Skandalas: nušalintas su nacių simbolika siejamas Kauno vaiko teisių specialistas

  • Teksto dydis:

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba nušalino nuo pareigų Kaune vyriausiuoju specialistu dirbusį Teodorą Ismailovą. Tarnyba remiasi skundu dėl specialisto elgesio, bet šešėlį meta ir jo teistumas bei potraukis nacistinei simbolikai.

„Init“ televizija pirmadienį pranešė, kad T. Ismailovas 2013 yra teistas už sąskaitų klastojimą, o savo namus puošia galbūt nacistine simbolika.

„Viešumoje iškelti klausimai apie vieną iš Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos darbuotojų yra pagrįsti ir į juos turi būti atsakyta. Paprašiau tarnybos atstovų kuo skubiau atlikti tarnybinį patikrinimą ir priimti sprendimą, ar viešumoje įvardijamas darbuotojas gali toliau dirbti. Labai norėčiau pakviesti visų nedaryti skubotų išvadų, nes kiekvienas mūsų norėtume, jog sprendimai būtų pasverti, teisėti ir teisingi“, – pranešime spaudai teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Valstybės teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba antradienį informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, kad vykdomas tarnybinis patikrinimas dėl gauto skundo apie neetišką specialisto elgesį.

Kaip televizijai sakė Kauno apylinkės teismo atstovė Vaida Bytautė, T. Ismailovas Kauno apylinkės teismo buvo pripažintas kaltu dėl didelės vertės svetimo turto įgijimo apgaule bei dokumentų klastojimo. Jam skirta dvejų metų laisvės apribojimo bausmė.

Teismo duomenimis, 2015 metais jis išregistruotas iš probuojamų asmenų registro, bet teistumas jam neišnykęs.

Televizija taip pat skelbia, jog T. Ismailovo namų balkoną puošia nacistinės Vokietijos erelis, tiesa, su užtušuota svastika.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Tačiau garbės Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai nedaranti  istorija, panašu, kad nelabai sujaudino valstybės tarnybas. 

Pirmadienį vakare parodytas žinių reportažas iš karto ėmė sprogdinti viešąją erdvę. Labiausiai visuomenę šokiravo tai, kad minėtas asmuo galimai buvo tas, kuris dar karštoje kauniečių šeimos istorijoje ėmė iš tėvo sūnų. Tereikia prisiminti kaip liudininkai, matę Vaiko teisių apsaugos darbuotojų veiksmus, apibūdino mažylių paėmimo sceną: „Atrodė, kad vaikus grobia“.

Tarnybų nedomina?

Tačiau panašu, kad viešai paskleista informacija apie dviprasmiškai nušviestą vaiko teisių apsaugos darbuotoją jaudina tik visuomenę. Minėto darbuotojo tiesioginių vadovų, o taip pat ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kuriai pavaldi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba ir jos skyrius Kaune, regis, pernelyg neišgyvena dėl viešai skalbiamo incidento. 

Po šitokio skandalo, kilusio dėl mažylių paėmimo iš tėvų istorijos, valdininkų apsimelavimo, atsakingų institucijų pripažinimo, kad buvo perlenkta lazda ir vėlesnio mundurų plovimo, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba mažų mažiausiai antradienio rytui jau turėjo būti parengusi atsakymą žiniasklaidai ir laukti, kada gi galės išstoti ir pareikšti oficialią tarnybos poziciją.

Deja, ne. Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus laikinai einanti vedėjo pareigas Andželika Vežbavičiūtė telefonu pasisakė atostogaujanti ir patarė kreiptis į skyriaus vyriausiąją specialistę komunikacijai Ievą Daukšienę.

„Atsiųskite klausimus raštu“, – pareikalavo pastaroji. Paprašyta patikslinti, kada žada atsakyti, pranešė: „Artimiausiu metu“. Suprask, kaip nori. Vienam artimiausias metas valanda, kitam ir savaitė. Kai tarnyba ir vėl skęsta „pamazgose“, artimiausias metas, ko gero, turėjo būti vakar.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kurios pavaldume yra Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, nustebino ne ką mažiau.

Ministras pamiršo, kam vadovauja?

Iš pradžių ministro Lino Kukuraičio patarėja Eglė Samoškaitė neva nuramino, kad ne ministras Kaune dirbusį T.Ismailovą priiminėjo į darbą, todėl „Kauno dienos“ klausimus peradresavo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai.

Tik dar kartą priminus, kad vis tiek tikimės ministro komentaro, paprašė atsiųsto galimai nacistinio simbolio pavyzdį. Bet juk ministras televizijos reportaže pateikia komentarą. 

Tiesa, L.Kukuraitis ragina Kauno savivaldybės administraciją susiimti iš spręsti tokį keblų klausimą. Galima tik spėti, kad ministras pamiršo, jog Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba ir jos skyriai Lietuvos miestuose yra būtent jo vadovaujamos ministerijos pavaldume ir savivaldybės administracija čia niekuo dėta. 

Linas Kukuraitis/Vilmanto Raupelio nuotr.

Dėl T.Ismailovo teistumo ministerija pasirėmė įstatymu. Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas nurodo, kad vaiko teisių apsaugos srityje negali dirbti asmenys, teisti už seksualinius nusikaltimus ar už kitas nusikalstamas veikas, susijusias su vaiko seksualiniu išnaudojimu, vaikų pornografija ar prostitucija, taip pat kitus tyčinius sunkius ar labai sunkius nusikaltimus prieš vaikus ar už analogiškas veikas, numatytas kitų valstybių baudžiamuosiuose įstatymuose.

„Ministerija neturi duomenų dėl specialisto teistumo už šiuos nusikaltimus“, –  nurodė ministerijos atstovai. Suprask: finansinė afera ir galimai nesumokėta bauda valstybei – ne kliūtis dirbti valstybės tarnyboje. 

Apie galimus nacistinius simbolius Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nepasisakė. 

Tiesa, vargu ar nustebintų, jei paaiškėtų, kad T.Ismailovo asmeninių daiktų dekoravimas niekuo nesusijęs su nacistine simbolika. Užfiksuoti simboliai galimai tik kelia asociacijas su tikrąja nacių simbolika.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Šią vaikų prekybos grandinę visiškai elementaru nustatyti.Tas stukačius,jeigu siuntė fotografijas bendrininkams vaikų teisių tarnybai,tai siuntė ir vaikų užsakovui.Visiškai nesunku sužinoti mobiliojo ryšio operatorių ir sužinoti kam siuntė.Tas stukačius-fotogravas yra beveik garantuotai taip vadinamas to norvegiško Žiburio'' ,,visuomeninninkas''.

...

... portretas
ACH: "Lietuvoje šiuo metu iš tėvų paimti ir įvaikinimo laukia 567 vaikai. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, užsienyje gyvenantys lietuviai ir užsieniečiai šiemet įvaikino 45 vaikus – 17 mergaičių ir 29 berniukus" - ŽINANT kiek vienas toks įvaikinimas kainuoja, tai juk SUPER-biznis, ir TIK dėl jo pas mus ir buvo prastumti tokie vaikų 'neliečiamumo' įstatymai su gestapine VIRŠĮSTATYMINE Vaikų atėmimo tarnyba, kuri SAU susiteikė neliečiamumo statusą, save iškėlė VIRŠ Konstitucijos (pagal Konstituciją Valdžios įstaigos TARNAUJA žmonėms, o ką jos daro?); SIAUBAS ima kiek įtakingų žmonių nerias iš kailio bandydami tą 'neliečiamumą' išsaugoti (įdomu kiek gavo tas iš LRTV išvytas plikis bandantis Tautos galias paneigt, Seimo narius dėl kažko apkaltint). Taip kad - nusimato pasaulinio lygio skandalas, ir kuo greičiau drįsim jo imtis, tuo mažiau MŪSŲ vaikų nukentės. O šis eilinis gestapininkas 'pagados' nedaro, tokių nepakeičiamų nebūna... kas vietoj jo?

...

... portretas
Sis zmogus tikrai pilnas agresijos, teko susidurti, tai nustebau kad toki posta uzima... tai labai tiketina kad ir plese ta vaikely is tevo ranku
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių