Po protestų Kauno valdžia keičia poziciją – medžių dėl rekonstrukcijos nebekirs

Po miestiečių protestų ir kritikos Kauno savivaldybė keičia poziciją dėl mieste kertamų medžių: anksčiau tikinę, kad medžius iškirsti būtina dėl vykdomų rekonstrukcijų, dabar žada, jog kertami bus tik tie medžiai, kuriuos šalinti rekomenduos dendrologai.

„Rekonstruojant gatves ir šaligatvius darbininkai turės padaryti viską, kad būtų išsaugotas kiekvienas medis. Galbūt darbai dėl to užtruks ilgiau ir viską padaryti bus sunkiau, bet medžių išsaugojimas yra ir bus mūsų prioritetas“, – BNS penktadienį sakė Kauno mero atstovas spaudai Tomas Grigalevičius.

Anksčiau savivaldybės atstovai ne kartą tvirtino, kad rekonstruoti gatvių neiškertant medžių – neįmanoma.

„Medžių kertama tiek, kiek reikia, darant vienos ar kitos gatvės remontus. (...) Yra eiliniai gatvių rekonstrukcijos darbai: ten, kur matome, kad reikalinga senus medžius pakeisti naujais, tą ir darome“, – BNS praėjusią savaitę sakė Kauno administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Rugpjūčio 17 dienos savivaldybės pranešime apie medžių kirtimą taip pat teigiama, kad „rekonstruojant ir kompleksiškai tvarkant gatves bei šaligatvius, neįmanoma kokybiškai atlikti darbų nepašalinant senų medžių su plačiai žemės paviršiuje išsikerojusiomis šaknimis“. Jame tvirtinta, kad šių medžių šaknynas dažnai užima didesnį plotą nei medžio laja, todėl neišvengiamas šaknų pažeidimas, po kurio medžiai tampa pavojingi. Taip pat nurodoma, kad „kertami ir medžiai su sveikais kamienais, nes jų šaknys neleistų kokybiškai kloti naujų šaligatvių ir gatvių“.

„Vienintelė galima alternatyva – palikti šaligatvius tokius, kokie jie yra“, – pranešime tuomet teigė savivaldybė.

Kaip penktadienį BNS sakė T.Grigalevičius, anksčiau savivaldybė nevykdė ekspertizių dėl medžių kirtimo, nes jos nėra privalomos.

Šias išvadas paskelbsime viešai, atsakysime į visus kauniečiams rūpimus klausimus ir padarysime viską, kad neliktų vietos jokioms abejonėms ar interpretacijoms.

„Matydami, kad šis klausimas visuomenei yra itin aktualus, prieš rekonstruojant gatves užsakysime nepriklausomas ekspertizes, kurių išvadomis remsimės atlikdami darbus. Šias išvadas paskelbsime viešai, atsakysime į visus kauniečiams rūpimus klausimus ir padarysime viską, kad neliktų vietos jokioms abejonėms ar interpretacijoms“, – sakė savivaldybės atstovas.

„Suprantame, kad kauniečiams iki šiol trūko informacijos apie mūsų sprendimus ir veiksmus, todėl šiems klausimams skirsime maksimalų savo dėmesį ir pastangas“, – taip pat teigė jis.

Savivaldybės duomenimis, Kaune per kelis mėnesius iškirsta apie 600 medžių. Daugiausiai – 227 – jų iškirsta Vytauto prospekte, A.Smetonos alėjoje – 217. Dar keliasdešimt medžių iškirsta Zanavykų ir Miško gatvėse.

Apie septynių metrų aukščio medžiai Kaune vietoj iškirstųjų bus pradėti atsodinti spalį. Savivaldybė mieste rengiasi atsodinti daugiau medžių nei jų iškirto.


Šiame straipsnyje: medžiaipjaunami medžiai Kaune

NAUJAUSI KOMENTARAI

''keičia

''keičia portretas
poziciją'' ............... vaizdelis kad valdžia keisis ................tik termino nepaskelbė - po rekonstrukcijos ar iki .................

...

... portretas
ACH: "Rekonstruojant gatves ir šaligatvius darbininkai turės padaryti viską, kad būtų išsaugotas kiekvienas medis" - bet tai juk BRANGU, tai ir 'otkatai' mažesni (o kur dar tie, kurie žadėjo 'kai ką' už darmai pristatytą medieną?). Tik va kas dar: medžių amžius šimtais metų skaičiuojamas, šaligatvis jau po dešimtmečio remonto prašos - JOKS medis per tiek laiko neišaugs, nes ir vėl ESĄ pigiau be jų bus dirbt. Bet visa tai - eilinis raudonųjų proletarų šūkis: "Pasaulį seną išardysim, tik cementas ir stiklas liks, JOKIŲ senienų"; - BLOGAI kad dekagėbėtizacijos iki šiol neatlikom, tai krabizmas ir suklestėjo... gėda parsidavusiai 'K-rabo dienai'.

pritariam kaunietei

pritariam kaunietei portretas
" kauniečiai darosi vis linksmesni, draugiškesni, vis labiau myli savo miestą", todėl nepakęs jokio naglo diktatoriaus ant savo sprando ir išsireikalaus, kad " medžiai Kaune būtų tausojami, prižiūrimi", Ania, savivaldybės žiurke ?
VISI KOMENTARAI 86

Galerijos

Daugiau straipsnių