„Sprendimų ratas“ sukasi jau aštuntą kartą

Šiandien Kaune, Aleksandro Stulginskio universitete (ASU), prasidėjo miško, medžioklės, aplinkos ir gyvulininkystės technologijų paroda „Sprendimų ratas 2015“. Spalio 1-3 d. vyksianti paroda jau aštuntoji, skirta šiai tematikai.

Šiandien Kaune, Aleksandro Stulginskio universitete (ASU), prasidėjo miško, medžioklės, aplinkos ir gyvulininkystės technologijų paroda „Sprendimų ratas 2015“. Spalio 1-3 d. vyksianti paroda jau aštuntoji, skirta šiai tematikai.

Laukiama tūkstančių lankytojų

Pernai parodoje apsilankė apie 50 tūkst. lankytojų, šiais metais tikimasi dar gausesnio jų skaičiaus.

Parodoje „Sprendimų ratas 2015“ dalyvauja apie 100 firmų, asociacijų, organizacijų, apie 200 augintojų, gamintojų ir tautodailininkų ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Lenkijos, Estijos,  Baltarusijos.

4,5 tūkst. km. m. lauko aikštėje išsidėstė miško, žemės ir komunalinio ūkio technikos eksponatai.

Produktus gyvulininkystei, aplinkos tvarkymui, ekologijai pristatančios ekspozicijos veda iki dviejų naujųjų Nr. 2 ir Nr. 3 paviljonų. Paviljone Nr. 2 įsikūrė miškų urėdijų, medžioklės, ekologinių ūkių ir kitos vidaus ekspozicijos.

Biržų miškų urėdija supažindina su medienos ruošos raida. Druskininkiečiai pristato garsųjį miško muziejų – mokymo ir informacijos centrą „Girios aidas“. Šakių miškų urėdijos ekspozicijos tema – miško apsauga ir rekreacija, Švenčionėlių – komercinių medžioklės plotų priežiūra. Tauragės miškų urėdijai teko ypač aktuali – biokuro ruošos urėdijoje tema.

Kvepia ir bičių vašku

Aplinkos ministerijos ir Generalinės miškų urėdijos ekspozicijose vyks susitikimai su šių institucijų specialistais. Pirmą kartą parodoje dalyvauja Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras, kuris rengs pramogines-pažintines atrakcijas „Pažink kraštą, kuriame gyveni!”.

Valstybinės saugojamų teritorijų tarnybos (VSTT) prie Aplinkos ministerijos ekspozicijoje kvepia bičių vašku. Virš elektriniu kaitintuvu šildomo vaško dubens sukasi ratas su žemyn kabančiais vaško varvekliais. Stende XII–XIV a. įsigalėjusią žvakių gamybos techniką pristato VSTT Viešųjų ryšių skyriaus vyresnioji specialistė Ona Drobelienė.

„Anksčiau dirbau Dzūkijos nacionaliniame parke. Šios technikos išmokome iš kaimo žmonių. Mūsų tarnyba kuruoja nacionalinius parkus, rūpinasi paveldu, tradicijų tęstinumu. Jau dabar nemažai žmonių apsilankė čia, teko aiškinti, kaip gaminamos žvakės. Galbūt kažkas susidomės, imsis šio nesudėtingo amato, kuriam reikalinga tokia paprasta technika“, – aiškino O.Drobelienė.

Pasitinka stumbro iškamša

Šiais metais Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijai (LMŽD) parodoje atstovauja žemaičiai. Draugijos ekspozicijoje galima pasigrožėti puikiais medžioklės trofėjais, pasidalinti kelionių įspūdžiais, įsigyti medžioklės amunicijos ir atributikos, gaminių iš kaulo, odos, kailio.

LMŽD ekspozicijoje į akis krenta didžiulė stumbro galvos iškamša. „Mums ją paskolino. Stumbrus medžioti galima tik gavus išskirtinį Aplinkos ministerijos leidimą, jeigu žvėris serga, yra sužeistas, negali visavertiškai gyventi“, – paaiškino draugijos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Tijušas.

Pasak E.Tijušo, šiemet akcentuojama stumbrų populiacijos plitimo problema, kurią partneriaudamos sprendžia Aplinkos ministerija ir LMŽD. Stumbrų populiacija Lietuvoje buvo atgaivinta dirbtiniu būdu, tačiau žvėrys netikėtai gausiai užsiveisė ir neretai kelia problemų Kėdainių ir Panevėžio rajonų ūkininkams. „Įsivaizduokite, kas lieka iš kokio pasėlių lauko, kai į jį atkeliauja keliasdešimt tokių girių galiūnų“, – sako E.Tijušas.

Pasak draugijos pirmininko pavaduotojo, medžiotojai padeda gaudyti stumbrus ir perkelti juos į aptvertus žvėrinčius. „Parodoje žmonėms aiškiname, jog medžioklė nėra žvėrių žudymas, kaip žmonės įpratę manyti. Jos šiuolaikinė misija yra tausojimas ir gausinimas“, – sako E.Tijušas.

Į kvietimą dalyvauti „Sprendimų rate“ atsiliepė ir Latvijos, Estijos ir Baltarusijos medžiotojų draugijos.

„Sprendimų rate 2015“ vyks ne tik medžioklinių šunų pasirodymai, bet bus galima išbandyti rankos ir akies taiklumą. Jau eilę metų įvairių Lietuvos regionu medžiotojai ir žvejai čia pat ant laužų verda gardžias vaišes parodos dalyviams lankytojams. Įvairiausių degustacijų netrūks ir šiemet.

Alpakoms neramu

Ypač gausi šiemet parodos šviečiamoji programa. Dvidešimt penkiuose seminaruose bus aptariamos pačios įvairiausios temos. Vyksta net dviejų autorių fotografijų parodų atidarymai.

Gyvą parodą surengti sumanė Jaunųjų miško bičiulių sambūrio atstovai, pasiūlę parodos lankytojams bei dalyviams piešti mišką ir iškart stende eksponuojantys naujus kūrinius.

„Laisvalaikiu tapau peizažus, piešiu mandalas. Tai mano hobis. Pabandžiau ir čia nupiešti mišką – ne konkretų, greičiau fantazijos ir ne tiek, kaip jis atrodo vizualiai, bet kokia dvasia jame rudenį“, – pasakojo į kaimyninę ekspoziciją užsukusi Lietuvos ūkininkų draugijos skyriaus vadovė Edita Rimkienė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ontė>visai

ontė>visai portretas
Šiemet, kaip niekad geras privažiavimas, nes padarytos trys nemokamos didelės aikštelės. Jūs nebuvote, nes komentaras 09:24. Tuo metu, kaip tik pastačiau mašiną. Esmė kitame. Vis dėlto sodinukai brangūs Lietuvoje. Girdėjau, kaip už vyšnias iš pirkėjo prašė po 10 eurų. Tai 34,5 lito. Niekad tokių kainų nebuvo. Pasižiūrėjau lenkų tinklapius. vyšnių "Lutovca" kaina 8 zlotai (1,9 eeuro). Skirtumas - penki kartai. Atsiprašau, Lietuvos sodininkai. Nepaaiškinamas dalykas. Pardavinėja rimta firma, yra nuotraukos: 10 darbuotojų. Galima išsinuomoti sodinukų sėjamąją.

vairas

vairas portretas
Pavydas apima del tokio eismo organizavimo: nuobodziai ir uzsispyrusiai nuo pat parodu pradzios....

visai

visai portretas
Nepatinka tai, nes neįmanoma privažiuoti. Eilę metų ta pati problema.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių