Teismas stabdo sutartį dėl stotelių stoginių įrengimo Kaune

  • Teksto dydis:

Kauno valdžios ir bendrovės „Reklamos arka“ gegužės viduryje pasirašyta koncesijos sutartis dėl transporto stotelių stoginių įrengimo ir priežiūros lieka negaliojanti.

Lietuvos apeliacinis teismas rugpjūčio 4 dieną įpareigojo Kauno valdžią sustabdyti sutarties vykdymą. Teismas atmetė Kauno savivaldybės skundą ir paliko galioti jai nepalankią Kauno apygardos teismo gegužės 22 dienos nutartį. Teismai patenkino vienos didžiausių Lietuvos lauko reklamos agentūrų „JCDecaux“ prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones. 

Pirmosios instancijos teismo nutartį apskundusi Kauno valdžia tvirtino, kad sustabdžius koncesijos sutartį, buvo pažeistas viešasis interesas ir savivaldybė neturi galimybių tinkamai organizuoti viešąjį transportą.

Apeliacinio teismo teigimu, stoginių įrengimas nedaro esminės įtakos viešajam transportui ir tuo labiau jo netrikdo.

„JCDecaux“ teigimu, Kauno valdžia turi galimybę ginčo metu naudoti jau esamas stogines.

Bylos duomenimis, senosios stoginės egzistavo ir pradėjus nagrinėti bylą teisme, tačiau po Kauno apygardos teismo sprendimo Kauno savivaldybė birželį raštu pareikalavo „JCDecaux“ pašalinti stogines, užuot sudariusi susitarimą dėl tolesnio jų naudojimo.

„Atsakovas (Kauno valdžia - BNS) turėjo suprasti, jog užtrukus bylos nagrinėjimui ir nevykdant koncesijos sutarties, naujos stoginės nebus įrengtos, todėl, nesant duomenų ir įrodymų, jog senosios stoginės negalėjo būti naudojamos – reikalavimas jas pašalinti laikytinas neracionaliu, o sukelti nepatogumai jas pašalinus yra nulemti ne taikomų laikinųjų apsaugos priemonių, bet atsakovo veiksmų“, - rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Teismo vertinimu, sutarties sustabdymas ne tik apsaugo viešąjį interesą, bet ir užtikrina skaidrų bei racionalų miesto biudžeto lėšų naudojimą.

Ginčas kilo gegužės pabaigoje, kai Kauno valdžios skelbtame stotelių stoginių įrengimo ir priežiūros konkurse laimėjo vienintelė dalyvė „Reklamos arka“. „JCDecaux“ pasiūlymo nepateikė, nes, anot jos, konkurso sąlygose numatytos sutarties detalės neatitinka realybės.

Konkurso laimėtojas iki šių metų pabaigos turėjo pastatyti ir prižiūrėti ne mažiau kaip 339 viešojo transporto stotelių stogines, o per 20 metų - iš viso 450 stoginių. Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras BNS gegužės pabaigoje teigė, kad stogines eksploatuosianti bendrovė per visą sutarties laikotarpį savivaldybei sumokės apie 1 mln. litų koncesijos mokesčio.

„JCDecaux“, kuri Kaune valdo 200 viešojo transporto stotelių stoginių, skaičiavimais, darbų vertė gali siekti apie 4 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tadas P.

Tadas P. portretas
Atsirado imone norinti uz savo lesas pastatyti 450 stoteliu ir teismai neleidzia? Sitoje situacija korupcija galima izvelgti tik teismu sistemoje.

taigi

taigi portretas
nesusiprato, kad konkurso sąlygos turėjo būti paruoštos tokios, kad teisę dalyvauti konmkurse turėtų tik „JCDecaux“ ir kad pagal konkurso sąlygas laimėjusi įmonė gautų monopoliją reklamai Kaune. O dabar pamatys, kad reikia susiprasti...

NAGI

NAGI portretas
Negalime ramiai ir normaliai nei tualeto nei stoginiu pastatyti. Ar istatymai kvaili ar kvailu valdininku perdaug ?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių