Poliklinikų reforma Kaune: baubas ar išsigelbėjimas?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Pagaliau pripažinta: jei didžiosios miesto poliklinikos nepasitemps ir dirbs senoviškai, jas nukonkuruos privatūs medicinos kabinetai.

Pokyčiai yra būtini

Didžiosiose Kauno poliklinikose, kuriose šeimos gydytojai ir antrinio lygio specialistai dirba senoviškai, pacientų smarkiai mažėja. Kauniečiai renkasi privačius medicinos kabinetus, kurie per savo darbo metus įrodė: pas juos – greičiau, maloniau, paprasčiau.

"Šiandien sunkiai gebame konkuruoti su privačia medicina. Jos atstovai dirba lanksčiau, efektyviau, ir nenuostabu, kad privatus sektorius sudaro pusę pirminės sveikatos priežiūros įstaigų. Kasmet prarandame vienos poliklinikos dydžio pacientų skaičių", – pripažino didžiųjų miesto poliklinikų savininkės – Kauno savivaldybės – administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Privačias gydymo įstaigas renkasi jauni, darbingi, veiklūs žmonės. Jie neturi laiko laukti, nors ir serga daug rečiau. Tokie, anot G.Petrausko, lyg grietinėlė nuo pieno atitenka privatininkams, o savivaldybės įstaigose lieka prisirašę dažnai sergantys nereiklūs senjorai, neverčiantys medikų pasitempti, dirbti efektyviau. Tai – tik vienas iš Kauno miesto poliklinikų sujungimo plano, kuris pateiktas tvirtinti Kauno miesto tarybai kitą antradienį vyksiančiame posėdyje, aspektų.

"Reorganizacijos tikslas – geresnis pacientų aptarnavimas, ir pokyčių reikia vienareikšmiškai", – apibendrino G.Petrauskas.

Palies nemedicinines sritis

Reorganizacijos esmė – sujungti penkias Kauno poliklinikas į vieną. Šią idėją beveik pusmetį gvildeno, įstaigų veiklą analizavusi ir sprendimų efektyvesniam darbui ieškojusi Kauno mero Visvaldo Matijošaičio iš savivaldybės atstovų ir medikų sudaryta penkiolikos narių darbo grupė.

Reorganizacijos tikslas – geresnis pacientų aptarnavimas. Dirbant bendrai, bus galima reguliuoti pacientų registraciją, suvienodinti gydytojų darbo krūvius.

"Mes atlikome studiją, išanalizavome duomenis, o toliau – jau politinis sprendimas", – darbo grupės narys Šilainių ir Dainavos poliklinikų vadovas gydytojas Paulius Kibiša sako, kad pagal ekonominius skaičiavimus, sujungus poliklinikas, per metus bus galima sutaupyti iki milijono eurų.

Reorganizacija palies tik nemedicininę poliklinikų veiklą – apskaitos sistemas, finansų ir personalo valdymą, viešuosius pirkimus, informacines technologijas, ūkio dalį ir kai kurias kitas sritis. Jose sutaupytos lėšos bus panaudotos kokybiškesnėms medicinos paslaugoms teikti.

"Visos poliklinikos, gydytojai ir slaugytojai lieka, kur buvo, jų pasiekiamumas nesikeičia, – tikina P.Kibiša. – Pertvarkos esmė – sutaupyti tose srityse, kurios nėra pagrindinės gydymo įstaigoje."

Kiekviena įmonė dirba tiek sėkmingai, kiek yra stipri, turi išskirtinių gebėjimų, vadinasi, ir konkurencinį pranašumą. Nė viena iš penkių Kauno poliklinikų, anot dviem iš jų vadovaujančio P.Kibišos, neturi išskirtinės kompetencijos nei atliekant buhalterinės apskaitos, nei ūkio valdymo paslaugas, nei kur kitur. Dėl to šių nepagrindinių kompetencijų sritys bus optimizuotos, jas suvienijus.

"Reikia turėti omenyje, kad visas poliklinikų tinklas ir infrastruktūra buvo sukurta aptarnauti trims su puse šimto tūkstančių gyventojų, o dabar jų yra nepilnai 190 tūkstančių. Nebegalime išlaikyti to aparato, kuris buvo sukurtas aptarnauti dvigubai didesniam gyventojų skaičiui", – primena P.Kibiša, smarkiai ir efektyviai reformavęs Dainavos polikliniką.

Sutrumpės eilės

Apie 0,3 mln. eurų per metus tikimasi sutaupyti iš centralizuotų laboratorinių tyrimų.

"Pagrindinės išlaidos – reagentai ir aparatų nuoma. Nesujungus judridinių vienetų, pirkti ir nuomotis centralizuotai, taigi, šių išlaidų sumažinti negalima", – akcentuoja Kauno savivaldybės administracijos direktorius G.Petrauskas.

Deja, jis nesitiki, kad numatytos sutaupyti sumos iškart sukris į suvienytų poliklinikų kasą. Išlaidų sudarys darbuotojų išeitinės kompensacijos. Kauno savivaldybės administracijos atstovas neslepia, kad dalis techninių darbuotojų neteks darbo, kaip buvo pertvarkant Dainavos polikliniką.

"Dirbant bendrai, bus galima reguliuoti pacientų registraciją, suvienodinti gydytojų darbo krūvius", – prie malonesnės temos pereina G.Petrauskas.

Jis sako, kad dabar vienoje poliklinikoje tos pačios srities gydytojas specialistas pusiau apkrautas, o kitoje – ligonių antplūdis. Gal dėl to, kad ligoniai turi teisę rinktis ir renkasi pačius geriausius?

Gydytojas P.Kibiša žino, kad ligoniai medikus vertina ne tik pagal profesionalumą, bet ir pagal mokėjimą bendrauti. Nepaisant to, sujungus poliklinikas bendroje registratūroje bus matomi visi pacientų srautai ir tai, pas kurį gydytoją galima patekti greičiau. Dabar, sako G.Petrauskas, ligoniai neretai užsiregistruoja pas kelių poliklinikų specialistus, o eina, žinoma, tik pas vieną, bet registracijos pas kitus neatšaukia.

Gydytojų sąjunga pritaria

Poliklinikų sujungimo darbo grupės narė, Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialo vadovė Virginija Lukšienė pritaria šiai pertvarkai. Sako, kad ir Dainavos bei Šilainių poliklinikų kolektyvai, kur jau įvyko darbo grupės atstovų susitikimai su darbuotojais, šią naujieną sutiko geranoriškai, be pasipriešinimo. Artimiausiu metu susitikimai šia tema įvyks likusiose trijose poliklinikose.

"Medikams buvo paaiškinta, kam atitenka nemaža pinigų dalis ir tai, kad sutaupytos lėšos bus panaudotos atlyginimams didinti. Dabar jie yra labai maži, slaugytojų – iš viso žemiau kritikos, todėl pertvarka tikrai reikalinga", – įsitikinusi Kalniečių poliklinikoje dirbanti gydytoja V.Lukšienė.

Jos teigimu, neteisinga, kai vieno steigėjo įmonėse yra skirtingi medikų darbo krūviai, darbo laikas, ką jau kalbėti apie atlyginimą.

Ar gydytojų profesinės sąjungos vadovė tiki, kad sutaupytos lėšos bus skirtos būtent medikų atlyginimams didinti?

"Tikiu, kad pagrindinis ginklas šiame procese yra viešumas. Pinigus skirstant viešumas taip pat labai svarbu, užims ne paskutinę vietą", – atsakė V.Lukšienė.

Pertvarkai ji pritaria dar ir dėl to, kad, tikisi, didesniam kolektyvui bus lengviau pasirašyti kolektyvinę sutartį medikų teisėms ginti.

Santaupų teks palaukti

"Gydytojų sąjungai užtikrinta, kad darbo sąlygos jos nariams neblogės. Darbuotojų atlyginimų skirtumai tarp poliklinikų tikrai nemaži, todėl vieniems jie didės daugiau, kitiems – mažiau. Jei planuojame sutaupyti nemažą sumą, tai ji turi atitekti visų medikų darbo užmokesčiui didinti", – tikina dviejų poliklinikų vadovas P.Kibiša.

Dainavos poliklinikoje jau dabar skiriamas papildomas priedas prie atlyginimo už darbo intensyvumą: kas daugiau dirba, labiau stengiasi, tas ir uždirba daugiau.

Lietuvos gydytojų sąjungos atstovės V.Lukšienės įsitikinimu, politikams pakaks valios priimti sprendimą, optimizuojantį poliklinikų darbą. Jei miesto taryba patvirtins plano sujungti miesto poliklinikas projektą, ekonominio efekto teks dar šiek tiek palaukti.


Šiame straipsnyje: Kauno poliklinikospagaminta-kd

NAUJAUSI KOMENTARAI

baisus kabisabas

baisus kabisabas portretas
samoningas kenkejas ir privedes prie mirties ne viena lietuvi

LIGONINIU SUJUNGIMO PADARINIAI

LIGONINIU SUJUNGIMO PADARINIAI portretas
RAUDONAS KRYZIUS SUJUNGTAS SU 2 LIGONINE,SUSIRGUS MAMAI INSULTU-TYRIMAMS JI BUVO VEZIOJAMA IS RAUDONO KRYZIAUS I 2 LIGONINE IR VEL I RAUDONA KRYZIU,KUR IR MIRE.JAI NEBUVO SUTEIKTA REIKIAMA MED PAGALBA-SKUNDAS I SAM AUDITA,VELIAU I STRASBURA. TOKIE NUSIKALTIMAI SENATIES NETURI

gerb. Kristina,

gerb. Kristina,  portretas
kas tie jie? Oligarchai, kurie mokėdami minimalius mokesčius nuo savo pelnų, nulupa paskutinį kailį nuo dirbančiųjų, po to užsiperka žiniasklaidą, sulenda į valdžią ir toliau be gėdos jausmo plėšia ?
VISI KOMENTARAI 61

Galerijos

Daugiau straipsnių