Su vanta Rumšiškėse – į vanojimo rekordą

Vanta, rankšluostis ir kepurė. Šie pirties atributai pravers sekmadienį vyksiantiems į pažintinį renginį Rumšiškėse „Pirties diena“, kuriame visi kviečiami tapti vanojimo rekordo dalyviais.

Trečius metus Lietuvos liaudies buities muziejuje vyksiantis renginys skirtas ne tik tiems, kuriems pirtis – gyvenimo būdas, bet ir lietuvišką garinę pirtį pradedantiems pažinti naujokams. Pirties entuziastus vienijanti Lietuviškos pirties bičiulių draugija žada šventės lankytojus palepinti kvapniu garu, masažais, grožio procedūromis, sveikais pirties gėrimais.

Šventėje bus galima gauti ne tik malonių pojūčių, bet ir naudingų žinių: kada ir kaip rišti vantas, kaip vanoti, kuo šveisti kūną. Konferencijoje pranešėjai paaiškins, kaip statyti molinę pirtį, kokią mūryti krosnį, kaip garinėje sukurti tinkamą mikroklimatą, koks yra pirties vaidmuo tradicinėje medicinoje.

Dar prieš tai, kai lankytojai bus pakviesti šildytis į garinukes ar ant masažuotojų stalų, mušant būgnui bus siekiama masiškiausio vanojimo rekordo. Prie jo galės prisijungti bet kuris vantą turintis renginio lankytojas. Tikimasi, kad ši akcija bus pripažinta oficialiu Lietuvos rekordu. Sumanytojai tikina, kad toks rekordas iki šiol nebuvo fiksuotas nei Lietuvoje, nei užsienyje.

Organizatoriai ramina, kad rekordo dalyviai nepatirs išbandymo karščiu – bus telkiamasi po atviru dangumi. Masinis vanojimas bus labiau simbolinis, bet ritualas – daugiaprasmis.

„Lietuvoje pirtis tebėra vieta, kurioje puoselėjamos bendruomenės vertybės. Dėl to į pirtį einama susibūrus draugėn, viduje visi vieni kitus vanoja, draugiškai garą pavaiko ir gerą dvasią palaiko. Po tokios pirties žmogus atsigauna ir kūnu, ir siela“, – vardijo vienas rekordo sumanytojų Saulius Tučkus.

Kaip ir ankstesniais metais, „Pirties dienoje“ pasirodys ne tik Lietuvos, bet ir užsienio pirtininkai. Jie demonstruos įvairias vanojimo technikas, paaiškins jų ypatumus. Tai pat bus pristatoma originalių pirties drabužių kolekcija.

Organizatoriai patikino, kad šventės lankytojams procedūros ir žinios bus teikiamos nemokamai, reikės tik įsigyti bilietą į Lietuvos liaudies buities muziejaus teritoriją. Pirties kiemas bus įrengtas atokiame gamtos kampelyje prie Pravienos upelio, kur pirties mėgėjų iniciatyva prieš kelerius metus buvo atgaivinta tradicinė lietuviška dvaro pirtis.

Be stacionarios dvaro pirties, papildomai veiks mobilios pirtys, tarp jų ir milžiniška pirtis, vienu metu galinti  šildyti bemaž šimtą žmonių. Milžinišką palapinę šiluma ir garu aprūpins pievoje iškūrenta didžiulė akmenų krūsnis. Pirties kiemo prieigose veiks pirties reikmenų kermošius, o pirties konferencija vyks netoliese esančiame Klojimo teatre.

Kas: pramoginė-pažintinė šventė „Pirties diena“.

Kur: Rumšiškės, Lietuvos liaudies buities muziejus.

Kada: birželio 17 d., 11 val.

„Pirties dienos“ programa:

11 val. - renginio pradžia

Pirties kiemo lauko scena

12 val. - oficialus renginio atidarymas

13-17 val. - Lietuvos ir užsienio pirtininkų programos, pamokos

15 val. - pirties madų šou

Pirties kiemas

12.30 val.- masiškiausio vanojimo rekordas

13-17 val. - pirtys, masažai, kaukės, tapyba ant kūno

Dvaro pirtis

13-17 val. - garo ir vantų degustacijos

Dzūkiška (šimtavietė) pirtis

13-17 val. - geras garas, kūno šveitimo procedūros

Stiklinė pirtis

13-17 val. - Lietuvos ir užsienio pirtininkų programos

Klojimo teatras

13-16 val. - pirties konferencija

Klojimo teatro kiemas

11 val. - sveikuolių mankšta

11-17 val. - lauko užkandinė

Takas į pirties kiemą

11-17 val. - pirties reikmenų kermošius

Detalesnė renginio programa – www.pirtiesdiena.lt.


Šiame straipsnyje: Rumšiškėspirtispirties diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių