Pažeidimai Kauno tardymo izoliatoriuje buvo kasdienybė, direktorius – atleistas

Kauno tardymo izoliatoriaus vykdyti pirkimai dirbtinai skaidyti siekiant tartis tik su vienu pasirinktu tiekėju, dalis prekių ir paslaugų pirktos dviguba kaina, nei numatyta sutartyse, o kai kuriuos pirkimus nuolat laimėdavo su izoliatoriaus darbuotojais susijusios įmonės, nustatė tyrimą atlikusi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Teisingumo ministrė Milda Vainiutė trečiadienį pranešė po tarnybinio patikrinimo dėl šiurkščių pažeidimų atleidusi Kauno tardymo izoliatoriaus direktorių Edvardą Kviatkauską.

„Šiandien pasirašiau įsakymą, kuriuo Kauno tardymo izoliatoriaus vadovui E.Kviatkauskui yra pagrįsta griežčiausia nuobauda. Tai yra atleidimas iš tarnybos“, - žurnalistams Teisingumo ministerijoje sakė M.Vainiutė.

Ji teigė, kad iš pareigų būtų atleista ir buvusi Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė, tačiau ši prieš kelias savaites jau atsistatydino.

„Ž.Mikėnaitė ir E.Kviatkauskas nevykdė arba netinkamai ir nekompetetingai vykdė savo pareigas“, - tvirtino teisingumo ministrė.

Pasak jos, nustatyti pažeidimai susiję su lėšų naudojimu, viešaisiais pirkimais, netinkamu vadovavimu: „Komisijos vertinimu, valstybė patyrė didelės turtinės žalos, kuri, tikimės, bus įvertinta baudžiamojo proceso metu“.

„Satelitinių įmonių tinklas“

Tarnybinį patikrinimą Kauno tardymo izoliatoriuje atlikusios Teisingumo ministerijoje sudarytos komisijos vadovė Simona Mesonienė sakė, kad daugiausia tyrimo medžiagos sudaro viešųjų pirkimų pažeidimai ir viešųjų ir privačių interesų derinimo problemos.

„Komisija nustatė, kad buvo priimami šališki ir neskaidrūs sprendimai, palankūs Ž.Mikėnaitei artimiems asmenims ir su jais susijusioms įmonėms“, - kalbėjo pareigūnė.

Ji nurodė, kad tarnybinio patikrinimo metu buvo nustatytas įmonių tinklas, pelnęsis tik iš Kauno tardymo izoliatoriaus užsakymų.

„Ilgus metus palei Kauno tardymo izoliatorių egzistavo ir sėkmingai gyvavo satelitinių įmonių tinklas. Tai buvo įmonės, susijusios su tam tikrais Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojais ir kurių vienintelis užsakovas buvo Kauno tardymo izoliatorius. Būtent iš tos įstaigos minėtos satelitinės įmonės turėjo šimtaprocentinę apyvartą ir pajamas“, - sakė S.Mesonienė.

„Iš jų buvo perkamos labai plataus spektro prekės, įskaitant ir brangias prekes, ir keistus pirkimus, pradedant Kalifornijos sliekais ir baigiant brangiais skilandžiais“, - pridūrė ji.

Detalių apie šį įmonių tinklą ir jo vadovus specialistai neteikia, nes tai gali tapti teisėsaugos vykdomo ikiteisminio tyrimo dalimi.

Kiek anksčiau Viešųjų pirkimų tarnyba paskelbė, kad Kauno tardymo izoliatoriuje turi būti atliktas išsamus ūkinės - finansinės veiklos patikrinimas ir nepriklausomas veiklos auditas, nes nustatyti pažeidimai - sisteminiai ir nuolatiniai.

„Galime turbūt drąsiai teigti, kad viešųjų pirkimų procesas, kontrolė, sutarčių vykdymas Kauno tardymo izoliatoriuje buvo labai, labai blogas“, - sakė tarnybos direktorė Diana Vilytė.

Patikrinimo komisijos vadovė S.Mesonienė sakė, kad kalėjimų sistemos vadovai „sukūrė labai komfortabilią terpę savo įmonių ratui laimėti viešųjų pirkimų konkursus ir turėti iš to turtinės naudos“.

Pasak jos, Ž.Mikėnaitė ir E.Kviatkauskas savo nederamu elgesiu sukompromitavo pasitikėjima kalėjimų sistema, todėl valstybei buvo padaryta ne tik turtinė, bet ir neturtinė žala.

„R.Kazėnienė buvo teisi“

Institucijos patikrinimus Kauno tardymo izoliatoriuje ir Kalėjimų departamente atliko, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba jai persiuntė duomenis nurodytus izoliatoriaus buhalterijos vadovės Rasos Kazėnienės pareiškime.

„Šita spaudos konferencija turi vadintis „R.Kaziliūnienė buvo teisi“, - sakė VPT vadovė D.Vilytė.

Teisėsauga dėl piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje šiuo metu taip pat atlieka ikiteisminį tyrimą. Jame Ž.Mikėnaitė buvo apklausta kaip specialioji liudytoja.

Atleistas Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas E.Kviatkauskas vykstant tarnybiniam patikrinimui Teisingumo ministerijoje buvo nušalintas nuo pareigų.

Nustatyti nuolatiniai pažeidimai

Dvejų pastarųjų metų pirkimus tikrinusi VPT maitinimo paslaugų sutartį Kauno tardymo izoliatoriui nurodė nutraukti. Tarnybos vertinimu, šioje įkalinimo įstaigoje turi būti atliktas išsamus ūkinės - finansinės veiklos patikrinimas ir nepriklausomas veiklos auditas, nes nustatyti pažeidimai - sisteminiai ir nuolatiniai.

„Tikrinimo rezultatai atskleidė perkančiojoje organizacijoje esančius sisteminius ir nuolatinius viešųjų pirkimų organizavimo, vykdymo tvarkos ir veiklos trūkumus ir pažeidimus, nepakankamą viešųjų pirkimų ir sudarytų viešojo pirkimo-pardavimo sutarčių vykdymo priežiūrą bei vidinę kontrolę“, - rašoma VPT interneto puslapyje trečiadienį paskelbtoje patikrinimo išvadoje.

VPT patikrinimą šioje įkalinimo įstaigoje atliko, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba jai persiuntė duomenis nurodytus izoliatoriaus buhalterijos vadovės Rasos Kazėnienės pareiškime.

Patikrinimus Kauno tardymo izoliatoriuje taip pat atliko kitos institucijos, tarnybinį tyrimą inicijavo ir Teisingumo ministerija. Trečiadienį Teisingumo ministerija ir VPT žada pristatyti atliktų tyrimų Kauno tardymo izoliatoriuje rezultatus.

Vykstant šiems tyrimams, iš pareigų pasitraukė Kalėjimų departamento direktorė Ž. Mikėnaitė, Kauno tardymo izoliatoriui vadovavusi 2011 - 2015 metais. Teisėsaugos tyrime dėl galimo piktnaudžiavimo izoliatoriuje ji buvo apklausta kaip specialioji liudytoja.

Maitinimo paslaugos – per pažįstamus

Vykdydama tyrimą, Viešųjų pirkimų tarnyba patikrino 2015 metų pirkimą dėl suimtųjų ir nuteistųjų maitinimo. Jį laimėjo įmonė „Niklita“. Savo skunde teisėsaugai Kauno tardymo izoliatoriaus buhalterė R.Kazėnienė nurodė, kad ši bendrovė jau daugiau nei dešimtį metų be konkurencijos laimi maitinimo paslaugų pirkimus.

Besiremdama Registrų centro informacija Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė, kad vienintelis „Niklitos“ akcininkas yra Valdas Kukta, galimai susijęs su izoliatoriaus Ūkio skyriaus vedėju Pranu Vaškiu. Pastarasis yra Kauno tardymo izoliatoriaus viešųjų pirkimų komisijos narys ir pirmininkas.

Anot VPT, V.Kukta yra ir įmonės „Vipita“ akcininkas, o šios įmonės bendrasavininku 2013 - 2015 metais buvo ir P.Vaškys.

VPT konstatavo, kad kai kurie reikalavimai tiekėjams minėtame konkurse dirbtinai riboja tiekėjų, ypač smulkaus verslo, dalyvavimą viešuosiuose pirkimuose.

Anot tarnybos, pirkimo sąlygų nuostata, kad tiekėjas į pasiūlymo kainą turi įtraukti patalpų ir įrangos atnaujinimo, remonto ir kitas išlaidas bei investicijas į virtuvės patalpų ir įrangos atnaujinimą taip pat pažeidžia teisės aktus, nes pirkimo dokumentai turi būti aiškūs, tikslūs, juose neturi būti dviprasmybių. Viešųjų pirkimų tarnyba taip pat kritikavo nekonkrečiai suformuluotas kai kurias techninės specifikacijos nuostatas, netinkamą kainodaros metodikos taikymą.

Maitinimo paslaugas trejiems metams Kauno tardymo izoliatorius planavo nusipirkti už 541 tūkst. eurų trejiems metams, tačiau pasirašė sutartį, pagal kurią „Niklita“ trejus metus šias paslaugas teiktų už 696 tūkst. eurų. Pažeidimus nustačiusi Viešųjų pirkimų tarnyba rekomenduoja nutraukti šią sutartį.

Kelis kartus brangiau, nei planuota

Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė ir daugiau atvejų, kai izoliatoriaus skelbtus viešuosius konkursus laimėdavo su izoliatoriaus darbuotojais, jų giminėmis ar pažįstamais susijusios įmonės.

Kauno tardymo izoliatorius 2015 metais apklausos būdu iš įmonės „TIS“ už 13 tūkst. eurų nupirko komunalinių atliekų vežimo paslaugas. Vykdydamas pirkimą apklausos būdu izoliatorius iš viso kreipėsi į tris iš aštuonių siūlomų tiekėjų, o atsakymą pateikė vienintelė bendrovė „TIS“. „Vipita“, kurios bendrasavininkas anksčiau buvo P.Vaškys, yra „TIS“ akcininkė. Iš šios įmonės izoliatorius taip pat 2014 metais įsigijo šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo paslaugą daugiau nei triskart brangiau, nei iš pradžių planavo.

VPT taip pat nustatė įvairių pažeidimų viešuosiuose pirkimuose, kuriuos laimėdavo įmonė „Globinta“. Anot tarnybos, šios įmonės vadovas galimai yra susijęs giminystės ryšiais su izoliatoriaus ūkio skyriaus sandėlio vedėja.

Kauno tardymo izoliatorius iš įmonės „Garfus“ yra įsigijęs prekių brangiau, nei nurodyta sutartyje. Pavyzdžiui, už akumuliatoriaus gręžtuvą sumokėjo 269 eurus vietoje 132 eurų, o už perforatorių - 299 eurus vietoje sutartyje nurodytų 130-ies.

Jau kito pirkimo metu izoliatorius iš „Garfus“ dušo galvutę įsigijo už 15,5 euro, kai sutartyje jos kaina buvo numatyta kiek daugiau nei euras. Už kai kurias prekes Kauno tardymo izoliatorius mokėdavo daugiau nei numatyta ne tik sutartyse, bet ir „Garfus“ pasiūlymuose.

VPT taip pat nustatė, kad Kauno tardymo izoliatorius iš kai kurių įmonių įsigydavo tokių prekių ar paslaugų, kurių bendrovės nenurodo savo veiklos srityse. Pavyzdžiui, įmonė „Globinta“, savo veikla nurodanti kavines, restoranus ar barus, tiekė izoliatoriui tokias prekes kaip krakmolas ar dėvėti drabužiai.

Pirko neskelbdami

Viešųjų pirkimų tarnyba tikrino 2015 ir 2016 metais Kauno tardymo izoliatoriaus vykdytus viešuosius pirkimus. Anot jos, per šiuos metus įkalinimo įstaiga atliko tik vieną skelbiamą pirkimą, o visi kiti pirkimai buvo vykdomi apklausos būdu, apie juos neskelbiant. VPT teigia, kad izoliatorius tokiu būdu neužtikrino pakankamos konkurencijos bei racionalaus lėšų panaudojimo. VPT teigia, kad Kauno tardymo izoliatorius galimybe neskelbti apie viešuosius pirkimus turi naudotis tik pagrįstais atvejais.

VPT nurodo, kad dalis pirkimų Kauno tardymo izoliatoriuje galėjo būti dirbtinai skaidomi į mažesnes dalis tam, kad apeitų įstatymo nuostatas ir galėtų konkurso laimėtojus pasirinkti iš mažo tiekėjų skaičiaus - apklausiant tris tiekėjus. Dažnu atveju, tokių neskelbiamų apklausų pirkimus laimėdavo tas pats vienas tiekėjas.

Tarnyba nurodo, kad, pavyzdžiui, 2016 metais izoliatorius atliko 96 neskelbiamas apklausas, kuriose laimėtoju buvo pripažintas bendrovės „Garfus“ pateiktas pasiūlymas. Taip pat buvo atliktos 22 ir 20 apklausų, kur laimėtoju buvo atitinkamai pripažintos įmonės „Globinta“ ir „Amseka“.

Kai kurios iš šių įmonių minimos Kauno tardymo izoliatoriaus buhalterės skunde teisėsaugai.

VPT taip pat nurodė, kad Kauno tardymo izoliatorius pirkimų dokumentuose nenurodo įsigijamai prekei keliamų reikalavimų, o dažnu atveju apsiriboja tik ketinamų įsigyti prekių pavadinimu. Viešųjų pirkimų tarnybos teigimu, tai yra nepakankama, kad potencialūs tiekėjai galėtų pateikti reikalingas ir tarpusavyje palyginamas prekes.

Anot VPT, Kauno tardymo izoliatoriuje sudaryta viešųjų pirkimų komisija nevertina tiekėjų pasiūlytų kainų už prekes pagrįstumo, nors turėtų tai daryti pagal įstatymus. Tarnyba teigia, kad izoliatoriaus darbuotojai, vykdydami mažos vertės viešuosius pirkimus, nesinaudoja galimybe derėtis.

Viešųjų pirkimų tarnyba rekomenduoja Kauno tardymo izoliatoriui ateityje vykdyti skelbiamus viešuosius pirkimus ir pasirašyti daugiau ilgalaikių sutarčių, nes tai sumažintų pirkimų skaičių ir procedūrų kiekį.


Šiame straipsnyje: Kauno tardymo izoliatorius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Kol nepadarysit taip, kad visi iki vieno pirkimai būtų skelbiami viešai, tol bus grobstomi Lietuvos pinigai.Šiuo metu labiausiai yra paplitęs grobstymas KAINŲ APKLAUSOS BŪDU, kai sutartas laimėtojas atneša 3 pasiūlymus.

Virga

Virga portretas
Jeigu jau pradėjo Tardymo izoliatoriumi,tegul Laisvės atėmimo vietų ligoninę Pravieniškėse patikrina.Ten dar daugiau milijonų prasukta.Kiek etatų fiktyvių prikurta....

klausimas

klausimas portretas
O ar pas mus galioja žalos atlyginimo įstatymas, nes negirdėjau, kad jis kam būtų pritaikytas? Sugebam tik PSD iš dar gyvų eilinių piliečių išplėšt, o prieš valdžiažmogius ir jų artimuosius mūsų kinkos silpnos. Net Kristutės negalim iškraustyti- čia jums ne eilinį pijoką ar moterį su vaikais į gatvę išmest be teisės į pastogę.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių