Šantažas? Kauno meras pasišovė tvarkyti gatves zoologijos sodo sąskaita

ES milijonams į Lietuvos zoologijos sodą koją gali pakišti nedidelė Slėnio g. Konfliktas kilo Kauno merui prabilus, kad ji turi būti sutvarkyta už sodo lėšas. „Tai panašu į savotišką šantažą“, – pareiškė sodo direktorius Aurimas Didžiokas.

Rengia detalųjį planą

„Slėnio g. turi būti atverta kauniečiams. Zoologijos sodas nori tvarkytis, bet negalvoja apie miestą, apie eismą ir automobilių statymo vietas. Tos problemos lieka mums. Sodas nusiplauna rankas. Turime žiūrėti plačiau, o ne vieno liūto narvo“, – kolegijos posėdyje pratrūko meras Andrius Kupčinskas, apkaltinęs Zoologijos sodą gatvės užgrobimu.

Iki lapkričio pabaigos Zoologijos sodas turi parengti teritorijos detalųjį planą, kuris būtinas siekiant ES paramos 2015–2016 m. Procedūras stabdo neišspręsti Slėnio g.  klausimai, nes gatvė per sodo teritoriją driektis negali.

Sovietmečiu per zoologijos sodo teritoriją nutiesta, o dabar savivaldybei priklausanti Slėnio g. su miesto valdžios palaiminimu buvo užtverta, kad automobilių eismas netrikdytų sodo augintinių ramybės.

Rengiant detalųjį planą, svarstyta gatvę iškelti už Zoologijos sodo teritorijos. Tai būtų apie 190 m gatvės atkarpa, tačiau iškilo klausimas, kas finansuos šiuos darbus.

A.Kupčinskas įsitikinęs, kad į ES milijonines investicijas pretenduojantis zoologijos sodas turėtų pasirūpinti, kad ši gatvė būtų sutvarkyta. Miesto vadovo nuomone, atvėrus Slėnio g., pastebimai pagerėtų eismo situacija K. Baršausko g. ir visame mieste.

„Iš zoologijos sodo nieko neišpešime – gatvės įrengimo už jos teritorijos sodas nekompensuos“, – svarstė mero bendražygis Vygantas Gudėnas. Miesto meras prabilo ir apie tai, kad atsinaujinti siekiantis zoologijos sodas turėtų pasirūpinti artimiausiomis sankryžomis ir Radvilėnų pl. atkarpa, kurioje sodo lankytojai stato automobilius.

Laukia atsinaujinimo

„Kaip kaunietis, aš norėčiau sutvarkyti visas gatves, visą infrastruktūrą aplink zoologijos sodą, tačiau tai ne nuo manęs priklauso“, – skėsčiojo rankomis Zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas.

Miesto valdžia prieš porą metų atsisakė perimti zoologijos sodą savo žinion motyvuodama lėšų stygiumi. Istorinis gamtininko Tado Ivanausko įkurtas sodas buvo perduotas Aplinkos ministerijai.

Anot A. Didžioko, kol su savivaldybe nesiseka išspręsti Slėnio g. klausimo, stringa detaliojo plano rengimas. Jeigu detalusis planas nebus baigtas lapkritį, kyla grėsmė prarasti šiam darbui gautą ES paramą. Be detaliojo plano neįmanoma pradėti rengti techninių projektų, o neatlikęs šių namų darbų Zoologijos sodas ES paramą rekonstrukcijai 2015–2016 m. matys kaip savo ausis.

Kolegos nustebinti

Kauno mero pozicija dėl zoologijos sodo ateities nustebino kitus kolegijos narius.

„Ar tikrai išnyks spūstys mieste atvėrus tą Slėnio g.?“ – nedidelės gatvės svarba miesto eismo sistemai suabejojo partijos „Tvarka ir teisingumas“ narė Loreta Kekienė.

„Dėl kažkieno nesuprantamos arogancijos gali būti sustabdytas 40 mln. litų vertės projektas. Tai nesuvokiama. Taip elgiantis zoologijos sodas greitai gali atsidurti Vilniuje. Jau turime tokios karčios patirties su muziejais“, – pareiškė miesto tarybos narys Arvydas Garbaravičius.

Zoologijos sodo pusėn stojo ir kitas socialdemokratas Židrūnas Garšva, raginęs nestabdyti investicijų objektui, kurio atsinaujinimo visi laukia jau ne vienus metus.

Politikų nuogąstavimai, kad, užsitęsus ginčams dėl  detaliojo plano ir rekonstrukcijos, zoologijos sodas gali būti kuriamas kitame mieste, nėra be pagrindo. Apie tai užsiminė aplinkos ministras Valentinas Mazuronis. Vis dėlto jis tikisi, kad šį mėnesį detalusis planas bus patvirtintas.

Servitutas – kaip garantas

„Gal galima klausimą spręsti kompleksiškai ir kreiptis į Aplinkos ir Susisiekimo ministerijas dėl privažiavimo kelių prie Zoologijos sodo sutvarkymo?“ – situaciją bandė gelbėti Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Tuomet tarp miesto politikų kilo šurmulys, kas tuo užsiims, kas kreipsis į ministerijas ir derins darbo klausimus.

Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius pasiūlė tvirtinti detalųjį planą gatvę paliekant servituto teise. „Jei sodas norės atsisakyti servitutinės gatvės, eis į derybas su savivaldybe dėl gatvės iškėlimo už teritorijos ribų. Tai mums bus savotiškas garantas“, – aiškino N. Valatkevičius.

„Tai panašu į savotišką šantažą“, – po kolegijos posėdžio atsiduso zoologijos sodo vadovas A. Didžiokas.


Komentaras

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis

Meras turi rūpintis miestu ir miestiečiais, o zoologijos sodas pirmiausia turi rūpintis liūtais ir narvais. Kiekvienam – savi rūpesčiai. Miestiečiai turi turėti galimybę aplankyti gražų zoologijos sodą. Žinau, kad yra nesutarimų dėl kelio. Darome viską, ką galime, kad į zoologijos sodą ateitų investicijos ir jis būtų rekonstruotas. Kitų darbų – gatvių tiesimo ar sankryžų tvarkymo – mes nedarysime, nes neturime tam pinigų ir tai nėra mūsų funkcija. Ką galime padaryti gero ir naudingo Kaunui – tai pritraukti kuo daugiau ES lėšų sodui pertvarkyti. Tikiu, kad detalusis planas lapkritį bus baigtas, ir ministerija bei zoologijos sodas, kaip ministerijai pavaldi institucija, žengsime toliau spręsdami sodo rekonstrukcijos klausimais. Jeigu kartais kils kokių nors problemų, kurių nesiseks spręsti, bet kokiu atveju Lietuvos zoologijos sodą Lietuvoje tikrai turėsime. Tikiuosi, kad jis bus Kaune, nors alternatyvų yra daug. Šiandien prioritetas zoologijos sodui yra Kaune ir tikiuosi, kad kitų alternatyvų ieškoti nereikės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patyres

patyres portretas
Sutinku 100 proc. kad Slėnio gatvę reikia atstatyti ir suremontuoti, o ne pusę jos laikyti užtvertą zoologijos sodo tvora

rj

rj portretas
o ko jus stebites ?.juk jis is bezdzioniu planetos ir apie planeta zeme nieko neismano

p.merui

p.merui portretas
ar cia jusu partijos sprendimas ar pats savarankiskai sugebejote toki ismastyt?esu kauniete ir dar nei vienos dienos nesidziaugiau kad esat Kauno meras.gatves apgailetinos,nespsviestos(silainiai), pastatai centre apleisti, jokiu ryskesniu sprendimu.gaila Kauno , ir geda del Jusu.Kiek zinau ir pats gyvenate labai netoli Slenio gatves.nelieskite zoologijos sodo, padekite jam islikti
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių