Antrąją Velykų dieną kauniečiai apgulė Rumšiškes

Sekmadienį praleidę su artimaisiais, pirmadienį kauniečiai plūdo į Liaudies buities muziejų Rumšiškėse, kur muziejaus darbuotojai kvietė žmones švęsti Velykas pagal senąsias tradicijas.

Panašu, kad žmonės išsiilgo tokių pramogų. Eilėje prie bilietų reikėjo laukti apie 20 minučių, bet pačioje šventėje nereikėjo grūstis – renginiai vyko miestelyje ir dviejuose regionuose – Žemaitijos ir Dzūkijos.

„Dar praeitą savaitę planavome čia apsilankyti, ir labai džiaugiamės, kad toks puikus oras“, – šypsojosi kaunietė Vaida.

Rumšiškėse žmonės ne tik galėjo pasirungti, kurio gražesnis margutis, bet ir kuris taikliau jį mėto į krepšį, toliau nuridena ar taikliau numuša lazda. Savo margučius išvakarėse suvalgę, galėjo pasiskolinti muziejaus darbuotojų medinius kiaušinius.

Kiek toliau nuo miestelio jauni vaikinai ir merginos kvietė žaisti senovinį žemaičių žaidimą – ripką, miestelyje vaikai gamino aitvarus.

„Atėjome paskraidinti aitvaro. Pačiam reikės pasidaryti? Tai dar geriau, pasigaminsim!“, – džiaugėsi su mažu sūnumi ir vyru į šventę atėjusi Raimonda.

Pačius mažiausius šventės lankytojus Velykų bobutė vaišino saldumynais, o vyresniesiems reikėjo pakratyti pinigines.

Išalkę galėjo pavalgyti keliose vietose. Vienoje jų šašlykų porcija smaguriams atsiėjo 5 eurus, karka su kopūstais – 6, vienas cepelinas net 3, už vėdarus, žirnius su spirgais reikėjo mokėti 2 eurus. Pagal senovines lietuvių tradicijas pagamintas aitrus troškinys kainavo 4 eurus.

Tiesa, graži šventė neapsiėjo ir be visų mugių prakeiksmo – pigaus kiniško šlamšto, kuris nei su Velykomis, nei su lietuvių liaudimi nesusijęs. Šalia megztų kojinių, drožinėtų šaukštų, kičo mėgėjai galėjo įsigyti magnetukų, plastikinių apyrankių, turginių kepurių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių