Metų kauniete tapo į Elbrusą įkopusi mokslininkė ir visuomenininkė I. Veliutė

  • Teksto dydis:
Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kovo 8-ąją Kauno valstybiniame muzikiniame teatre iškilmingai paskelbta, kas tapo „Metų kauniete 2017”. Šį titulą pelnė Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkė, humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvos kultūros tarybos narė ir pasaulinės ICOMOS organizacijos Lietuvos biuro viceprezidentė Ingrida Veliutė, pernai kartu su kolegomis įgyvendinusi kauniečiams skirtus socialaus meno projektus, o taip pat ir įkopė į Elbruso viršūnę.

Atkreipė visuomenės dėmesį

I.Veliutė teigė, kad jai niekada neteko dalyvauti tokio pobūdžio rinkimuose, nes darbas universitetuose ir projektuose sutelktas į kitų žmonių pasiekimus ir jų sklaidą.

"Laimėjus aplankė mišrūs jausmai. Pavyzdžiui, suvokimas, kad dabar laisvo laiko bus dar mažiau", – šypsojosi I.Veliutė, gelbėjanti ir žmonių, ir pastaų sielas, kaip pati vaizdžiai apibūdino ir apibendrino daugybę veiklų, į kurias visa širdimi yra įsitraukusi.

"Metų kaunietės" titulą ji mieliau vadintų ne laimėjimu, o įvertinimu visos jos veiklos.

„Metų kauniete 2017” Ingrida Veliutė ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis

"Labiausiai džiaugiuosi tuo, kad pastarųjų metų veikla ir darbas socialaus meno projektuose kartu su žymiausiais Kauno menininkais atkreipė visuomenės dėmesį. Metų kaunietės rinkimuose man vienareikšmiškai svarbiausia ne rezultatas, o procesas, parodęs kiek daug tarp mano artimųjų, draugų ir kolegų yra nuoseklių bei kantrių žmonių, palaikančių mano veiklas. Išskirtinai visiems dėkinga", – sakė I.Veliutė, pridūrusi, kad dideliems bei geriems norams įgyvendinti, reikalinga ir pozityvi aplinka.

Jos nuomone, kad ir kokie ambicingi būtume, kiekvienas iš mūsų, nesvarbu vyrai ar moterys, esame stiprūs tiek, kiek mus palaiko šeima, artimieji, kolegos.

"Tačiau tai, kokias sugebame išsiugdyti asmenines savybes, kokias įgyjame žinias – jau priklauso tik nuo individualių ambicijų ir noro pažinti. Man patinka mokytis, iki šiol išnaudoju kiekvieną galimybę kelti kvalifikaciją ir išmokti ką nors naujo, todėl ir siekiantiems mokslo jauniems žmonėms visada primenu – kiekvieną akimirką ieškokite naujų žinių, nes ne diplomai, o turimos patirtys ir kompetencijos padės aplink save suburti palaikančius žmones, o tuomet nebus laiko jaustis vienišoms ar vienišiems", – kalbėjo I.Veliutė.

Metų kaunietės rinkimuose man vienareikšmiškai svarbiausia ne rezultatas, o procesas, parodęs kiek daug tarp mano artimųjų, draugų ir kolegų yra nuoseklių bei kantrių žmonių, palaikančių mano veiklas.

Ji dėstė, kad pasirenkantieji akademines veiklas supranta, jog gyvenimą paskirs kitiems, kaip gydytojai, mokytojai ar dvasininkai.

Pastaraisiais metais kartu su Kauno menininkais ji sukosi socialaus meno projektuose, kuriuose neįgalieji ir jaunimas iš pataisos namų paskatino įveikti dar keletą vidinių baimių bei barjerų. Šios patirtys, jos vertinimu, leido padaryti svarbesnius atradimus nei mokslinių traktatų skaitymas. "Kita vertus, turimos žinios padeda duoti atsakymus jų ieškančiam jaunimui. Net konsultuodama žmones dėl paveldo išsaugojimo, kas yra tikroji mano specialybė, visada rekomenduoju eiti ne lengviausiu, o teisingiausiu keliu", – sakė I.Veliutė.

2017 metais ji kartu su bendraminčiais Kauno menininkais inicijavo ir įgyvendino pelno nesiekiančius socialaus meno projektus, kurie turėjo reikšmingą pozityvią įtaką socialinę atskirtį patiriantiems kauniečiams.

Projekte „(ne) LAISVAS menas“ ji dirbo kartu su Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų auklėtiniais, projekte „Tu negali-menas gali“ – kartu su neįgaliaisiais.

Tarptautiniuose „New-Idea“ bei „Re-imagine“ projektuose Ingrida skatino Kauno akademinį jaunimą domėtis ne tik verslumo, kūrybiškumo, bet ir ekologijos problemos. Kartu su partneriais iš aštuonių šalių Nikosijos senamiestyje pernai rudenį kūrė meninę kompoziciją iš antrinių žaliavų, skatinančią atkreipti dėmesį į klimato kaitos problemas.

Kartu su kūrybine komanda jai pavyko išleisti pirmąją knygą vaikams su iššokančiais paveikslėliais – "Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilys". 

Pagrindinės jos mokslinių interesų kryptys:  naujosios technologijos kultūros paveldo animavimo procese, sociokultūriniai tyrimai, turizmas, fortifikacijos architektūra ir istorija, miesto medinė architektūra.

„Metų kauniete 2017” Ingrida Veliutė

Šešios finalininkės

Didžiausio palaikymo be I.Veliutės šiemet dar sulaukė šios dalyvės: Bella Shirin, Inga Budrienė,  Irena Serapinienė,  Jolanta Metlovaitė-Beresnevičienė,  Lina Viršilienė.

Į visoms joms pagerbti ir apdovanoti bei pasidžiaugti, kiek kiek daug šaunių moterų gyvena, kuria Kaune, stengiasi miesto ir jo gyventojų labui, savo idėjomis, kūrybingum, atjauta, gebėjimu įkvėpti aplinkinius garsina Kauną.

Į šia proga surengtas  "Metų kaunietės" paskelbimo  iškilmes susirinko daugybė garbių svečių, kurie tiesioginės TV transliacijos metu dėkojo visoms Kauno moterims už jų indėlį į miesto ir jo gyventojų gerovę, tačiau ne vienas nuoširdžius žodžius spėjo išsakyti ir asmeniniuose pokalbiuose po renginio priėję prie finalo dalyvių.

Premjero patarėjas Elvinas Jankevičius, I.Veliute ir “Kauno dieną” leidžiančios bendrovės akcininkas Mindaugas Mickevičius.

O žavėtis tikrai yra kuo. Į Kauną sugrįžusios B.Shirin tikslas – pažadinti turtingą Kauno daugiakultūrę atmintį. Verslininkė ir visuomenininkė I.Budrienė įvertinta už tai, kad ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje surengė įvairių labdaros projektų, skirtų kūdikių ir vaikų namų aplinkai bei buičiai pagražinti, vaikų kalėdinėms svajonėms išpildyti.

Dizainerė ir mados namų "Sirena" įkūrėja I.Serapinienė šį socialiai atsakingą verslą plėtoja nuo pat nepriklausomybės atgavimo, savo darbais Kauną ir Lietuvą garsina net Japonijoje.

Kauno krašto neįgaliųjų sąjungos pirmininkė, poetė Jolanta Metlovaitė-Beresnevičienė pati sunkiai serga, bet sugeba džiaugtis gyvenimu, suburti, užimti, įkvėpti kitus žmones su negalia.

Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazijos direktorė L.Viršilienė jau penkerius metus yra edukacinio ir kūrybinio projekto "Tolima artima Japonija" kuratorė ir koordinatorė.

Ir tai tik šešių moterų idėjos, ryžtas, nuveiktų darbų plotmės ir planai ateičiai. "Kauno dienos" iniciatyvos dėka rengti šį projektą miestas ir miestiečiai tarsi iš naujo atranda arba apskritai sužino pirmą kartą apie daugybę pasišventusių, tačiau tyliai besidarbuojančių ir savo idėjas įgyvendinančių moterų.

„Maxima LT“ generalinė direktorė Kristina Meidė

Pirmąja tapo R.Meilutytė

Šie rinkimai, kuriuos organizuoja dienraštis „Kauno diena“, vyksta jau šešerius metus. Pirmąja Metų kauniete išrinkta olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, vėliau Metų kaunietėmis tapo tekstilininkė Jolanta Šmidtienė, Kauno apskrities vyrų krizių centro viena iš steigėjų ir vadovė psichologė Dovilė Bubnienė, Kauno senamiesčio draugijos vadovė Aistė Grybauskienė, vargonininkė, visuomenininkė Dalia Jatautaitė.

Šiemet dienraščio „Kauno diena”ir portalo kaunodiena.lt skaitytojai į konkurso finalą išrinko šešias moteris, kurios, balsavusiųjų nuomone, yra labiausiai nusipelniusios Kaunui ir jo gyventojams. Dalyvės neatlygintinai, nuoširdžiu darbu garsino Kauną, tiesė pagalbos ranką jos prašantiesiems, prisidėjo prie kauniečių gerovės, jų pasitikėjimo savo jėgomis auginimo.

Sulaukė ir Prezidentės dėmesio

„Metų kaunietės“ rinkimai, prasidedantys sausio pradžioje, ir apdovanojimų renginys tapo tradicinis ir kas metai susilaukia vis didesnio žiniasklaidos, miesto vadovų, verslininkų, akademinės bendruomenės, taip pat Prezidentės dėmesio.

„Lietuvą kuria ir stiprina daug talentingų moterų – mokslo, verslo, sporto, meno ir kultūros asmenybių. Jų gyvenimas ir pasiektos profesinės aukštumos kalba apie drąsą ir didelį ryžtą, atsakomybę ir pilietiškumą. Tai įkvėpimas visiems nuosekliai ir kūrybingai siekti svarbių pokyčių visuomenėje ir valstybėje“, – sakė Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri globoja šį renginį. 

Kelių pirmųjų „Metų kaunietės“ rinkimų finalo dalyvės įkūrė asociaciją „Kaunietė“, kuri aktyviai veikia socialinėje, kultūrinėje, sveikatos bei sporto srityse.

„Visos iki šiol Metų kaunietėmis išrinktos moterys savo darbais įrodė, kad šio titulo buvo vertos. Neabejojame ir šių metų rinkimų sėkme – visos šešios moterys yra vertos vietos finaliniame etape“, – kalbėjo „Kauno dieną“ leidžiančios bendrovės „Diena Media News“ direktorius Tadas Širvinskas.

„Kauno dieną“ leidžiančios bendrovės direktorius Tadas Širvinskas

Jis pasidžiaugė, kad „Metų kaunietės“ rinkimai tampa socialiniu reiškiniu. Kasmet jie sulaukia vis didesnio kauniečių dėmesio, o šiemet susidomėjimas rinkimais yra milžiniškas, aktyviai balsuoti agituoja pretendentės, jų artimieji ir pažįstami. 

„Noriu priminti, kad šiais rinkimais siekiame ne išrinkti nugalėtoją, o visuomenei  pristatyti dalyvių padarytus darbus, apie kuriuose ne visi žino“, –  sakė  T.Širvinskas.

Puikų Kovo 8-osios vakarą Kauno valstybiniame muzikiniame teatre susirinkusiesiems dovanojo baritonas Andrius Apšega, Auksinio scenos kryžiaus savininkas bosas Tadas Girininkas, baritonas Ramūnas Urbietis, tenoras Žanas Voronovas, aktorius Dainius Bervingis, svečiai Paulius Bagdanavičius, Martynas Kavaliauskas, Laimonas Salijus (akordeonas) ir kiti.

Renginį vedė aktorius Vytautas Rumšas jaunesnysis. Teatro simfoniniam orkestrui dirigavo Jonas Janulevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.......

....... portretas
BOBU-pavasaris......

Piktas

Piktas portretas
Tai jau puse metu ir laikysite ta "naujiena"???????????

elementariausias santechnikas,statybininkas

elementariausias  santechnikas,statybininkas portretas
ar kelininkas --lietuvai ir Kaunuj padare ZYMIAI NAUDINGESNIU IR GERESNIU DARBU , nei kad sios ,,y kalnus kopejai ir sudo malejai visus kartu paemus.......
VISI KOMENTARAI 64

Galerijos

Daugiau straipsnių