Prie Prisikėlimo bažnyčios užvirė darbai

Prie Kristaus Prisikėlimo bažnyčios nuo ankstyvo ryto galima išgirsti ne varpų skambesį, o ekskavatorių burzgimą. Čia prasidėjo ilgai laukti bažnyčios aplinkos sutvarkymo darbai.

Užtruks septynis mėnesius

Planuojama, kad nepraėjus nė metams kauniečiai jau galės džiaugtis išgražinta bažnyčios aplinka.

„Maksimalus terminas, iki kurio rangovai privalo baigti darbus, yra 2014 m. sausio 1 d.“, – pabrėžė bažnyčios aplinkos sutvarkymo projektą ruošęs architektas Vytautas Miliūnas.

Bažnyčios aplinkos sutvarkymo projekto vertė – 1,7 mln. litų. Projektas įgyvendinamas už ES struktūrinių fondų, Kauno miesto savivaldybės ir per paramos akciją surinktas lėšas.

Atradimų zona

Pirmomis birželio dienomis prie bažnyčios įsikūrė darbininkų vagonėlis, o šią savaitę prasidėjo realūs darbai, kuriuos atlieka bendrovė „Autokausta“.

Šiuo metu rangovai pradėjo sudėtingiausią darbų etapą – požeminius darbus. Bažnyčia stovi senoje pramoninėje teritorijoje, o atgyvenę topografiniai žemėlapiai gali būti netikslūs.

„Kol darbininkai žemių neiškas, nežinosime, kas ten slypi. Tai lyg atradimų zona“, – juokavo architektas V. Miliūnas.

Bažnyčios teritorijoje nėra jokios lietaus nuotekų surinkimo sistemos – artimiausia trasa yra Savanorių pr., todėl reikės pakloti naują ir ją sujungti su esančia prospekte.

Aikštę stebės kameros

Vėliau bus klojama aikštės danga, prie bažnyčios įrengtas privažiavimas.

„Aukštutinėje erdvėje aplink bažnyčią bus įrengta 3,4 tūkst. kv. m. ploto trapecijos formos aikštė, kurioje stovės šešios apšvietimo atramos“, – pasakojo architektas.

Sutvarkyta aikštė bus naudojama miesto reikmėms, joje vyks bažnytinės apeigos. Be to, aikštėje bus pastatyti suoliukai, saugumą užtikrins teritorijoje įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

Naudos senus akmenis

Iš pradžių planuota aplink bažnyčią kloti granitinį grindinį, tačiau rekonstruojamame A. Juozapavičiaus prospekte radus istorinius akmenis, buvo nuspręsta aikštę išgrįsti jais.

„Tiek metų po senuoju A. Juozapavičiaus grindiniu išgulėję akmenys įrodė savo kokybę ir tvirtumą“, – gyrė V. Miliūnas.

Panaudojus istorinius akmenis, perpus sumažės bažnyčios sutvarkymo projekto kaina. „Jeigu reikėtų pirkti tokius akmenis, jie kainuotų ne vieną milijoną litų“, – teigė architektas.

Rangovai tikrai turės nemenką iššūkį, kai reikės apdirbti šiuos akmenis.

„Man kaip architektui labai svarbu, kad akmenys būtų kuo tankiau sudėti, o tai gana sudėtinga. Reikia labai tiksliai atrinkti vienodus akmenis, kad jie vienas su kitu sukibtų ir tarp jų būtų kuo mažesnis atstumas – taip danga ilgiau tarnaus“, – sakė pašnekovas.

Skaičiuojama, kad Prisikėlimo bažnyčios grindiniui prireiks 8 tūkst. kv. m. iš A. Juozapavičiaus pr. atvežtų akmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

OTKATAS

OTKATAS portretas
Tai vis gi kultūros paveldas...

Migle

Migle portretas
Buvusioje Radijo gamykloje dirbęs architektas, aa Narbutas minėjo, kad kieme ties viešbučiu į duobę buvo suversti elektros laidai iš Černobylio. Gal reikėtų pamatuoti radiacijos lygį remontuojamame kieme?

gedas

gedas portretas
Manau ,kad naudoti grindinio akmenis skirtus važiuojamos gatvės dalies dangai pėsščiųjų dangai yra klaida.Skelto granito trinkelių danga taip pat labiau tinka automobilių eismui.Tuo galima įsitikinti prie Žalgirio arenos , kur ne viena lankytoja sugadino savo apavą
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių