Privilegijos netenkantis V. Šustauskas: eisime į bunkerius maidanui ruoštis

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Milijonas eurų. Tiek Kauno miesto biudžetui kainavo išskirtinė privilegija – įvairios, net merdinčios partijos nemokamai  naudojosi savivaldybės patalpomis, ir dažniausiai prestižinėse Kauno vietose. Toliau to toleruoti neketinama.

Milijonas – į balą

"Inventorizuojant savivaldybei priklausančias patalpas paaiškėjo, kad partijos – didesnės ar baigiančios išnykti – kone  geriausiose Kauno vietose nemokamai naudojasi patalpomis pagal panaudos sutartis. Net nelabai aišku, kam tos patalpos naudojamos", – neslėpė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Savivaldybės duomenimis, partijos Kaune nemokamai yra užėmusios 650 kv. m ploto patalpų, dar 350 kv. m nemokamai suteikta pavieniams Seimo nariams.

"Jeigu partijos šias patalpas būtų iš miesto nuomojusios rinkos sąlygomis, jos visos į miesto biudžetą būtų sumokėjusios beveik 1 mln. eurų. Galima nesunkiai suskaičiuoti, kiek darželių ar mokyklų galėtume sutvarkyti už šiuos pinigus", – skaičiavo G.Petrauskas. Jis neatmetė galimybės nereikalingas savivaldybės veiklai patalpas privatizuoti.

Galima nesunkiai suskaičiuoti, kiek darželių ar mokyklų galėtume sutvarkyti už šiuos pinigus.

Vienas savivaldybės vadovų atkreipė dėmesį, kad anksčiau buvo aiškinama, jog savivaldybės yra įstatymu įpareigotos politinėms partijoms nemokamai suteikti patalpas.

"Tuo pasinaudojo faktiškai visos didžiosios partijos. O pasirodo, kad čia buvo pasakos. Įstatymas savivaldybes įpareigoja suteikti patalpas tik vienmandatėse apygardose išrinktiems Seimo nariams, kad jie turėtų savo priimamuosius bendrauti su žmonėmis. Nemokamomis patalpomis aprūpinti partijas jokio įpareigojimo nėra", – dėstė G.Petrauskas. Anot jo, tik socialdemokratai, įsikūrę Gedimino gatvėje, nesėdi savivaldybei ant sprando – šios partijos Kauno skyriaus būstinė įsikūrusi partijai priklausančiose patalpose.

(Nuotraukoje – G. Petrauskas)

"Aš pats niekada jokiai partijai nepriklausiau, nesu nei kairysis, nei dešinysis. Nesu prieš politines partijas, bet jeigu jos gauna finansavimą iš valstybės biudžeto, kodėl naudojasi miesto patalpomis už dyką ir nelabai aišku, kam?" – svarstė savivaldybės administracijos vadovas.

Turėjo slaptų kėslų?

"Anksčiau visi į savivaldybę žiūrėdavo kaip į melžiamą karvę. Buvo įprasta, kad jei sugebi prieiti prie valdžios, gali ir kelnes numauti. Ir čia kalbu apie visas sritis – ne tik nekilnojamojo turto klausimus, bet ir įstaigų finansavimą, ir visus konkursus, ir sutartis su rangovais. Kol aš būsiu meras, mano ir visos mano komandos garbės reikalas bus niekam neleisti pelnytis iš miesto", – pareiškė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Savivaldybė pastaruoju metu peržiūri visas pagal panaudą suteiktų patalpų sutartis, nuomos sutartis, o sprendimus priims miesto taryba.

Toks jausmas, kad partijos planavo iš miesto pastatus perimti visam laikui.

"Yra gudrūs ir yra gudresni. Išanalizavus visas sutartis, labiausiai nustebino Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Darbo partija ir V.Šustauskas, kurie, senais laikais sudarydami sutartis su savivaldybe, į jas įsidėjo saugiklių, dabar mums apsunkinančių patalpų atsiėmimo procesą. Aišku, mes radome, kaip tuos keblumus išspręsti, bet turėjome papildomo vargo. Toks jausmas, kad partijos planavo iš miesto pastatus perimti visam laikui", – įžvelgė G.Petrauskas.

Yra laisvų salių

G.Petrausko nuomone, leisti nemokamai naudotis patalpomis nėra koks nors pažeidimas. "Tik ar mes privalome suteikti tokias patalpas visiems prašantiesiems? Manau, labiau reikėtų rūpintis tomis organizacijomis, kurios teikia įvairias socialines paslaugas", – užsiminė savivaldybės administracijos vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
teisingas sprendimas.Ką šis žmogus nuveikė tose patalpose?Kaip, beje, ir kiti ,kurie neteks šios privilegijos...

taip

taip portretas
niekas nežemina.Jis pats dažnai save pažemina keikdamas, kitus, propaguodamas netinkamas vertybes.

o

o portretas
kas eis?
VISI KOMENTARAI 77

Galerijos

Daugiau straipsnių