Skundai dėl bendrijų neslopsta

Prasidėjus daugiabučių namų savininkų bendrijų kūrimosi vajui mažai kas iš gyventojų įtarė, kokių gali laukti bėdų: pirmininkų savivalė, bendrų lėšų švaistymas, susidariusios milžiniškos skolos ir bedantis bendrijų veiklos kontrolės mechanizmas.

Bendrija likviduojama

Burtis į bendrijas daugiabučių gyventojus veda noras, kaip įmanoma operatyviau išspręsti kylančias problemas, mažiau sunaudoti energijos išteklių, efektyviau naudoti surenkamas lėšas.

Vis dėlto apstu pavyzdžių, kai bendrijos narių susirinkimai prasideda ir baigiasi tarpusavio rietenomis, ypač pastebėjus didžiulių machinacijų.

A.Juozapavičiaus pr. 7 name yra vos 42 butai, tačiau kaimynų tarpusavio santykiai primena nepasitikėjimo viena kitomis pritvinkusių širšių bendruomenę.

Šiame name veikusi 69-oji gyvenamojo namo eksploatavimo butų savininkų bendrija buvo įkurta prieš 22 metus. Šiuo metu ji yra likviduojama.

Nepavyksta atgauti dokumentų

Paskutinė pirmininkė Nina Bulatova bendrijai vadovavo dvylika metų. "Žadėjo, kad padarys tvarką", – kalbėjo gyventojai ir vardijo, jų manymu, esamas pirmininkės nuodėmes.

Dalis butų savininkų buvo nepatenkinti, jų nuomone, per dideliu atlyginimu, tekusiu pirmininkei. Kai kurie jos veiksmai vadinami savivale. Nepasitikėjimą žmonėms, kaip jie pasakojo, kėlė ir faktas, kad bendrijos buhalteriu pirmininkė įdarbino buvusį savo sutuoktinį.

"Sakydavome: susimažink atlyginimą. Kreipėmės ir į savivaldybę", – pasakojo viena gyventojų.

Viskas galų gale baigėsi tuo, kad pradėtas bendrijos likvidavimo procesas. Likvidatorius Raimondas Lignugaris šias pareigas bendrijoje eina jau nuo gegužės, bet jam iki šiol nepavyko iš pirmininkės išsireikalauti dalies bendrijos veiklos dokumentų.

"Man perduota tik dalis dokumentų. Yra skolų: bendrija kažkam skolinga, jai irgi kažkas skolingi. Kai perimsiu visus dokumentus, tada suvesiu visus galus", – teigė jis.

"Gerai nors tiek, kad buvo surengtas gyventojų susirinkimas, jie išsirinko administratorių – nors yra, kas administruoja namą", – pastebėjo R.Lignugaris, šiuo metu užsiimantis septynių bendrijų likvidavimu.

Prakalbęs apie minėtos bendrijos likvidavimo priežastis, jis jas apibendrino taip: konfliktas tarp kelių grupių savininkų. Gyventojai nori pokyčių, nes tikisi, kad bus pigiau, geriau.

Gyventojai įsiskolino

N.Bulatova gyventojų norą likviduoti bendriją aiškino tuo, kad taip jie tikisi, jog jiems nebereikės susimokėti susikaupusių skolų bendrijai. Kai kurių gyventojų skolos bendrijai viršija tūkstantį eurų. Jos susikaupė per kelerius metus – tada, kai kai kurie gyventojai ėmė tiesiog nebemokėti mokesčių.

N.Bulatova pasakojo, kad visos bendrijos bėdos prasidėjo tada, kai buvusi N.Bulatovos pirmtakė iššvaistė, gyventojų skaičiavimais, apie 30 tūkst. litų. "Gyventojai bendrijai mokėjo mokesčius, tačiau šie būdavo panaudojami ne daugiabučio reikmėms", – pastebėjo N.Bulatova.

Anot jos, teismas buvusiai pirmininkei jau anksčiau yra priteisęs padengti 18 tūkst. litų trūkumą, tačiau šių pinigų bendrija, jos atstovės teigimu, nesulaukė iki šiol.

Perėmusi bendrijos vairą su didžiulėmis skolomis, N.Bulatova sakė tikėjusi, kad bendromis jėgomis bendrijai pavyks sėkmingai išbristi iš šios sudėtingos situacijos. Tačiau kai kurie gyventojai, apgailestavo N.Bulatova, nesuprato ar nenorėjo suprasti, kad bendrija skolose tebeskendi ne dėl jos kaltės.

Prasidėjo nepasitenkinimas. Kai kurie kaimynai apskritai pradėjo nemokėti jokių mokesčių bendrijai. Šiuo metu, N.Bulatovos skaičiavimu, gyventojai bendrijai skolingi daugiau kaip 14 tūkst. eurų. Bendrijos įsiskolinimai, anot pašnekovės, yra kiek mažesni, bet irgi įspūdingi.

N.Bulatova teigė, kad jos atlyginimas, gyventojų patvirtintas 2003 m. balandžio 17 d. vykusio susirinkimo metu, buvo 1 minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) dydžio. Buhalteriu prašė būti buvusį sutuoktinį, nes tiesiog nerado kito asmens, sutikusio prisiimti didelės atsakomybės už 0,36 MMA.

Pasiteiravome, kodėl likvidatoriui perdavė tik dalį dokumentų. Buvusi pirmininkė aiškino, kad bendrijos dokumentų yra sukaupusi apie 15 tūkst. lapų ir, prieš juos perduodama, visus turi aprašyti, tai yra sudaryti išsamų jų sąrašą.

Kaip prisibelsti?

Tai, kad ir kitose daugiabučių namų bendrijose netrūksta chaoso, liudija kitų miestų pavyzdžiai.

Pats kadaise išbandęs vieno iš daugiabučių bendrijos pirmininko kėdės minkštumą vilnietis Giedrius Komka pasakojo, kad tapęs eiliniu buto savininku, bergždžiai stengėsi gauti galimybę susipažinti su bendrijos finansiniais rodikliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
kodel nera jokios atsakingos institucijos kurios patikrintu bendrijos pirmininku sukciavimus manau rastu begales klaidu nes dabar ju niekas netikrina tai jauciasi namo seimininkais ir svaisto lesas kaip savo

Rena

Rena portretas
Pirmininkus kaltinti visi mokam,o ką mes patys padarom kad bendrijoje būtu tvarka.Vienas pirmininkas nieko nepadarys,o ir valdybos nariai ne visi padeda.Jei išrenkamas narys iš kiekvienos laiptinės tai jis netik savo laiptinėj nemato tvarkos,o ką kalbėti apie teritoriją,o pirmininkui negirdint varo ant jo noredamas būti geru šiukšlintojai,balandžių ,kačių šėrejai,kad tik ta jos neužkabitų...,neparašytų skundo ir t.t.(čia kalba eina ne apie straipsnyje nurodytą bendriją).Esu narė savo bendrijoje ir matau kokie gyventojai abejingi...šiukšlė mėtosi kam ją pakelti ateis kiemsargis ar pirmininkė pakels....o nuomininkai ...savininkai be kita ko išnuomoja butą ir plaukia pinigėliai į kišenę,o patikrinti ar nešiukšlina,netriukšmauja,neleidžia muzikos net nesiteikia.Kam...yra pirminikė sutvarkys.Va taip ir matom pirmininkus,juos skundžiam,rašom raštus instancijoms,o padėti nesugebam.PRADĖKIM NUO SAVĘS,SAVOS LAIPTINĖS,KIEMO O TADA ŽIŪRĖKIM KĄ DARO BENDRIJŲ PIRMININKAI.

Kaunietis

Kaunietis portretas
STT tarnybai rašiau. Kad Kaune UAB Būsto valda vykdo veiklą be sutarčių su butų savininkais.VMI skambinau taip pat,jie patvirtino, kad veikla,parduodamos paslaugos privalo būti pasirašytos sutartimi,nes be sutarties vadinamos nelegalia vaikla.Tačiau 16 metų užsiima minėta,nelegalia veikla, uždaroji akcinė bendrovė ”Būsto valda valda” .LR C K 4.84 straipsnio ,11 dalis taikoma verslininkam užsiimant administravimo veikla.Tačiau šio straipsnio,11 dalies jie nepaiso,nors jis tokiai veiklai skyrtas.LR CK 4.84 straipsnis atsirado tada,prastūmė seime,kaip buvo panaikintos valdiškiem namam ,”Butų ūkio tarnybos.Skirti administratorių ,privačiam turtui,turto daliai valdyti ir prižiūrėti per prievartą niekas negali,nes pažeidžiamos privataus turo turėtojo teisės,ir užgrobiamas privataus turto valdymas bei disponavimas.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių