Pirmą kartą kauniečiai susėdo prie bendro stalo

Kaune – neeilinė kaimynų šventė. Pirmą kartą kauniečiai Laisvės alėjoje išrikiavo stalus ir kaimyniškai pasivaišino atsineštomis vaišėmis.

To dar nebuvo

Kaune Kaimynų diena minima jau 10 metų, tačiau tokios bendruomenės šventės miestas dar neturėjo. Po visų dienos darbų kauniečiai susibūrė Laisvės alėjoje. Pagrindinėje pėsčiųjų gatvėje jie išrikiavo stalus, kėdes, išsitraukė lėkštes ir sudėliojo įvairiausias vaišes. Bendras stalas, kuris pradėtas jungti nuo fontano, nusidriekė beveik iki Maironio gatvės.

Šventės sumanytojai menininkai Vytenis Jakas ir Gintarė Do tikino, kad be atsineštų stalų ir kėdžių pagrindiniu akcentu tapo ir užtiesta balta staltiesė, kuri sukūrė jaukumo jausmą, šventinę aurą. Kviesdami kauniečius į Kiemų šventę organizatoriai tikėjosi išvengti vienkartinių indų, todėl nudžiugo, kad kai kurie miestiečiai išsitraukė porcelianinius. 

„Tai – tarsi stebuklas. Mes pakvietėme, o žmonės atėjo. Jų tikrai nemažai. Tikimės, kad ši šventė taps tradicija ir išaugs į tam tikrą festivalį. Norėtume, kad iki „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ stalų eilė nusidriektų iki pat santakos“, – kalbėjo šventės sumanytojas V. Jakas, kuris už Kaimynų šventės iniciatyvą pripažintas Metų kaimynu.

Menininkai pridūrė, kad miestiečių atsineštos vaišės leido pajusti bendrumą ir paskanauti kaimynų ruoštų patiekalų, apsikeisti receptais ar tiesiog gerai praleisti laiką. Šventėje galiojo vienintelis ribojimas vaišėms – ant stalų neturėjo atsirasti alkoholio.

Tikimės, kad ši šventė taps tradicija ir išaugs į tam tikrą festivalį. Norėtume, kad iki „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ stalų eilė nusidriektų iki pat santakos.

„Atstovauju pats sau, esu savo bendruomenės savininkas, atvykau iš Panemunės. Ar žinai, koks čia obuolys? – klausė šventės dalyvis, reto vardo savininkas Dorulis Žvirblis. – Tai – raugintas obuolys, tokius retai kas daro. Receptas toks pats kaip agurkų – česnakai, prieskoniukai. Tokie obuoliai geriausiai tinka prie vištienos. Bandžiau visokių, tačiau geriausiai tinka antaniniai“.

Susiburti kartu

Kiemų šventės generalinio rėmėjo bendrovės „Kauno centro būstas" direktorė Jurgita Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė džiaugėsi, kad sėkmingai bendradarbiauja su menininku V. Jaku. Kartu jau kurį laiką puoselėja „Kiemo galeriją“, o dabar pečius surėmė ir Kaimynų šventėje. Tikimasi, kad bendras kauniečių stalas taps gražia tradicija ir kitais metais į vieną vietą susiburs daugiau kaimynų, vieni kitus pažins ir galės kartu vykdyti gražius darbus.

„Visi įsivaizduoja, kad daugiabučių administratorius yra tik tas, kuris prižiūri inžinerinę būklę, tačiau mes esame plačių pažiūrų, todėl smagu prisidėti prie gražių iniciatyvų. Kai Vytenis man pateikė šią idėją, tikrai žinojau, kad dalyvausime ir prisidėsime, – sakė „Kauno centro būsto“ vadovė. – Bendruomeniškumu parodėme, kad esame labai vieningi ir galime labai daug kartu nuveikti. Mūsų darbuotojai taip pat labai noriai prisijungė ir palaikė idėją čia dalyvauti“.

„Šia akcija norime padėkoti tiems, kurie dar neišvažiavo, yra čia ir dabar su mumis, – antrino organizatorė Giedrė Do. – Juk šiandien yra tuščių ne tik butų, bet ir pastatų – turime ir ištuštėjusių kaimų.“

Patys šventės dalyviai taip pat nestokojo gerų emocijų. Pašnekučiavę su savo kaimynais, su kuriais susėdo prie bendro stalo, jie pradėjo bendrauti su kitais kauniečiais ir vaišinti atsineštais tortais, sausainiais, vaisiais ir kitomis gėrybėmis.

„Labai šaunios nuotaikos. Čia vietoje gyvename, tad ir atėjome, sutikome daug pažįstamų žmonių. Toks renginys visus suartina. Labai patinka, kad ir iš kitų rajonų atėjo kaimynai, visi pasiruošę, pabendraujantys. Praeisime ir kitus stalus“, – kalbėjo šventėje dalyvavęs Vytautas.

Šia akcija norime padėkoti tiems, kurie dar neišvažiavo, yra čia ir dabar su mumis.

Bendruomenių gausa

Kiemų šventės sumanytojai prašė prie bendro stalo susėdusias bendruomenes kaip nors išsiskirti iš bendros masės. Įvairių namų gyventojai stalus paženklino namo numeriais ar kaimynus vienijančia atributika. Šventėje dalyvavo ir įvairios organizacijos, bendrovės.

Štai Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos bendruomenė stalą papuošė knygomis, kiti buvo apsivilkę vienodais marškinėliais, plevėsavo vėliavėlės. Neeilinėje Kaimynų šventėje su ištikimais skaitytojais susitiko ir dienraščio „Kauno diena“ kolektyvas.

„Pažymėjus stalus, buvo galima matyti, kiek skirtingų bendruomenių susibūrė į vieną vietą", – kalbėjo V. Jakas.

Gausius stalus padengė Šančių ir Palemono bendruomenė. Pastaroji ne tik pasipuošė ištaigiais rūbais, bet taip pat užtraukė dainų, pakvietė kaimynus kartu pašokti.

Įsisiūbavus šventei, kaimynai pradėjo dar labiau šėlti, nuo fontano iki Maironio gatvės bangavo rankos, drąsesni traukė žinomas dainas ar lingavo pagal lindihopo muziką.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
Labai gražu, šaunu, pagirtina.

o kur mero

o  kur mero portretas
nuotrauka su iškeltais nykščiais ???

pradzia

pradzia portretas
pradziai tiktu - savo k i e m u s prisiziureti taip, kad juose pritiktu balta staltiese uztiestas stalas ir tai rodytu neapsimestini bendruma siekiant taip butino geranoriskumo visur... - ir ypac tvarkos ir svaros palaikymui musu aplinkoje !
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių