Pelėdų kalne – konfliktas dėl apleisto pastato

Kultūros paveldo objekto teritorijoje, vadinamajame Pelėdų kalne, apleistą dirbtuvių pastatą įsigiję verslininkai jame planuoja loftus, bet susidūrė su panaudos teise sklypą valdančios Kauno kolegijos pasipriešinimu.

Kultūros paveldo objekto teritorijoje, vadinamajame Pelėdų kalne, apleistą dirbtuvių pastatą įsigiję verslininkai jame planuoja loftus, bet susidūrė su panaudos teise sklypą valdančios Kauno kolegijos pasipriešinimu.

Pastatas atgimtų

Vadinamasis Pelėdų kalnas – teritorija, kur įsikūręs Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakultetas. Objektą juosia įspūdinga skulptoriaus Vinco Grybo sukurtomis pelėdomis puošta tvora, pelniusi šiai vietovei neoficialų paukščių pavadinimą. Čia esantį paveldo saugomą pastatų kompleksą valdo Kauno kolegija.

Tiesa, vienas statinys jai nepriklauso. 1962 m. šioje teritorijoje iškilo valstybinio taikomosios dailės susivienijimo "Praktika" dirbtuvės. Šis paveldosaugos požiūriu nevertingas pastatas, esantis Žalioji g. 10, ne kartą ėjo iš rankų į rankas. Prieš metus jį įsigijusi bendrovė "REES investicija" apleistose dirbtuvėse planuoja įrengti loftus.

Pradės valymo darbus

Verslininkai artimiausiu metu ketina pradėti pastato valymo darbus, o po kelių mėnesių imtis kapitalinio remonto, vėliau – šiltinimo darbų. Į pastato atnaujinimą bendrovė ketina investuoti apie 725 tūkst. eurų.

"Manome, kad loftus naujiesiems savininkams galėsime perduoti maždaug po metų", – planavo projekto vadovas, bendrovės "REES investicija" vadovas Martynas Židonis. Jis džiaugėsi, kad susidomėjimo būsimaisiais loftais netrūksta. "Kol kas dar nenupirktas nė vienas, bet žodinių rezervacijų yra", – užsiminė pašnekovas.

Pastato kapitalinio remonto ir šiltinimo projektai suderinti su Kultūros paveldo departamentu. Buvusių dirbtuvių paskirtis iš gamybinės į gyvenamąją nekeičiama. "Mes siūlome komercines patalpas įmonių veiklai ir kūrybines dirbtuves loftus. Studijas kūrybinei veiklai pas mus jau rezervavo architektas, fotografas. Tačiau jei kas norės čia gyventi, negalėsime to uždrausti", – užsiminė M.Židonis.

Jis tvirtino būsimus pirkėjus informuojantis, kad tai – ne gyvenamosios paskirties patalpos, kad jie čia negalės deklaruoti gyvenamosios vietos, turės mokėti nekilnojamojo turto mokestį.

Kvietė pasirašyti peticiją

Įsigijusi šį pastatą, bendrovė "REES investicija" susidūrė su problema: jam nesuformuota funkcinė zona. Tai yra pastato savininkai kol kas neturi teisės naudotis nė aru žemės. Žemės sklypas, kuriame stūkso pastatas Žalioji g. 10, yra kultūros vertybės Kauno meno mokyklos statinių komplekso dalis. Šiam kompleksui priskiriamas 2,8 ha žemės plotas priklauso valstybei. Nacionalinės žemės tarnybos valdomas sklypas panaudos pagrindais yra išnuomotas Kauno kolegijai.

"Kiekvienas pastatas privalo turėti savo funkcionavimo zoną, ir šiam pastatui ji turi būti išskirta. Jei įsigyjamas pastatas be sklypo, kaip mūsų atveju, Nacionalinė žemės tarnyba išduoda tam tikrą raštą – įpareigojimą kreiptis į juos ir sudaryti žemės nuomos sutartį. Šiuo atveju – žemės sklypo dalies nuomos sutartį. Mes į juos kreipėmės. Dabar turėtume susiderinti su Kauno kolegija, susitarti, kuria sklypo dalimi galėsime naudotis", – sakė M.Židonis. Jis užsiminė, kad susitarti su mokymo įstaiga nepavyksta.

"Manome, kad loftų projektas kelia grėsmę ne tik kultūros paveldo objekto – Kauno meno mokyklos statinių komplekso – vientisumui, bet ir šio paveldo objekto unikalumui išsaugoti. Įstatymiškai visa ši teritorija turi būti išsaugota moksliniam pažinimui ir viešajai pagarbai", – aiškino Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakulteto dekanė Sigita Saulėnienė. Pasak jos, pastate, kur dabar siūlomi loftai, reikėtų plėtoti veiklą, palaikančią aplinkos dvasią – būtų galima steigti dirbtuvėles, galerijas ar menų inkubatorių.
Kauno kolegijos J.Vienožinskio menų fakultetas dar vasario mėnesį paskelbė peticiją prieš projektą "Pelėdų loftai".

Kolegijai neįtinka niekas

Loftų projekto plėtotojai peticijos autorius apkaltino melagyste. Jie tikina, kad "REES investicija" nesiekia ardyti kultūros paminklo vientisumo.

"Taip, Pelėdų kalno teritorija yra nedaloma, bet sklypo mes ir nesiekiame dalyti. Mes tik norime, kad pastatui Žalioji g. 10 būtų suteikta funkcionavimo zona. Ir mes tą teritoriją sutvarkysime, investuosime į ją. Dabar Kauno kolegija naudojasi visu žemės sklypu. Bet juk tame sklype yra ne jai, o mūsų bendrovei priklausantis pastatas", – Kauno kolegijos vadovės užsispyrimu stebėjosi M.Židonis.

Verslininkas teigimu, kadangi vienas pastatas Kauno kolegijai nepriklauso, todėl ji prarado teisę naudotis visu sklypu.

"Mes siūlome kompromisą – prašome leisti naudotis mažesne teritorijos dalimi, nei priklausytų pagal pastato plotą. Mes prašome tokio ploto, kurį vieno mūsų susitikimo metu įvardijo patys Kauno kolegijos atstovai – 30 arų. Mums reikia tik šiek tiek žaliojo ploto ir automobilių aikštelės. Bet paskui jau ir su tokiu plotu Kauno kolegija nesutiko, – pastebėjo "REES investicija" vadovas.

Nekilnojamojo turto projekto plėtotojai pastebėjo, kad Kauno kolegijai netinka ne tik loftai. "Prieš mus pastato pirkimo procedūrą buvo pradėjęs vienas plastinės chirurgijos centras. Tačiau idėjos čia steigti tokį centrą šie pirkėjai atsisakė, neradę bendros kalbos su Kauno kolegija. Kai nusipirkome šį pastatą, norėjome jį išnuomoti vienam privačiam vaikų darželiui-mokyklai. Tačiau Kauno kolegija su darželio vadovais net nesileido į kalbas. Keista, nes sklypo paskirtis – visuomeninė, šiai ir švietimo veiklai", – stebėjosi M.Židonis.

Jis užsiminė, kad Kauno kolegija atmetė ir bendrovės "REES investicija" pasiūlymą kartu steigti viešąją įstaigą yrančiai Pelėdų kalno tvorai sutvarkyti.

Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius sakė situacijos, susidariusios Pelėdų kalne, vienareikšmiškai vertinti negalįs. "Yra įstatymai – reikia atsižvelgiant į juos viską sureguliuoti. Negalima ignoruoti įstatymų, negalima ir to objekto visiškai numarinti", – atsakė N.Valatkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kiaules akys

Kiaules akys portretas
Ziurim apleistas pastatas naudos nenesha, geroj vietoj tai nupirkom padarysim dirbtuveles menininkam milijonieriam, o ju mersams ir porshams ner vietos prisiparkuot tai prasom bishki vietos, sklypelio... Gerai kad laukiniais 90'aisiais niekas neprihvatizavo kauno pilies kokio akmens tai dabar irgi sklypelio aplink noretu

Čiubaka

Čiubaka portretas
Kuom jums blogai tie loftai? Juk prie karmelitų bažnyčios buvusius Kauno pieno pastatus tikrai gražiai tvarko, tai ir čia galėtų

Būkim biedni, bet teisingi

Būkim biedni, bet teisingi portretas
Nusiperki namą be žemės, dėl to sumoki penkiskart pigiau, nei sklypai kainuoja toje vietoje ir tada pradedi aiškinti, kad tau žemė priklauso ir mokykla turi atiduoti savo dalies gabalą - tikras Lietuviškas verslas, apgauk, kad nereikėtų mokėti. O dabar ten jau siūlomi pirkti butai ir, žinoma nei žodeliu neužsimenama, kad žemės klausimai neišspręsti. Eiliniai aferistai - patys muša, patys rėkia! Kad gerai sektųsi rėkti, susirandi žurnaliūgą, kuris "suinteresavus" parašys bet kokį šūdą, kokio tik paprašysi.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių