios baud­žia­mo­sios by­los kal­ti­namųjų – Ro­lan­das Na­dzei­ka, ku­rio žmo­na šio­je kon­to­ro­je dir­ba ad­vo­ka­te. Anot ži­nan­čiųjų, daž­nas sve­čias ten – ir jis pa­ts, nors R.Na­dzei­kos pa­vardės kon­to­ros dar­buo­tojų sąra­še nėra. Ne­pai­sant to, kad jo elekt­ro­ni­nio pa­što ad­re­sas ir te­le­fo­nas, kurį tu­ri kai ku­rie šio tei­si­nin­ko, pra­ra­du­sio bank­ro­to ad­mi­nist­ra­to­riaus li­cen­ciją dėl ki­tos ne ma­žiau skan­da­lin­gos by­los, klien­tai, yra tie pa­tys.

Nus­ta­ty­ta, kad ši ad­vo­katų kon­to­ra domė­jo­si Ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to re­gist­re „Ho­ja elect­ro­nics“ tur­tu dar skan­da­lingų įvy­kių iš­va­karė­se. O tai pa­tvir­ti­na, kad ją užg­rob­ti bu­vo ren­gia­ma­si iš anks­to.

Neei­li­niai nu­si­kal­ti­mai

Aiškė­ja, kad Kau­nas ir jo tei­si­nin­kai tam­pa vie­na iš pa­grin­di­nių kliū­čių „Ho­ja elect­ro­nics“ teisė­tiems ak­ci­nin­kams ban­dant at­gau­ti jiems pri­klau­santį turtą. Tam pa­si­tel­kia­mos ne tik aki­vaizd­žios įsta­tymų spra­gos, bet ir be­veik visų rūšių ju­ris­tai.

Kaip dar prie­š dve­jus me­tus pri­pa­ži­no iki­teis­minį ty­rimą ini­ci­javę Klaipė­dos pro­ku­ro­rai, ša­li­nant „rei­de­rystės“ (taip spe­cia­lio­jo­je li­te­ratū­ro­je va­di­na­mi stai­gaus ne­teisė­to ir įžūlaus įmo­nių už­val­dy­mo būdai) pa­da­ri­nius, vien bau-
d­žia­mo­jo per­se­kio­ji­mo ne­pa­kan­ka, nes šios vei­kos api­ma ir tei­si­nių prie­mo­nių nu­si­kals­ta­miems tiks­lams pa­nau­do­jimą.

Per iš­puolį pa­grin­di­ne „Ho­ja elect­ro­nics“ ak­ci­nin­ke bu­vu­si Ri­mutė Po­cienė šian­dien ko­vo­ja dviem fron­tais – sie­kia pa­nai­kin­ti ne­teisė­tus įmonę už­vald­žiu­sių as­menų spren­di­mus ir to­liau sėkmin­gai su ko­legė­mis va­do­vau­ja įmo­nei, ku­rios pel­nin­ga veik­la ir su­vi­lio­jo su­kčia­vi­mu kal­ti­na­mus as­me­nis. O šie, kaip tei­gia nau­jau­si įvy­kiai, vis at­ran­da naujų būdų, kaip tei­sinė­mis prie­monė­mis apei­ti įsta­ty­mus.

Teis­mas jau pra­si­dėjo

Iš­ra­din­gu­mo kal­ti­na­mie­siems su­kčia­vi­mu ir ki­tais nu­si­kal­ti­mais ne­stin­ga.

Jų šio­je by­lo­je – ke­tu­ri: V.Ne­mu­nis su R.Na­dzei­ka ir dviejų Kau­no bend­ro­vių vadovai– Gin­ta­ras Gel­čys ir An­ta­nas Pleš­kys. Bank­ro­to ad­mi­nist­ra­to­rius G.Gel­čys – „Bak­lis“ va­do­vas. A.Pleš­kys – ne­kil­no­ja­mo­jo ir kil­no­ja­mo­jo tur­to nuo­ma be­si­ver­čian­čios Lie­tu­vos ir Ka­na­dos bendrovės „Bes­ser­li­ta“ di­rek­to­rius.

Kiek­vie­nas iš jų, kaip ir du ju­ri­di­niai as­me­nys – A.Pleš­kio va­do­vau­ja­ma „Bes­ser­li­ta“ ir  „Ro­nier de­ve­lop­ment“, ku­rios di­rek­to­riu­mi pa­čio­se šių skan­da­lingų įvy­kių iš­va­karė­se bu­vo pa­skir­tas R.Na­dzei­ka, at­li­ko savąjį mau­ro vaid­menį, gvie­šian­tis „Ho­ja elect­ro­nics“ pel­no ir tur­to.

Toks įspūdis su­si­darė su­si­pa­ži­nus su tik­ro­sios pa­grin­dinės šios bend­rovės ak­ci­ninkės  R.Po­cienės ir liu­dy­tojų pa­ro­dy­mais, duo­tais teis­me. Anot kal­ti­nimą šio­je by­lo­je pa­lai­kan­čios Klaipė­dos apy­gar­dos pro­ku­rorės Da­lios Mac­ke­vi­čienės, da­bar – kal­ti­namųjų eilė.

Vie­nu šūviu – du zui­kiai

Artė­ji­mas prie teis­me nag­rinė­ja­mos by­los kul­mi­na­ci­jos iš­kal­bin­gai su­tam­pa su šio­mis die­no­mis vyks­tan­čiu tre­čiuo­ju ban­dy­mu ar­ba pe­rim­ti vi­siš­kon sa­vo kont­rolėn iki šiol be­si­spar­dan­čią „Ho­ja elect­ro­nics“, ar­ba ją ga­lu­ti­nai su­žlug­dy­ti.

Pir­ma­sis ofi­cia­liai star­ta­vo 2012-ųjų bir­želį, kai Re­gistrų cent­re bu­vo už­re­gist­ruo­tas nau­jas šios Klaipė­dos bend­rovės ak­ci­ni­nin­kas – ki­ta uos­ta­mies­čio bendrovė „Ro­nier de­ve­lop­ment“. Re­mian­tis by­los med­žia­ga, ši bend­rovė per tre­čius as­me­nis val­do­ma V.Ne­mu­nio, o jos di­rek­to­riu­mi iš­va­karė­se pa­skir­tas R.Na­dzei­ka.

Pa­gal kitą Registrų centrui tą pa­čią dieną pa­teiktą „do­ku­mentą“ – šio „ak­ci­nin­ko“ spren­di­mu, V.Ne­mu­nio sta­ty­ti­nis R.Na­dzei­ka bu­vo pa­skir­tas ir „Ho­ja elect­ro­nics“ di­rek­to­riu­mi. Šios klas­totės įre­gist­ruo­tos tą pa­čią dieną, nors pa­pras­tai to­kios pro­cedū­ros užt­run­ka iki trijų ar pen­kių dienų.

Gavęs Re­gistrų cent­ro pa­lai­mi­nimą, R.Na­dzei­ka, ban­ke užvaldė užg­rob­tos bend­rovės sąskai­tas, dalį jų iš­tuš­tin­da­mas. Kad tai – tik pra­džia, liu­di­jo ir sku­biai pa­si­ga­min­tas nau­jas bend­rovės ­spau­das.

Įžūlūs sve­čiai

Jau po dviejų dienų Pa­lan­gos no­tarės Sand­ros Liut­ke­vi­čienės biu­re, pa­tei­kus tik „Ho­ja elect­ro­nics“ pri­klau­san­čio ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to ko­pi­jas, bu­vo įfor­mi­na­mas vie­nos ku­ror­to sa­na­to­ri­jos pa­sta­to pir­ki­mo–par­da­vi­mo san­doris.

O to pa­ties penk­ta­die­nio vėlyvą po­pietę nie­ko nei apie minėtą san­dorį, nei apie naująją sa­vo val-
d­žią ne­ži­nan­ti „Ho­ja elect­ro­nics“ su­laukė ne­tikėtų sve­čių. Jie įteikė bend­rovės di­rek­to­rei spren­di­mo ko­piją. Šio­je bu­vo tei­gia­ma, kad ji esą jau prie­š dvi die­nas bu­vo at­leis­ta iš pa­reigų, pa­ski­riant į jas vieną iš Kauno at­vy­ku­siųjų – R.Na­dzeiką. Mo­juo­da­mi šiuo „do­ku­men­tu“, sve­čiai pa­rei­ka­la­vo per­duo­ti jiems vi­sus bend­rovės at­ri­bu­tus ir turtą. Apie tai pa­grin­dinė „Ho­ja elect­ro­nics“ ak­ci­ninkė R.Po­cienė su­ži­no­jo būda­ma ko­man­di­ruotė­je Vo­kie­ti­jo­je.

Teis­me ji pa­sa­ko­jo lig šiol me­nan­ti, kaip grįžu­si į Lie­tuvą nu­skubė­jo į Re­gistrų cent­ro Klaipė­dos fi­lialą. Jos va­do­vas Egi­di­jus Ša­ka­lys, pa­vartęs bend­rovės do­ku­mentų bylą, pa­tarė pa­skubė­ti: „Vy­ki­te kuo grei­čiau į pro­ku­ratūrą, nes ati­tai­sy­ti tai ga­li­ma tik teis­mi­niu ke­liu!“

Tuo­met ir pra­si­dėjo kry­žiaus ke­liai.

Pir­mo­ji per­galė

„Ho­ja elect­ro­nics“ ak­cijų par­da­vi­mo su­tar­tis išt­rauk­ta į die­nos šviesą tik pra­dėjus iki­teis­minį ty­rimą. Ta­čiau iš pra­džių įta­ria­ma­sis bu­vo tik vie­nas V.Ne­mu­nis. Nors R.Na­dzei­ka ne­neigė, kad šis do­ku­men­tas pa­reng­tas jau minė­to­je Kau­no ad­vo­katų kon­to­ro­je, ta­čiau iš pra­džių bu­vo linkęs dėtis au­ka – ne­va ak­lai pa­tikė­jo V.Ne­mu­nio žod­žiais apie jo tu­ri­mas ak­ci­jas.

Tik po ap­si­lan­ky­mo Re­gistrų cent­re tik­rie­ji „Ho­ja elect­ro­nics“ ak­ci­nin­kai ir va­do­vai su­ži­no­jo, kad jau pa­reng­tas vie­nin­te­lio bend­rovės ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to Pa­lan­go­je par­da­vi­mo san­dėris. Su­si­ra­dus nie­ko ne­įta­riantį pirkėją, šis sku­biai jo at­si­sakė. Minė­tas pa­sta­tas po me­tus tru­ku­sių kry­žiaus ke­lių jau su­grąžin­tas į bend­rovės ba­lansą.

Nau­ja kont­ra­ta­ka

Sup­ratę, kad „Ho­ja elect­ro­nics“ ne­bus toks leng­vas kąsne­lis, kaip tikė­ta­si, afe­ros su­ma­ny­to­jai ėmėsi naujų žy­gių – „įsi­gy­ta“ bend­rovė sku­biai per­re­gist­ruo­ta į Kauną. Kaip nu­sta­ty­ta, vie­nu Sa­va­no­rių pr. ad­re­su, nors ja­me neiš­si­nuo­mo­tos nei pa­tal­pos, nei pa­što dėžutė.

Kar­tu pen­kis kar­tus pa­di­din­tas ir ak­ci­nis ka­pi­ta­las bei iš­leis­tos nau­jos 400 ak­cijų, ku­rias pa­gal ak­cijų per­lei­di­mo su­tartį „įsi­gi­jo“ ge­ras R.Na­dzei­kos bi­čiu­lis Leo­nas Gi­lai­tis.

Skubė­ti afe­ros su­ma­ny­to­jus vertė Klaipė­dos pro­ku­rorų ir teismų, į ku­riuos pa­gal­bos kreipė­si užg­rob­tos bend­rovės pa­grin­dinė ak­ci­ninkė su di­rek­to­re, veiks­mai, ap­ri­bo­jant R.Na­dzei­kos įga­lio­ji­mus ir jo va­do­vau­ja­mos „Ro­nier de­ve­lop­ment“ tei­ses į „Ho­ja elect­ro­nics“ turtą. Net­ru­kus bu­vo pa­skir­ta ir jo ad­mi­nist­ra­torė.

Pas­ly­do ly­gio­je vie­to­je

Vi­sa tai – nė mo­tais po vie­nu sto­gu su jau minė­ta ad­vo­ka­to V.Mar­to­vi­čiaus kon­to­ra įsikū­ru­siam ant­sto­liui Ma­re­kui Pet­rovs­kiui. Būtent jis 2012-ųjų rugsėjį areš­ta­vo „Ho­ja elect­ro­nics“ pri­klau­santį dau­giau kaip vieną mi­li­joną litų.

Tai su­si­ję su vek­se­liu, kurį R.Na­dzei­ka, se­kant įvy­kių chro­no­lo­gi­ja, jau ne­turė­jo teisės pa­si­ra­šy­ti. Tiks­liau, su „Ho­ja Elekt­ro­nics“, ku­rios var­du jis dėl sa­vo tei­sių ap­ri­bo­ji­mo jau ne­be­galė­jo veik­ti, pa­si­ra­šy­ta su­tar­ti­mi su jau minė­ta A.Pleš­kio va­do­vau­ja­ma „Bes­ser­li­ta“ dėl 3 mln. litų vertės ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to Kau­ne, Ju­li­ja­na­vos g., įsi­gi­ji­mo.

Į šį ap­leistą žemės sklypą su griu­ve­no­mis R.Na­dzei­ka ne­va ke­ti­no per­kel­ti 80 „Ho­ja elect­ro­nics“ dar­buo­tojų, nes tai pi­giau, ne­gu nuo­mo­tis pa­tal­pas Klaipė­dos LEZ. Sandė­riui už­tik­rin­ti bu­vo pa­si­ra­šy­tas dau­giau kaip mi­li­jo­no litų vertės vek­se­lis, ku­ria­me nu­ro­dy­ta, kad „Ho­ja elect­ro­nics“ šią sumą tu­ri pa­deng­ti per mėnesį.

Tie­sa, tik­rie­ji bend­rovės sa­vi­nin­kai apie šį vek­selį su­ži­no­jo tik ta­da, kai išieš­ko­jimą dėl esą nesilaikytų įsi­pa­rei­go­jimų vyk­dan­tis M.Pet­rovs­kis areš­ta­vo bend­rovės sąskaitą. Šian­dien jis aiš­ki­na­si, esą ne­pas­tebėjęs Re­gistrų cent­ro duo­menų bazė­je nei R.Na­dzei­kos tei­sių val­dy­ti „Ho­ja Elekt­ro­nics“ turtą ap­ri­bo­jimų, nei kad yra pa­skir­ta jo ad­mi­nist­ra­torė, su ku­ria ir reikė­jo de­rin­ti to­kius klau­si­mus.

Teis­mai skęsta ieš­ki­niuo­se

Kaip tei­gia fak­tai, šian­dien kont­ra­ta­kuo­ja ne tik tei­siamųjų suo­le at­si­dūrę kal­ti­na­mie­ji.

Ants­to­lis M.Pet­rovs­kis taip pat ne­se­niai teis­me pa­prašė skir­ti de­šimt par­ų areš­to „Ho­ja elect­ro­nics“ tur­to ad­mi­nist­ra­to­rei už tai, kad ne­pa­tei­kia jam duo­menų apie bend­rovę. Iš tikrųjų tai pa­na­šiau į psi­cho­lo­ginį spau­dimą.

Juo dvel­kia ir are­no­je pa­si­ro-
d­žiu­sio dar vie­nos šios su­dėtin­gos šach­matų par­ti­jos figū­ros bendrovės „Re­na­vi­ta“ bank­ro­to ad­mi­nist­ra­to­riaus An­ta­no Ra­da­vi­čiaus veiks­mai. „Ro­nier de­ve­lop­ment“ bank­ro­to ad­mi­nist­ra­to­riu­mi jį pa­skyrė Kau­no apy­gar­dos teis­mas. Pa­si­nau­do­da­mas su­teik­to­mis teisė­mis, A.Ra­da­vi­čius už­vertė Kau­no teis­mus ieš­ki­niais dėl ne­va tur­tinės ža­los, pa­da­ry­tos „Ho­ja elect­ro­nics“. Per pu­sant­ro mėne­sio nuo pa­sky­ri­mo į šias pa­rei­gas jis pa­teikė net sep­ty­nis to­kius ieš­ki­nius.

Aukš­ta­sis pi­lo­ta­žas

Da­lis šių ieš­ki­nių, anot A.Ra­da­vi­čiaus ko­legų tei­si­ninkų, aki­vaiz-d­žiai gi­na jau minėtų kal­ti­namųjų, mi­nan­čių Klaipė­dos apy­linkės teis­mo slenkstį, in­te­re­sus, bet ne „Ro­nier de­ve­lop­ment“ kre­di­to­rių.

Li­ku­siais ieš­ki­niais pra­šo­ma, kad tur­tinę žalą „Ho­ja elect­ro­nics“ at­ly­gintų bu­vu­si bei da­bar­tinė jos di­rek­torė ir tur­to ad­mi­nist­ra­torė, pa­ra­šiu­si pro­ku­ratū­rai pa­reiš­kimą dėl ga­li­mo mi­li­jo­ni­nio vek­se­lio su­klas­to­ji­mo. Vi­sos jos – liu­dy­to­jos jau minė­to­je teis­mui per­duo­to­je by­lo­je, ku­riam A.Ra­da­vi­čius net ne­si­teikė pra­neš­ti, kad da­bar jis – „Ro­nier de­ve­lop­ment“ tei­sių per­ėmėjas, dėl to by­los nag­rinė­ji­mas be jo ne­ga­li­mas.

Pa­gal A.Ra­da­vi­čiaus dūdelę šo­kan­tys Kau­no teis­mai jo pra­šy­mus areš­tuo­ti jau minėtų baud­žia­mo­sios by­los liu­dy­tojų turtą pa­ten­ki­no.

Ta­čiau ir tai – dar ne vis­kas: A.Ra­da­vi­čius minė­tus sa­vo ieš­ki­nius ra­šo ir „Ho­ja elect­ro­nics“ var­du, nie­ko su šia ne­de­rinęs. Nors, jam ta­pus „Ro­nier de­ve­lop­ment“ tei­sių per­ėmėju, au­to­ma­tiš­kai ap­ri­bo­tos ir jo teisės į „Ho­ja elect­ro­nics“.


Komentaras

Ai­das Pet­ro­šius

Re­gistrų cent­ro at­sto­vas spau­dai

Ga­lio­jan­tys įsta­ty­mai ne­nu­ma­to prie­volės, re­gist­ruo­jant Ju­ri­di­nių as­menų re­gist­re pa­keis­tus įmonės duo­me­nis, įro­dy­ti ak­cijų įsi­gi­ji­mo faktą. Lai­ko­ma­si išanks­tinės prie­lai­dos, kad vi­si jų da­ly­viai vei­kia sąži­nin­gai. Nors, ma­no duo­me­ni­mis, UAB „Ho­ja Elect­ro­nics“ bu­vo ne pir­mas gin­čy­ti­no ak­cijų ir bend­rovės val­dy­mo per­ėmi­mo at­ve­jis. Ta­čiau mėgi­ni­mai nu­si­kals­ta­mais būdais pe­rim­ti įmo­nių val­dymą Lie­tu­vo­je la­bai re­ti. Per pa­sta­ruo­sius dve­jus me­tus dau­giau nie­ko pa­na­šaus girdė­ti ne­te­ko.

Sie­kiant iš esmės išspręs­ti ne­teisė­to ak­cijų ir įmo­nių val­dy­mo per­ėmi­mo pro­blemą, pir­miau­sia reikėtų pa­keis­ti ak­cijų per­lei­di­mo ir ak­ci­nin­ko tei­sių at­si­ra­di­mo mo­men­to nu­sta­ty­mo tvarką. Šiuo me­tu duo­me­nys apie ak­cijų per­lei­dimą ir ak­ci­ninkų pa­si­kei­ti­mus tvar­ko­mi įmo­nių vi­du­je. Teisė­sau­gos ins­ti­tu­ci­joms šie pro­ce­sai yra „ne­ma­to­mi“, kol Re­gistrų cent­rui ne­pa­tei­kia­mi duo­me­nys apie pa­si­kei­tu­sius ka­pi­ta­lo sa­vi­nin­kus. Esant to­kiam reg­la­men­ta­vi­mui, ne­įma­no­ma jo­kia pre­ven­ci­ja.

Šią pro­blemą būtų ga­li­ma išspręs­ti įstei­gus vals­tybės tvar­komą ak­ci­ninkų re­gistrą, ku­ria­me būtų fik­suo­ja­mi vi­si ak­cijų per­lei­di­mo san­do­riai, ir teisės ak­tuo­se nu­sta­čius, kad ak­ci­nin­ko teisės at­si­ran­da tik po jo įre­gist­ra­vi­mo to­kia­me re­gist­re. Ši idė­ja jau apie de­šimt­metį svars­to­ma vals­tybės ins­ti­tu­ci­jo­se, ta­čiau be di­des­nio ži­niask­lai­dos ir vi­suo­menės dėme­sio jos įgy­ven­di­ni­mo ga­li tek­ti il­go­kai lauk­ti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PREZIDENTEI

PREZIDENTEI portretas
SIOS PAVARDES ZINOMOS NUKENTEJUSIEMS VERSLININKAMS, BET MIELOS PROKURORAMS. BYLOS SPENDZIAMOS, PASIDALINANT PINIGELIUS, KADA SUSTOSIT???? KADA SUSTABDYSIT, EKCELENCIJA????? GEDU GEDA...

apakęs

apakęs portretas
Solidu!Nesitikėjau, kad mūsų žiniasklaida dar gali išgliaudyti tokius kietus riešutėlius! Respect autorei ir "Kauno dienai"!

vv

vv portretas
Kur ziuri prokuratura? Uz grotu tokius veikejus! Nors ka as cia,juk ranka ranka plauna.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių