Prieš medžių kirtimą protestuojančius kauniečius sulaikė policija

A.Smetonos alėjoje kauniečiai siekė išsaugoti likusius penkis kaštonus, tačiau policijos pareigūnai juos jėga išvežė į Panemunės komisariatą.

Protestai tęsiasi

Pirmadienį ryte protestuotojai vėl rinkosi A.Smetonos alėjoje. Kauniečiai siekė išsaugoti dar nenukirstus penkis medžius. Tai jau ne pirmas protestas prieš Kaune kertamus medžius, kuriuos surengia iniciatyvūs kauniečiai. Portalas kauno.diena.lt primena, kad praėjusią savaitę Miško gatvėje skambėjo būgnai, o vėliau kritusius medžius palydėjo tylos minutė. Dar kiek anksčiau protestuotojai rinkosi toje pačioje A.Smetonos alėjoje, kur buvo laikinai sustabdytas medžių kirtimas.

Mes vis dar manome, kad Kaune medžiai kertami neteisėtai.

Atnaujinus kaštonų kirtimą, pirmadienį protestuotojai vėl susirinko Panemunėje. Apie 8 val. ryto kauniečiai sustojo ties vis dar žaliuojančiais kaštonais. Darbininkai juos aptvėrė STOP juostomis, nes buvo ruošiama teritorija medžių kirtimui. Protestuotojai iš vietų nesitraukė, todėl buvo iškviesti viešosios tvarkos ir policijos pareigūnai.

„Demokratinėje šalyje mes turime teisę protestuoti, todėl nematėme reikalo trauktis. Mes vis dar manome, kad Kaune medžiai kertami neteisėtai“, – kalbėjo menininkė Auksė Petrulienė.

Kaip BNS sakė Kauno mero atstovas spaudai Tomas Grigalevičius, pirmadienį A.Smetonos alėjoje turėjo būti pašalinti paskutiniai penki ten likę medžiai. Savivaldybės atstovų teigimu, šių medžių šaknys yra pažeistos, o jie – pavojingi ir anksčiau vos neužkrito ant darbininkų.

Pasak T.Grigalevičiaus, savivaldybė nesiima vertinti nei darbus atlikusios bendrovės sprendimo kviesti policiją, nei protestuotojų ar pareigūnų veiksmų.

Sulaikė jėga

Protesto iniciatorė tikino, kad jiems stovint po medžiais pareigūnų pajėgos ėmė gausėti, galiausiai apie 9 val. prieš juos panaudota fizinė jėga ir trys protestuotojai nuvežti į Panemunės komisariatą. Tarp sulaikytųjų ne tik viena iš protesto organizatorių A.Petrulienė, bet ir menininkas Vytenis Jakas bei advokatas Saulius Dambrauskas, darbininkams aiškinęs, kad medžius jie pjauna neteisėtai.

„Pranešu, kad Panemunės VPK yra sulaikytas Lietuvos advokatūros narys advokatas Saulius Dambrauskas. Taip pat sulaikyti kiti asmenys (Kauno menininkai Vytenis Jakas ir Auksė Petrulienė), šiandien buvę A.Smetonos alėjoje, kur buvo bandoma neteisėtai pjauti sveikus medžius jų vegetacijos laikotarpiu be išduoto leidimo (pastaba: remiantis Kauno miesto savivaldybės išplatinta informacija visi medžiai pagal išduotą leidimą A.Smetonos alėjoje jau buvo išpjauti 2017-08-18). Sulaikymo pagrindas iki šiol nenurodytas. Policijos pareigūnai atsisako pranešti apie sulaikymą Lietuvos advokatų tarybai, nors pagal įstatymą tai padaryti privalo“, – socialiniame tinkle „Facebook“ įrašu pasidalijo kita medžius siekianti išsaugoti kaunietė Giedrė Aleksandravičiūtė.

Auksės vyras Darius Petrulis sulaikymą įamžino vaizdo kamera. Įraše matyti, kaip pareigūnai paaiškino, kad kauniečiai turi atlaisvinti teritoriją, o advokatas S.Dambrauskas taip pat dėstė, kad kirtimai yra neteisėti. Protestuotojams nesutikus pasitraukti nuo kaštonų, pareigūnai ėmė juos jėga traukti į automobilius. Kauniečiai susispietė į krūvą, tad pareigūnai juos išvesdino po vieną. S.Dambrauskas priešinosi, tad keli pareigūnai jį tiesiog įnešė į tarnybinį automobilį.

„Kaltinimams trūko loginio ryšio, dokumentai kirtosi tarpusavyje. Tai turėjo būti teisinis ginčas, o dabar net nepilnai paaiškino, kodėl sulaiko“, – pasakojo visą situaciją matęs D.Petrulis.

Sulaikyti kauniečiai buvo atvežti į Panemunės policijos komisariatą. Vėliau feisbuko grupė „Kauno medžių kirtimui - STOP“ išplatino nuotrauką, kurioje matyti trys sulaikytieji, ir tokį komentarą:

„Ačiū šįryt dalyvavusiems. Jei mūsų būtų buvę ne 10, o 100, šitie žmonės tikriausiai vis dar stovėtų A.Smetonos alėjoje po paskutiniais gyvais kaštonais. Deja, nei kaštonai, nei žmonės ten nebestovi.“

Gresia bauda iki 140 eurų

Kaip BNS informavo Kauno apskrities policijos atstovė Justina Kazragytė, į Panemunės policijos komisariatą atvežti du vyrai ir moteris, trukdę vykdyti medžių kirtimo darbus.

„Grupė asmenų neleido įmonei, turinčiai leidimą, vykdyti medžio kirtimo darbų. Atvykę pareigūnai gyventojų prašė pasitraukti iš nesaugios, aptvertos darbų vykdymo teritorijos bei leisti atlikti numatytus darbus. Į teisėtus pareigūnų reikalavimus pasitraukti asmenys nereagavo, ignoravo pareigūnų prašymus, dėl to jie buvo pristatyti į komisariatą“, – sakė ji.

Policija pradėjo tyrimą dėl statutinio valstybės tarnautojo, karo policijos ar žvalgybos pareigūno teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymo. Už tai gresia bauda iki 140 eurų.

Be to, susirinkę asmenys nebuvo informavę Kauno miesto savivaldybės dėl planuojamos vykdyti protesto akcijos.

Sodins liepaites

Įsibėgėjus A.Smetonos alėjos atnaujinimui, Kauno miesto savivaldybė neseniai paskelbė, kad šioje vietoje kaštonus pakeis liepaitės.

„Kauno mieste vyrauja liepos, klevai, kaštonai ir šermukšniai. Kaip ir kituose Lietuvos miestuose, paprastojo kaštono medžiai mūsų gatvių želdynams netinkami. Jie stipriai pažeisti kenkėjo – keršosios kaštoninės kandelės ir grybinių ligų. Be to, kamienų žievė neatspari mūsų klimato poveikiui, todėl suskeldėja. 2016 metais pastebėta, kad kaštonus pažeidė dėmėtligė, miltligė. Todėl priėmėme nelengvą, bet būtiną sprendimą – kaštonus pakeisti liepomis. Tuo tarpu kitoje A. Smetonos alėjos pusėje augančios liepos bus išsaugotos, o jų lajos apgenėtos“, – anksčiau teigė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Liepos taip pat bus sodinamos Vytauto prospekte, Miško, Zanavykų gatvėse, vos tik čia pasibaigs šaligatvių remontas. Nauji želdiniai planuojami ir A. Mickevičiaus, Panerių bei Partizanų gatvėse.

Mažai priežiūros reikalaujančios ir karščiui atsparios liepos šį pavasarį pasodintos Šiaurės, V. Krėvės bei Pramonės prospektuose, taip pat Birštono ir Maironio gatvėse. Iki šių metų pabaigos, anot savivaldybės, Kaune planuojama pasodinti 1500 sodinukų. Per kelis mėnesius mieste jau buvo nupjauta apie 600 brandžių medžių.

Savivaldybė skelbia, kad vienas sodinukas kainuoja 201 eurą. Juos tieks viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi bendrovė „Klaipėdos želdiniai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
GAILA žaliojo Kauno, VON raudonuosius mankurtus iš Savivaldybės, kada jais spec.tarnybos susidomės?

bumerangas

bumerangas portretas
vis dar negalit nurimti, susitaikyti su gražiais miesto pokyčiais ,kaltinat ir tepat kitus savo nuodėmėm.

Vieningas Kaunas

Vieningas Kaunas portretas
vieningas Kumstis, vieningas ES-babkiu plovimas, vieningas SKURDAS, vieningas VERSLO RATAS, vieningas PASIPELNYMAS isgalvotais mokesciais, vieninga BEDARBYSTE, Vieningos SKOLOS, vieningas VARGAS, vieningas MEDZIU GENOCIDAS. KAM DEKOJA KAUNAS UZ SI GROZI?
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių