Ryšių istorijos muziejus kraustosi į naują vietą

Šiandien Ryšių istorijos muziejų palieką pirmieji eksponatai. Jie bus perkelti į VII-ąjį fortą.

Praėjusių metų gale bendrovei „Teo“ pardavus Kauno Rotušės aikštėje esančius pastatus ir uždarius juose veikusį Ryšių istorijos muziejų, nuspręsta visus eksponatus palikti Kaune. Vienintelė sąlyga, kurią skelbė „Teo“ - eksponatai turi būti perkelti į tas vietas, kuriose žmonės juos galės pamatyti, o ne į dulkančius sandėlius.

Miesto valdžia pritarė eksponatus išskirstyti po tam tikras Kaune esančias erdve, nes šiuo metu nėra tokių patalpų, kuriose tilptų visi stambūs eksponatai. Dalis Ryšių istorijos muziejaus reliktų atguls VII-aje Kauno tvirtovės forte, Kauno miesto muziejuje bei KTU universitete.

Pradėjo kraustytis

Uždarytam muziejui išsikraustyti iš Rotušės aikštės patalpų reikia per maždaug mėnesį. Šiandien naujieji laikini eksponatų savininkai pradėjo vertybes krauti į sunkvežimius. Kol kas senuosius ryšio reliktus suskubo pasiimti VII-ojo forto atstovai. Pagal duotą sąrašą pirmiausiai reikėjo pasižymėti būtent fortui skirtus eksponatus.

„Pas mus keliauja tai, kas susiję su karyba. Sovietų Sąjungoje dalis ryšių technikos buvo naudojama pirmiausiai kariniais tikslais, o vėliau atitekdavo ir civiliams, todėl šie eksponatai natūraliai limpa prie VII-ojo forto karo istorijos būsimosios ekspozicijos. Dabar yra toks techninis darbas. Reikia susižymėti, kad nepaimtumėme svetimų ir nepaliktumėme savų daiktų“, - kalbėjo VII forte įsikūrusio muziejaus vadovas Vladimiras Orlovas.

Šiandien iš muziejaus bus išvežami tie eksponatai, kuriuos galima transportuoti. V. Orlovas tikisi, kad greitu metu pavyks pasiimti ir tuos, kurie buvo pritaikyti visą savo gyvenimą tarnauti tik vienoje vietoje. Iš viso VII-am fortui patikėta saugoti apie 50 eksponatų.

Jau rado vietą

VII-ajame forte jau rasta vieta, kur bus priglausti Ryšių istorijos muziejaus reliktai. Jie atsidurs laisvuose kazematuos, kurie buvo palikti būsimoms ekspozicijoms.

„Mes iš anksto numatėme, kad nebūtina visos erdvės iš karto užimti čia ir dabar. Tad natūraliai gavosi, kad ši ekspozicija ten natūraliai telpa. Tik nemažai bus darbo saugiai viską pervežti ir sumontuoti, nes dalis eksponatų vis dar veikia. Žinoma, kad darysime atidarymą, tik dar per daug apie jį negalvojome“, - patikino V. Orlovas.

Ryšių istorijos muziejaus dar tiksliai nežino, kada kitos institucijos apsiims jiems saugoti patikėtus eksponatus. Tačiau kalbama, jog visa pašto ekspozicija atguls į Kauno Rotušę, kur praėjusių metų pabaigoje perkeltas Kauno miesto muziejus.

Patiko telefonai

22-ejus metus veikusio Ryšių istorijos muziejaus vadybininkė Irena Petraitienė neslėpė liūdesio, nes muziejus turėjo iš tiesų šaunią ekspoziciją. Didžiąją dalį ryšių priemonių padovanojo patys žmonės, o tik nedidelę dalį teko nusipirkti. Muziejaus darbuotoja pasakoja, kad vaikai ypatingai mėgo tam tikrus eksponatus.

„Vaikams didžiausia atrakcija būdavo senieji telefonai. Čia būdavo galima paskambinti į šalia esantį telefoną. Linksmiausia būdavo tai, kad šiuolaikiniai vaikai nesuprasdavo, kad reikia skaičių sukti ir jį spaudavo taip, kaip išmaniuosius telefonus“, - prisiminė I. Petraitienė.

Moteris tikino, kad lankytojus taip pat žavėjo ir veikiantis patefonas, tačiau po vienos užsieniečių vaikų grupės, teko eksponatą pakišti po stiklu. Taip pat vaikai žaisdavo su komutatoriais, kurie seniau lesdavo  sujungti du kalbančius žmones.

Iš viso muziejuje dirbo trys darbuotojai, dabar jiems teks ieškotis kito darbo. Vadybininkė prisipažino, kad jau siuntinėja savo gyvenimo aprašymą ir tikisi dirbti vėl ką nors su muziejais. Anot I. Petraitienės, darbą siūlė ir „Teo“, tačiau ji nieko apie šviesolaidinį ryšį neišmano, nes čia buvo dirbama daugiau su senosiomis technologijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

intas

intas portretas
Tokiu kvailiu kaip miesto valdzia ir TEO vadovybe gali buti tik Kaune.Kitur gyventojai sukiltu ir neleistu sunaikinti kulturinio ir istorinio paveldo,darancio miestui ir miestieciams garbe.Amoralu steigti mokykla sunaikinto muziejaus pastate.

Radistas

Radistas portretas
Apmaudu ir piktą, kad tokį turtą po gabaliuką nori ištampyti.

Anonimas

Anonimas portretas
o ponas -ORLOVAS.)
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių