Šilainių bažnyčios varpai – šimtmečio įvykis

Šilainių Šv.Dvasios bažnyčios varpinės dar teks luktelėti, tačiau įspūdingais keturiais jos varpais grožėtis jau gali visi norintys. Varpų ekspertas rezultatą įvardijo šimtmečio įvykiu.

Duoklė bendruomenei

„Siekiame, kad Šilainių bendruomenė mėgautųsi ne tik rezultatu, bet ir pačiu varpinės kūrybos procesu“, – kalbėjo architektas Vytautas Miliūnas, kartu su grafiku ir dailininku prof. Rolandu Rimkūnu aprodydamas jau pagamintus ir bažnyčioje eksponuojamus naujuosius varpus.

Jie kol kas – bažnyčioje ant grindų. Šiuo metu pradėti gaminti ąžuoliniai varpų stovai, ant kurių varpai bus eksponuojami. Patys didžiausi  pasitinka prie pat įėjimo, du mažesnieji – kitame bažnyčios gale.

Visus galima apžiūrėti, čia jie bus iki užkėlimo į varpinės bokštą. Tai galimybė atidžiau patyrinėti lietuviškos simbolikos raštus, užrašus, šventųjų piešinius, kuriais išraižyti varpai.

Lietuvoje niekas nelieja varpų jau senokai. Nulieti varpai, ir dar meniški, – pirmas atvejis šiuolaikinės Lietuvos istorijoje.

„Norėjome, kad varpai būtų lietuviško dizaino, ornamentikos, kad prie jų dirbtų lietuvių dailininkas, grafikas. Juo labiau kad turime puikių menininkų“, – sakė V.Miliūnas.

Kaunietis pasakojo, kad tai labai įdomi užduotis, kūrybinis iššūkis ir iš architektūrinės, ir iš inžinerinės pusės. Varpinė bažnyčiai suteiks kompozicinio išbaigtumo, taps sakralinio ansamblio, suprojektuoto jo tėvo – Kauno architekto Eugenijaus Viktoro Miliūno, dalimi.

Šį architektūrinį ansamblį sudaro Šilainių klebonija (laikinoji koplyčia 1994 m.), Kotryniečių vienuolynas (1999 m) ir Šilainių Šv.Dvasios bažnyčia.

Užsukite: Šilainių Šv.Dvasios bažnyčioje bus eksponuojamas ir varpinės maketas. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Pristatys bokšto maketą

Šie keturi varpai laukia iškilsiančio varpinės bokšto. Jam vieta parinkta šone prie bažnyčios, šalia įėjimo.

Varpinės projekte numatyta, kad varpai bus matomi nuo bažnyčios prieigų. Matysis ir tuomet, kai bus įkelti į varpinę savo pagrindinei misijai, tačiau grožėtis bus galima per nemenką atstumą – nuo žemės juos skirs maždaug 30 m. Tokio aukščio bus naujoji varpinė.

Jau parengta bokšto architektūrinė dalis. Vyksta statybos leidimo derinimo darbai.

Artimiausiu metu planuojama pradėti gaminti varpinės maketą. Taip visuomenė turės galimybę susipažinti su planuojamos varpinės architektūra. Maketas bus eksponuojamas bažnyčioje ir jį apžiūrėti galės visi norintys.

Komandinis darbas

Varpai yra komandinio darbo rezultatas. Jų kūrybinę idėją subrandino architektai V.Miliūnas, Dalia Miliūnienė ir grafikas R.Rimkūnas, konsultuojami dr. Gintauto Žalėno ir parapijos klebono Žydrūno Paulausko.

R.Rimkūnas – savas ir pripažintas sakralinio meno ir heraldikos, numizmatikos pasaulyje, nors varpus apipavidalinti jam teko pirmą kartą. "Dėkingas kolegoms už akiračio praplėtimą", – kalbėjo menininkas ir  geru žodžiu minėjo skulptorių Alfonsą Vaurą, kuris jam gelbėjo patarimais ir konsultacijomis dėl piešinių technologinių sprendinių pritaikomumo varpų liejimo technologijai.

Specialistas pasakojo, kad ši meno sritis išsiskiria daugybe sąlygų, tradicijų, kurių būtina laikytis. Kūriniuose – labai daug simbolizmo ir tai labai žavi.

„Šiame projekte buvau stiprios komandos dalis, ne savarankiškas kūrėjas“, – pasakojo R.Rimkūnas. Didelę darbo dalį sudarė nupieštų atvaizdų, simbolių, ornamentų vertimas į skaitmenines kreives – šiuolaikinis varpų liejimas neapsieina be kompiuterinių technologijų.

R.Rimkūno nuomone, varpų vaizdas, bėgant metams, bus tik gražesnis. Veikiami gamtinių sąlygų, ornamentai ir piešiniai šiek tiek susiniveliuos, bet matysis kaip bareljefas.

Įspūdingi: V.Miliūnas su R.Rimkūnu kviečia pasigrožėti varpais, kurie kol kas įkurdinti bažnyčioje ir laukia greta jos iškilsiančios varpinės. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Didžiausias sveria toną

Pats didžiausias Šilainių bažnyčios varpas sveria toną. Jam suteiktas Švč.Mergelės Marijos vardas. Antrasis – 0,5 t varpas skirtas šv.arkangelui Mykolui. Šv.arkangelo Gabrieliaus varpas – 300 kg, o mažiausias iš šio ketvertuko, bet ne mažiau įspūdingas – šv.arkangelo Rapolo – sveria 130 kg.

Ant varpų, kai jau minėjome, – šventųjų atvaizdai, įvairūs ornamentai ir užrašai. Pavyzdžiui, didžiausią puošia Dievo Motinos atvaizdas ir užrašas „Sveika, dangaus karaliene, angelų karaliaus motina“, taip pat Kauno arkivyskupijos herbas, Šv.Jonas Krikštytojas ir užrašas, primenantis, kad Kauno arkivyskupijai, įkurtai popiežiaus dekretu, 2026-aisiais sukaks 100 metų.

Ant šv.arkangelo Mykolo, vadinamo pragaro nugalėtoju, varpo prašoma apsaugoti ir pridengti mus savo skydu. Arkangelo Gabrieliaus prašoma padėti suprasti ir vykdyti Dievo žodį. Kita šio varpo pusė skirta parapijos ir Kauno šv.Dvasios bažnyčios, pradėtos statyti 1997 m., ženklui. Arkangelo Rapolo varpas neš jo kaip Dievo meilės vargšams pasiuntinio žinią.

Varpus parapijai padovanojo aukotojas, norėjęs likti anonimu. Juos išliejo brolių Andžejaus ir Adamo Kruševskių vadovaujama liejykla Lenkijoje.

Šventinimo ceremonija

Dailės istorikas ir disertacijos apie varpus Lietuvoje autorius dr. G.Žalėnas dar neturėjo progos apžiūrėti Šilainių varpų, tačiau tai net ir nebūtina – pats dalyvavo visame kūrybiniame procese.

Šilainių bažnyčios varpus jis pavadino labai sėkmingu projekto įgyvendinimu ir ryškiu pavyzdžiu. „Varpai pagaminti pagal menišką projektą. Kitas toks atvejis buvo tik prieškariu“, – sakė G.Žalėnas ir paminėjo skulptoriaus Juozo Zikaro užmojį dekoruoti Panevėžio katedros varpus.

Bendrą Kauno situaciją dėl jo bažnyčių varpų išskirtinumo žinovas pavadino apgailėtina. Taip, jo manymu, susiklostė, nes varpų liejimas reikalauja didžiulių išlaidų, bet tai priklauso ir nuo požiūrio.

„Prisikėlimo bažnyčia, Jėzuitų bažnyčia – visiškai be varpų. Soboras turi seniausią Kaune varpą – lietą Gdanske. Pažaislio seni varpai, bet šiaip kontekstas labai liūdnas. Pora prieškarinių ir pora senų varpų. Lietuvoje niekas nelieja varpų jau senokai. Nulieti varpai, ir dar meniški, – pirmas atvejis šiuolaikinės Lietuvos istorijoje. Ir dar didžiulis komplektas – keturi varpai“, – grįžo prie Šilainių varpų G.Žalėnas ir pridūrė, kad kadaise Kauno šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje kabėjo net 12 t varpas, bet per karą buvo išvežtas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Šilainių bažnyčios varpai kol kas nepašventinti. Neabejotinai tai bus iškilmingos apeigos. Kauno Šventosios Dvasios (Šilainių) parapijos klebonas kun. teol. lic. Žydrūnas Paulauskas, dėkodamas visiems, prisidėjusiems prie angeliškų varpų, sakė, kad dėl šventinimo datos dar nenuspręsta, bet į ceremoniją bus pakviesti visi norintys pasidžiaugti šiuo Kauno lobiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

,,,,

,,,, portretas
puiki zinia. visiems geriausios kloties.

Danguolė

Danguolė portretas
Puiki žinia! O tam komentatoriui, kuris piktinasi, kad Šilainiuose nereikia antros bažnyčios, siūlau pasidomėti: Šilainių seniūnijoje (o jai ne tik Šilainiai priklauso, bet ir Romainiai ir kt.) gyvena >50 tūkst. gyventojų – daugiau kaip šeštadalis Kauno gyventojų (gyventojų skaičius Kaune ir šiuo metu jau nebesiekia 300 tūkstančių). Tokiam kiekiui katalikų mažai 1 bažnyčios (tik abejonė: ar visi katalikai, kurie tai deklaruoja?)

Ka reiskia KAUNO arkivyskupijos

Ka reiskia KAUNO arkivyskupijos  portretas
darbo brokas,silainiu baznycia Milikoniu kalno papedeje,tas pats kas ir vilijamopleje.Kai kuresi mikrorajonas baznycia reikejo statyti viduryje mikro rajono t.y I-ajame mikrorajone,galima buvo statyti kur mega dabartine.Pastate milikonyse,dabar stato tame paciame rajone antra baznycia.Geda vyskupijai kad neeturi mastanciu vyskupu.Svaistomos tik lesos ,kai tuo tarpu butu pastate viena centre mikrorajono.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių