VDU rektorius J. Augutis apsigalvojo – pažadėjo ginti studentus

Praėjusią savaitę taikios akcijos, vykusios per Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Rugsėjo 1-osios šventę, išsižadėjęs rektorius Juozas Augutis pakeitė nuomonę. Jis pažadėjo liudyti teisme ir apginti teisiamus studentus.

Praėjusią savaitę taikios akcijos, vykusios per Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Rugsėjo 1-osios šventę, išsižadėjęs rektorius Juozas Augutis pakeitė nuomonę. Jis pažadėjo liudyti teisme ir apginti teisiamus studentus.

Lėmė rektoriaus pozicija

„Kauno diena“ jau rašė, kad grupelė VDU ir kitų aukštųjų mokyklų studentų, per Rugsėjo 1-osios šventę surengę šmaikščią akciją – siūlę praeiviams sukti laimės ratą, sulaukė teisėsaugos atkirčio. Du taikios akcijos dalyviai bus teisiami dėl susirinkimo įstatymo pažeidimo. Esą apie renginį jie nebuvo įspėję Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus.

Studentai teigė, kad savivaldybės jie neįspėję, nes atskiro renginio neorganizavo – jie, kaip ir kiti į šventę susirinkę studentai, buvo tūkstantinės minios dalis. Vis dėlto, policijos pareigūnams, nutraukusiems akciją, o vėliau dėl jos surašiusiems protokolą, įrodymas buvo VDU rektoriaus J.Augučio tą dieną pasakyti žodžiai.

Kaip rašoma protokole, policijos pareigūnams rektoriaus paklausus, ar akcijos dalyviai yra VDU šventės dalis, šis atsakęs neigiamai. Lygiai tą patį J.Augutis teigė atsakyme į viešą studentų laišką.

Pakeitė nuomonę

„Jūs teigiate – „Jūsų viešas žodis ir Moxlo fakulteto studentų pripažinimas šventės dalimi teismo procese įrodytų, kad nerengėme atskiro susirinkimo ir kaltinimą iš esmės panaikintų“, bet tai būtų netiesa, kadangi apie jūsų dalyvavimą Rugsėjo pirmosios šventėje nieko nežinojome ir šventės scenarijaus su VDU nederinote“, - ketvirtadienį sakė J.Augutis, sužlugdydamas jam suteiktą progą pasisakyti už žodžio laisvę.

Tačiau pirmadienį VDU rektorius savo nuomonę pakeitė. Kalbėdamas „Žinių radijo“ laidoje jis ne vieną kartą pabrėžė, kad akcija „vienareikšmiškai buvo šventės dalis“ ir universitetas  ja džiaugiasi.

Anot J.Augučio, VDU jaučia įsipareigojimą ginti studentus, todėl rektorius yra pasiruošęs asmeniškai liudyti teisme, ginti akcijos dalyvius ir, jeigu prireiks, net suteikti teisines priemones.

„Jie buvo šventės dalis ir mūsų eisenos dalyviai, todėl čia net nereikėtų kalbėti apie tokią akciją, jokios akcijos ten nebuvo. Tai buvo šventės atributas“, - sakė VDU rektorius J.Augutis.

Iškvietė policiją

VDU Rugsėjo 1-osios šventėje dalyvavę „Kauno dienos“ žurnalistai girdėjo akcijos dalyvių diskusiją su pareigūnais, norėjusiais sustabdyti iniciatyvą. Vienas iš jų prasitarė, kad policija renginyje – neatsitiktinai. Keistai nusišypsojęs jis patikino sekęs visą jaunuolių pasiruošimą akcijai „Facebook“ profilyje.

Vis dėlto, visai kitaip situaciją komentavo „Žinių radijo“ laidoje kalbėjęs Kauno apskrities policijos atstovas Kęstutis Kasciukevičius. Anot jo, pareigūnai buvo iškviesti į įvykį.

„Buvo gautas pranešimas apie nesankcionuotą akciją. Kas pranešė, negaliu patikslinti, nes byla jau atiduota teismui“, - sakė policijos atstovas.

Jis teigė, kad pareigūnai turėjo sureaguoti į pranešimą, surinkti informaciją ir perduoti ją teismui – ką jie ir padarė. Tačiau „Kauno diena“ rašė, kad pareigūnai buvo labai kategoriški  ir nenorėjo nusileisti net tada, kai jaunuoliai apie renginį informavo savivaldybę. O kartu su draudimu rengti akciją jie į pagalbą pasikvietė dar du kolegas, apsiginklavusius elektrošokais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andriukas dviratukas

Andriukas dviratukas portretas
VDU rektorius Juozas Augutis jau siūlosi ginti "klientus". Jau siūlo kažkokias slaptas "teisines priemones". Andriukas neprašo ginti klientų. Andriukas reikalauja ginti Konstituciją. Nereikia melo, neva "klientai" buvo rektoriaus renginio dalimi. Tereikia teisme pamokyti teisėjus, policajus klientus Konstitucijos 36 straipsnio ir reikalauti bausti visus pareigūnus už tai, kad jį laužo. Ten rašo, kad policajus stebėjo "klientus" "Snukių Knygoje" (Facebook). Valdžia stebi nuolat. Ne vien Policajai. Kartais jos susirenka į renginį daugiau, negu dalyvių. Iš anksto žino, laukia. Stebėjo ir šiuos.

Andriukas dviratukas

Andriukas dviratukas portretas
Kauno apskrities policijos atstovas kažkoks Kęstutis Kasciukevičius melavo, neva policajus kažkas iškvietė į įvykį. Tegul klientai pareikalauja to įrodymą. Tegul pažiūri koks stukačius įrašytas protokole. Į protokolą būtina rašyti liudininkus, kur guli įrodymai. Paaiškės, kad niekas nekvietė, nebuvo jokio įvykio, "klientai" niekam netrukdė. O gal kvietė koks geras "draugas", kurį niekada neįtartum. Gal kvietė rektorius. Juk žemiau nurodytuose straipsniuose policajai sakė būtent taip. Policajus Kęstutis Kasciukevičius meluoja, neva nežino kas kvietė. Atsikalbinėja, neva atidavė bylą teismui. Tuo jie visada dangstosi, kokių įrodymų beprašytum. Gal nieko jie dar neperdavė. Visi užrašai liko ir Policijoje. Tyrėjai irgi gali prisiminti kas tariamai kvietė. Tik vengia to, kad neapsimeluoti ir neteisėtai nerodyti bylos. Teisėjas irgi ras kokią dingstį, kad neteisėtai jos nerodyti.

Andriukas dviratukas

Andriukas dviratukas portretas
Baudžia primygtinai ne atsitiktinai, o tyčia. Policajai dažnai pirma ramina, neva bylos nebus. Paskui nuožmiai ją pradeda. Manau, jiems įsako. Gal šie klientai kažkam trūkdė jau anksčiau. Gal ne. Gal juos slopina tik ateičiai, kad išmoktų paklūsti. Arba, kad amžinai gaišinti ir neleisti vystytis nei politiškai, nei ūkiškai. Ar klientai jau gavo ATP protokolus? Ar gavo juos ir visą bylą teismas? Kada? Dar prieš posėdį paklauskite dieną ir praneškite ją man. Kuris teisėjas nagrinės bylą? Teismas privalo vadovautis Konstitucija ir bylos atsisakyti be jokio posėdžio. Esmę parašiau pastabose prie ankstesnio šių žurnaliūgų straipsnio, kurį jie tingėjo nurodyti, tik paminėjo: http://kauno.diena.lt/naujienos/kaunas/miesto-pulsas/taikia-akcija-norejo-uzciaupti-policija-708169 Teisiniams beraščiams straipsnio ir mano pastabų tęsinys: http://m.kauno.diena.lt/naujienos/kaunas/miesto-pulsas/taikios-kauno-studentu-akcijos-rengejai-atsidure-teisme-714299
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių