V. Adamkaus biblioteka-muziejus iškilmingai atvėrė duris

Kaune penktadienį istoriniame name (S. Daukanto g. 25) atidaryta prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus. Pats prezidentas tikisi, kad biblioteka bus atvira ir joje nuolat bus pilna žmonių.

Nori atvirumo

Iškilmingoje atidarymo ceremonijoje prezidentas linkėjo, kad įstaiga „būtų svetinga ir atvira, kad joje kiekvienas jaustųsi ne svečiu, o savu, laukiamu ir reikalingu žmogumi“.

„Tai jaudinanti akimirka, trūksta žodžių išsakyti tai, ką aš jaučiu. Svarbiausia, kad ši vieta atliktų užduotį ir būtų tęsiamas valstybingumas. Tai reikalinga tam, kad žmonės galėtų prisiliesti prie tų dokumentų, knygų ir tobulėtų. Norisi, kad čia vyktų diskusijos“, – sakė prezidentas V. Adamkus.

Atidarymo renginyje dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius, pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis, miesto meras Visvaldas Matijošaitis, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Juozas Augutis ir kiti garbingi svečiai.

Ekspozicinės erdvės

Ekspozicijos įrengtos per keturis aukštus. Pirmame pasitinka prezidento V. Adamkaus sukaupta biblioteka. Kol kas perkeltos ne visos knygo , tad greitu metu įvairios literatūros turėtų padvigubėti. Čia veiks ir skaitykla, tad kiekvienas galės susipažinti su išeivijos literatūra bei prezidento sukaupta knygų kolekcija.

Antrame aukšte kauniečiai ir miesto svečiai gali susipažinti su V. Adamkaus apdovanojimais, svarbesniais gyvenimo etapais. Muziejuje perkeltos įvairių universitetų togos, tačiau taip pat dar ne visos. Atskiras kambarys įrengtas ir Europos Sąjungai. Jame eksponuojamas „Metų žmogaus“ apdovanojimas, kurį yra gavęs V. Adamkus. Šiame aukšte iškabintos ir prezidento nuotraukos iš kelionių, neoficialių susitikimų.

Tiek V. Adamkus, tiek jo žmona Alma mėgsta meną ir dažnai remia kultūrą, todėl trečiasis auštas skirtas eksponuoti paveikslus, kuriuos Adamkų šeima yra įsigijusi ar gavusi dovanų. Čia galima rasti ir didelį ponios Almos paveikslą, kurį jai padovanojo vyras.

„Vytauto Didžiojo universitetas, turėdamas savo sektinų herojų panteone V. Adamkų ir prisidėdamas kaip institucija prie šios bibliotekos-muziejaus, sukuria didžiules galimybes ugdyti naujuosius lietuvių demokratijos, pilietinės ir atviros visuomenės bei globalios Lietuvos lyderius“, – teigia vienas iš bibliotekos steigimo iniciatorių, Lietuvių išeivijos instituto direktorius, istorikas, profesorius Egidijus Aleksandravičius.

Prezidento V.Adamkaus biblioteka-muziejus sieks memorializuoti prezidento gyvenimą ir veiklą bei tuo pačiu tapti inovatyviu kultūros ir mokslo židiniu, kur mokslininkai, jaunoji karta galės gilinti specialias žinias, susijusias su Lietuvos ir lietuvių išeivijos istorija, sako steigėjai.

Šimtametis pastatas

Biblioteka-muziejus įkurta moderno krypties pastate, kuris S.Daukanto aikštėje iškilo 1910 metais. Pirmosios Respublikos laikais jame veikė Lietuvos užsienio reikalų ministerija, o pirmasis jos ministras Augustinas Voldemaras buvo prezidento V.Adamkaus krikšto tėvas.

„Namas senas, tad buvo nelengva jį renovuoti. Reikėjo stiprinti įvairias perdangas, tačiau išlaikyti ir architektūros detales. Didžiausias iššūkis – išlaikyti tą autentišką stilių, kuris buvo XIX a., bet pritaikyti šiandieninėms reikmėms“, – kalbėjo architektas Gintaras Balčytis.

Pats pastatas iš išorės praktiškai nepakito, tačiau viduje teko naujai įrengti liftą, kuris aptarnautų visus aukštus. Taip pat sutvarkyta palėpė, kuri iki šiol nebuvo naudojama ir joje gyveno balandžiai. Po rekonstrukcijos buvo perdengtas stogas ir erdvė pritaikyta Išeivijos instituto biurams.

Senajame žemyne tokią tradiciją pradėjo Čekija, kur buvo atidaryta pirmoji prezidento Vaclavo Havelo biblioteka. O Lietuvoje tokia biblioteka-muziejus įkurta pirmą kartą. Jos įkurtuvės sutampa su jubiliejiniais metais: prezidentui ir VDU Tarybos pirmininkui bei garbės daktarui V. Adamkui lapkričio pradžioje sukanka 90 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nnn

nnn portretas
Nesu prieš muziejų, bet niekaip negaliu atleisti, kad leido Grybauskaitei su konservatoriais padovanoti "Williams" Mažeikių naftą.

Senatve

Senatve portretas
Matomai demesio trukumas cia taip isreikstas

fotkė tai siaubinga

fotkė tai siaubinga portretas
ir apskritai- total košmar.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių