Šventės dalyviai tapo istorinio įvykio liudininkais

Lietuvos aitvarų sostinėje Zapyškyje šeštadienį atidarytas naujasis turizmo sezonas. Šia proga tarp Kulautuvos ir Zapyškio, kaip ir Kačerginė atgavusių kurortinių teritorijų statusą, ėmė kursuoti keltas.

Renginys tampa tarptautiniu

Nemuno slėnis ties gotikos perlu – Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnytėle šeštadienį priminė skruzdėlyną. Tiek  daug žmonių čia susirinko.

O pakėlus akis į dangų, jos raibo nuo aitvarų grožio. Ir šiemet pakaunės turistinio sezono atidarymas vyko kartu su jau vienuoliktą kartą organizuotu aitvarų festivaliu „Tarp žemės ir dangaus“, kuriam aitvarus gamino net brazilai, nigeriečiai ir suomiai, besiginantys baigiamuosius bakalauro darbus Kauno kolegijos Medicinos fakultete.

„Šio festivalio idėja priklauso kelioms kauniečių – aitvarų entuziastų šeimoms, paprašiusioms vietinės bendruomenės leidimo pasinaudoti šiuo gražiu slėniu, –pasakojo renginio režisierė iš Ežerėlio kultūros centro Jolanta Marija Malinauskaitė. – O dabar jau jis – ne tik su tarptautiniu atspalviu, bet ir su kasmet augančia dalyviu gausa. Pernai mūsų renginyje pabuvojo apie devyni tūkstančiai žmonių, nors viskas prasidėjo tik nuo keliasdešimt, turėjusių apie dešimt aitvarų“.

Tarp šiųmečių šventės dalyvių sutikome ir vilnietę – visuomenės sveikatos specialistę, dirbančią su neįgaliaisiais Klementiną, kuri su drauge atsivežė tris penkerių-aštuonerių metų vaikus. „Mes čia jau – trečią kartą. Pirmą – sužinojome apie šią šventę atsitiktinai. Tada „užkabino“ ir tai, kad buvo galima atplaukti į ją laivu, kaip ir šiemet. Labai viskas patiko ir dabar jau atvažiuojame čia kasmet,“ – sakė renginio viešnia iš sostinės.

Naujovės ir duoklė praeičiai

Šiemet pirmą kartą prie šventės Zapyškyje organizavimo prisijungė ir Kauno kolegija, dalyvaujanti tarptautiniame projekte, skirtame kaimo vietovių gyventojų fizinio aktyvumo skatinimui.

Kolegijos atstovai atvyko į šventę netuščiomis – su septyniais jos studentų, tarp kurių – ir užsieniečiai, pagamintais aitvarais, kuriais buvo papuošta didžioji renginio scena, bei idėjų banko dėžute, kurioje šventės pabaigoje visiems jos dalyviams bus siūloma palikti savo norus, kokių renginių jie dar norėtų. Be to, visi norintieji kolegijos palapinėje galėjo nemokamai išsitirti sveikatą.

Netrūko žiūrovų ir prie kelionių organizatoriaus Rimvydo Širvinsko-Makaliaus, dosniai dalijusio patarimus bei pasakojusio įdomiausias kelionių istorijas, palapinės.

Tačiau renginio kulminacija tapo Nemune pasirodęs baltais ir mėlynais balionais išpuoštas pramoginis laivelis „Vytis“, kurio Zapyškio krante lauke ne tik vietinės bendrovės atstovai su pyragais, bet ir tarpukario laikų drabužiais pasipuošusios damos iš Kačerginės, tarp kurių buvo ir miestelio seniūnė Loreta Ūsienė. Pasiteiravus, iš kur tokios grožybės, ji teigė: „Kaip Kačerginės, kurioje – tokios vilos, moterys, gali neturėti tokių drabužių?!“ O, kaip patikslino, kita puošni dama iš Kačerginės – medikė Milda Gintilienė, kai ką jos pasisiuvo specialiai šiai šventei, kai ką prisitaikė iš mamų ir močiučių palikimo.

Trumpesnė kelionė 

Labai smagus jausmas pagaliau išlipti krante, kurį matydavau beveik kiekvieną dieną, o pasiekti buvo sunku.

Šventės metu pirmą kartą tarp Zapyškio ir Kačerginės kranto bei Kulautuvos pradėjo kursuoti maršrutinis laivelis, vienu reisu galintis perkelti iki dvylikos keleivių ir iki šešių dviračių. Vienodai vietų skirta ir Mažojo pakaunės turizmo žiedo dalyviams, atvažiuosiantiems iš Kauno dviračiais ir panorusiems pratęsti pramogas Kulautuvoje, ir vietiniams gyventojams.

„Juk mūsų artimieji palaidoti kitame krante, ten turime ir giminių, o iki šiol jį buvo galima pasiekti tik aplinkkeliu per Kauną. Ir kelionė užtrukdavo apie pusantros valandos“, – pasakojo Zapyškio moterys.

„Vytis“, kursuosiantis penktadieniais-sekmadieniais, perkels jas į kitą krantą per 15 minučių. Ir ši kelionė kainuos 1 eurą, o vežantis dviratį – du. Per dieną bus šeši-septyni reisai (penktadienį jie prasidės ne 10, o 12 val.). Ir paskutiniai keleiviai galės persikelti į Kulautuvą 19 val., o į Zapyškį – 19.30 val.

Apipylė dovanomis

Pirmoji svečių iš Kulautuvos delegacija šeštadienį atvyko į Zapyškį netuščiomis – su kompaktiniais diskais, kuriose – jų simboliu tapusio festivalio „Akacijų alėja“ bardų dainos bei mineraliniu vandeniu „Iš Kulautuvos gelmių. Jau greitai“.

Kačerginės bendruomenė svečiams padovanojo medaus džemo iš savo liepų parko.

„Labai smagus jausmas pagaliau išlipti krante, kurį matydavau beveik kiekvieną dieną, o pasiekti buvo sunku“, – vos sulaikydama ašaras teigė viena pirmojo „Vyčio“ reiso iš Kulautuvos į Zapyškį dalyvė – pedagogė Simona Juozapavičienė, atplaukusi kartu su visa šeima. Ji teigė, kad visi Kulautuvos bendruomenės nariai, norėję kuo greičiau pasiekti Zapyškio krantą, į šį reisą netilpo. Liko ant kranto laukti antrojo, kuris bus tik po poros valandų.

Šventės dalyvių nuotaikos nesugadino ir nesklandumas, dėl kurio nebuvo galimybės surengti Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos žadėtą akciją „Bendruomenių šokis danguje“, skirtą artėjančiam Lietuvos valstybės 100-mečiui.

„Planavome suskaičiuoti šiemet danguje 1918 aitvarų, tačiau didžiausi iš jų – mūsų vėliavos spalvas simbolizuojantys geltoni, žali ir raudoni aitvarai užtruko kelionėje iš Kinijos, dėl ko teko šią akciją perkelti į birželio viduryje Karklėje vyksiantį Lietuvos bendruomenių sąskrydį, “ – nuoširdžiai atsiprašinėjo renginio organizatoriai, kompensavę gausiai susirinkusiems žmonėms akcijos nukėlimą daug kitų pramogų, kurios buvo skirtos visai šeimai. Viena tokių buvo Šv.Jono Krikštytojo bažnytėlėje surengta iš Zapyškio kilusio pasaulinio garso fotomenininko Antano Sutkaus fotografijų paroda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

erikas

erikas portretas
Buvo nuostabi šventė. Ačiū merui ir visiems organizatoriams

Nu liuks kurortai

Nu liuks kurortai portretas
ką ir bešnekėt... savaitgaliais (5-7madieniai) amžinas variklių žviegsmas iš nemuno žiedo, padvelkus ŠR vėjui kiaulidžių dvokas iš Netonių, o PR vėjui smarvė iš Gaižėnų fermos. Zajebys... welcome !!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių