Soboro restauraciją keičia kosmetiniai prisilietimai

Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje bus atvertos naujos erdvės lankytojams, šiek tiek pagražės atskiros detalės, tačiau žadėtos kapitalinės restauracijos dar teks palaukti. Tikėtina, kad tuomet teks ardyti šiuo metu aplink Soborą klojamą naują grindinį.

Ardys naują grindinį?

Dar praėjusių metų pradžioje buvusi miesto valdžia tikino: Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios renovacija prasidės kartu su Laisvės alėjos rekonstrukcija. Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas pripažino, kad būtų buvę geriausia abu objektus tvarkyti kartu, tačiau nesiryžo komentuorti buvusios valdžios skambių pažadų.

"Laisvės alėjos rekonstrukcijos negalime sustabdyti keliems metams, o Soboro renovacija greičiausiai vyks etapais, nes tai didelės investicijos", – svarstė savivaldybės atstovas.

Deja, kol kas Soboras tebestovi apšepusiomis sienomis. Atrodo, kad situacija nesikeis mažiausiai metus. Bažnyčios renovacijos projektas užstrigo, o apie darbų pradžią dar tik spėliojama.

"Greičiausiai kitais metais skelbsime konkursą, todėl, kada prasidės realūs darbai, kol kas pasakyti sunku", – kalbėjo už restauraciją atsakingos įmonės VšĮ "Soboro projektai" vadovė Renata Bagdonienė.

Ji pasakojo, kad iš pradžių su miesto savivaldybe esą buvo tartasi, jog grindinys aplink Soborą nebūtų klojamas ir darbininkai palauktų, kol bus sutvarkyti pamatai. Tačiau Laisvės alėją rekonstruojančios bendrovės "Autokausta" atstovai tvirtina, kad danga bus paklota dar iki šių metų gruodžio. R.Bagdonienė neslepia, kad dėl nesusikalbėjimo ir įstrigusio Kauno šv.arkangelo Mykolo bažnyčios renovacijos projekto,       prasidėjus šventovės fasado tvarkymo darbams, teks ardyti naujai paklotą grindinį.

Tvarkyti būtina

Praėjusio amžiaus pabaigoje, kai Laisvės alėjoje stovintis įspūdingas pastatas buvo atiduotas bažnytinėms reikmėms, buvo suremontuotas tik jo vidus. Prie aplupinėtų bažnyčios sienų kauniečiai jau spėjo įprasti, tačiau miesto svečius toks pastato vaizdas glumina.

Aptrupėjusios sienos nėra vienintelė Soboro bėda – skyla pamatai, būtina tvarkyti kanalizacijos mazgą. Prieš porą metų įsteigus VšĮ "Soboro projektai" siekta pritraukti ES struktūrinių fondų 2014–2020 m. perspektyvos lėšas, kurios leistų atverti šventovę ir turistams.

ES lėšomis būtų galima atnaujinti, eksploatuoti ir labiau turistiniams poreikiams pritaikyti jau seniai egzistuojantį Aklųjų muziejų. Tai muziejus, leidžiantis pamatyti pasaulį taip, kaip jį suvokia neregiai, tačiau kol kas jis visų norinčiųjų priimti negali, o ir prižiūrėti jį nėra už ką.

Planuota įrengti apžvalgos aikšteles ir parodų sales, sutvarkyti kultūrines erdves, taip suliejant bažnyčią su kultūra ir turizmu. Prieš kelerius metus skaičiuota, kad Soborui restauruoti reikėtų apie 3–6 mln. eurų, tačiau kol nėra parengtas projektas, apie detalesnes sumas kalbėti dar anksti.

Kosmetinis remontas

Miesto savivaldybė patenkino VšĮ "Soboro projektai" paraišką ir skirs pinigų kosmetiniam Kauno šv.arkangelo Mykolo bažnyčios remontui. R.Bagdonienė sakė, kad miestas skyrė 34 tūkst. eurų, už kuriuos bus sutvarkytos tam tikros Soboro detalės, tačiau neatskleidė, kas darbus atliks.

"Bus atvertos kai kurios erdvės visuomenei, įrengtas informacinis centras ir tvarkomos įėjimo prieigos, nes pinigų suma yra labai nedidelė", – komentavo VšĮ "Soboro projektai" vadovė.

Istorijos tarpsniai

Kauno šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčia pradėta statyti 1891 m. birželį ir baigta 1895 m. Iš pradžių tai buvo Stačiatikių šventovė. 1919 m. Soboras pripažintas valstybės nuosavybe,  perduotas Kauno karinei įgulai ir jam suteiktas Šv.arkangelo Mykolo vardas. Sovietmečiu bažnyčia buvo uždaryta ir nusiaubta.

1965 m. joje įkurta Dailės muziejaus vitražo ir skulptūrų galerija, kryžiai ant kupolų pakeisti vėtrungėmis. 1991 m. rugsėjo 17 d. šventovė grąžinta Bažnyčiai, jos kupoluose vėl iškelti kryžiai. Po metų bažnyčios bokštuose vėl suskambo varpai.

1993–1997 m. bažnyčia buvo renovuojama. 1996 m. paskirta Lietuvos kariuomenės Kauno įgulos reikmėms ir tapo Kauno Įgulos bažnyčia. Ji yra įtraukta į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stačiatikiai grįžo?

Stačiatikiai grįžo? portretas
Vėl soboras? Nepastebėjau, kada bažnyčia buvo atgal parduota stačiatikiams?

Vika

Vika portretas
Sakyciau, "kaip visada" truksta pinigu ir neimanoma visko sutvarkyti vienu metu,ne del to,kad neatsirastu,kas ta daro,o del lesu stokos,nes jokio remonto ar restauracijos nepadarysi vien gerais norais. Todel pries smerkdami,kad "kaip visada",pagalvokite apie tai. Visi labai nori visko ir is karto,bet taip nebuna. Kur jus buvote su savo norais,kai 8 metus Kupcinskas visus jus maitino tik pazadais? Na,o dabar kantrybes,ne viskas is karto. Manau,ateis laikas ir Soborui.

Kaip visada...

Kaip visada... portretas
Jopapa... Kaip visada pas mus- iš antro galo pradedama... Ardys naują grindinį... Kitais metais skelbs konkursą... O Viešpatie... Būtų miesto savivaldybė kaip normalus UAB, tai 95 % visų veltėdžių būtų paleista į visas keturias puses... Lodoriai jūs- gi vizitinė kortelė Kauno yra Laisvės alėja... Ar galima nors šitą vietą Kaune sutvarkyti kad reprezentuotų miestą...? Jau turim Laisvės alėjos vidury HILTON viešbutį vietoj Merkurijaus- dar negana...
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių