Palemono gimnazija: kas čia vyksta?

Išradingas mokymosi procesas, prasmingos ir įdomios veiklos bei galimybė įgytas žinias panaudoti praktiškai – taip kalbama apie Palemono gimnaziją, į kurią dirbti sugrįžo daug buvusių auklėtinių.

Įtraukianti veikla

Sustiprintas anglų kalbos ir gamtos mokslų ugdymas skamba sudėtingai ir varginančiai. Tačiau eksperimentai laboratorijose, įvairūs tarptautiniai projektai ir renginiai mokslo metus paverčia tiesiog įdomiais.

Palemono gimnazijoje, be mokinių ir pedagogų, dažnokai galima sutikti įvairių kitų sričių, kurios neįeina į oficialią mokymosi programą, specialistų, pavyzdžiui, orientavimosi sporto ir kompiuterinių žaidimų programavimo entuziastų, Kauno technikos kolegijos, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos, Kauno technologijos universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto, Kauno botanikos sodo, "Robotikos akademijos" ir kt. atstovų.

Jų netrūko ir per gamtos mokslų savaitę, vykusią balandį. Į veiklą buvo įtraukti gimnazijos mokiniai, kurie dalyvavo "Įdomiųjų laboratorijų" veiklose, kiti rengė akciją "Ir žemė taps žiedais marga", surengė mini konferenciją.

"Susipažino su augalų pasaulio paslaptimis, atliko chemijos ir fizikos eksperimentus, gamino veikiančius automobilių maketus. Visos veiklos buvo labai prasmingos ir mokiniams įdomios", – mokinių įspūdžius apibendrino Ramunė Baniulienė, kurios vadovaujama Palemono gimnazija yra pateisinusi ir bendruomenės, ir švietimo ekspertų pasitikėjimą.

Čia vyksta priešmokyklinis, pradinis, pagrindinis ir vidurinis ugdymas, klasėse – nedidelis mokinių skaičius, tai didžiulis pranašumas. Pradinukams veikia prailgintos dienos grupės.

Visa galva aukščiau

"Sustiprintas ugdymas skatina intelektines galias, suteikia smalsumo ir atradimo džiaugsmą bei sėkmę. Pavyzdžiui, anglų kalbos įgūdžiai ypač padeda vykdant tarptautinius projektus. Niekada neturime problemų su mūsų mokinių komunikavimu šia kalba projektų metu", – gyrė gimnazistus direktorė.

Be sustiprinto anglų kalbos ir gamtos mokslų ugdymo gimnazija orientuojasi ir į mokinių tautiškumo ir pilietiškumo ugdymą, kuris padeda formuotis visapusiškai asmenybei, pabrėžė R.Baniulienė.

Sustiprintas ugdymas skatina intelektines galias, suteikia smalsumo ir atradimo džiaugsmą bei sėkmę.

Palemono gimnazija yra išskirtinė ir savo žaliąja aplinka. "Stebėti natūralią gamtą ir būti jos apsuptyje miesto ugdymo įstaigoje – nedaug kas gali tuo pasidžiaugti. Vaikai, augdami gamtos apsuptyje, turi galimybę labiau ją pažinti per asmeninę patirtį, ją pamilti ir tausoti", – sakė R.Baniulienė.

Unikalu ir tai, kad gimnazijoje šiuo metu dirba vienuolika mokytojų, buvusių šios mokyklos auklėtinių.

Gimnazistų pastangomis ir dėl mokytojų profesionalumo, atsidavimo kasmet didžiuojamasi valstybinių brandos egzaminų rezultatais. Pavyzdžiui, ne vienas anglų kalbos mokytojos Janinos Adomaitienės mokinių iš šio egzamino yra surinkę po 100 balų, o pernai gimnazija pagal šio egzamino rezultatus buvo trečia Kauno mieste (visų egzamine dalyvavusių mokinių įvertinimų vidurkis buvo net 74, t.y. aukštesnis už Kauno miesto vidurkį).

Prie to neabejotinai prisideda šios pedagogės iniciatyvos rengti ir dalyvauti tarptautiniuose projektuose, pavyzdžiui, kalbų projekte "Folkloro ir kultūrinės tradicijos Lietuvoje ir Baskų šalyje: mitai, legendos, sportas, muzika, šokiai... " Mokinių skatinimas savo jėgas išbandyti šalies vertimų ir kitokiuose konkursuose atsiperka prizinėmis vietomis.

"Foje" ir kosmoso paslaptys

"Didelius pokyčius gimnazijos gamtamoksliniame ugdyme pastaraisiais metais įgyvendina chemijos mokytoja Jolita Urlakienė, perspektyvi biologijos mokytoja Edita Titenytė. Technologijų mokytojai Laima Dauskurtienė, Tomas Kurtinaitis, dailės mokytoja Rasa Kivilienė – mokytojų komanda, kurių dėka mokyklos mokiniai įgyvendina daugybę meninių – technologinių projektų, kurie tampa įvairių konkursų laureatais", – dėkojo šiems ir visiems kitiems atsidavusiems pedagogams R.Baniulienė.

Negi jūsų nesudomintų netradicinė integruota lietuvių kalbos ir astronomijos pamoka, per kurią patys įsitikintumėte, kaip dera K.Donelaičio poema "Metai", M.K.Čiurlionio "Saulės sonata", grupės "Foje" daina, informacinės technologijos ir kosmoso paslaptys?

Su lietuvių kalbos mokytoja Asta Valentiene mokiniai taip pat nenuobodžiauja: ji organizavo tarptautinį projektą "Skirtingos kultūros – viena širdis" su Gruzijos Kutaisio mokykla, įvairius poezijos, kino edukacijos ir kitokius projektus, mokiniai dalyvauja miesto, respublikinėse ir tarptautinėse konferencijose, olimpiadose, poezijos šventėse.

Kol vieni mokiniai ruošiasi olimpiadoms, kiti skuba į gimnazijoje vykstančias folkloro ansamblio "Bitula" repeticijas, futbolo treniruotes, dailės, orientavimosi, karatė, robotikos, chemijos, technologijų būrelius, sportinių šokių, vokalinių ansamblių, čia veikiančio Kauno 1-osios muzikos mokyklos skyriaus repeticijas. Orientavimosi sporto būrelio nariai – Lietuvos ir Europos čempionatų prizininkai, o gimnazijos slidinėjimo merginų komanda – Lietuvos mokinių sporto žaidynių čempionės.

Gabių mokinių klubas rengia susitikimus su įdomiais žmonėmis, išvykas, "Protų mūšius", "Įdomiąsias laboratorijas", vasaros stovyklėles ir kt. Mokiniai turi galimybę nemokamai mokytis vairavimo teorijos ir praktikos vairavimo mokykloje "ARV auto" ir kt.

Be įdomių užsiėmimų randama laiko ir tiesiog gerumui, pavyzdžiui, socialinei akcijai "Rytmečio skaitymai Šv.Klaros senelių globos namuose" .

Beje, gimnazija turi autobusą, kuriuo mokiniai vežami į mokyklą, o taip pat vyksta į renginius, ekskursijas, olimpiadas.

Teko pakovoti

Nepaisant užimtumo įvairovės, mokiniams svarbi ir gimnazijos aplinka, tad atliktas kapitalinis sporto salės ir persirengimo kambarių remontas, įrengtos laiptinės, renovuoti visi tualetai, kapitaliai suremontuoti gimnazijos kairiojo fligelio koridoriai, juose įrengtos edukacinės erdvės, zonos sportiniams ir stalo žaidimams pradinių klasių mokiniams.

Vyksta gimnazijos stadiono renovacija, kuriamas gamtos ir tiksliųjų mokslų skyrius, įrengtas naujas modernus biologijos kabinetas, nuolat atnaujinama biologijos, chemijos ir fizikos mokymo priemonių bazė.

"Kartu su Palemono bendruomene teko pakovoti dėl gimnazijos statuso, tačiau ši mokykla jo tikrai verta", – vertino Seimo narys Kazys Starkevičius. Anot jo, plečiantis Palemonui, kaip ir kitiems Kauno rajonams svarbu, kad stiprėtų ir mokyklos. Jis kalbėjo, kad yra trijų vaikų tėvas ir iš savo patirties žino, kaip tėvams ir visai visuomenei yra svarbu kokybiškas išsilavinimas, kad jis būtų prieinamas gyvenamojoje vietoje, ypač jeigu ji gerokai nutolusi nuo miesto centro.

Žinomi absolventai

Gimnaziją baigė nemažai žinomų žmonių: aktorė ir dainininkė Aistė Lasytė, žurnalistas ir laidų vedėjas Algirdas Acus, fizikos mokslų daktaras docentas Artūras Acus, poetė Lina Greičiuvienė, kunigas, Popiežiškojo Grigaliaus universiteto Romoje profesorius Vidas Balčius, socialinių mokslų daktarė Asta Čaplinskytė-Mikalauskienė ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pauziene keista bet visa kitas ok

Rekomenduoju

Rekomenduoju portretas
Tikrai gera mokykla. Verta rinktis.

Klasiokas

Klasiokas portretas
Baigiau šia mokykla ir tuo didžiuojuos, mokytojai gal ir ne patys stipriausi moksle, bet visada pades ir patars ir pasirupins iskilus gyvenimiskom problemom,bus lyg antri tevai, o tas ir svarbiausia, cia tave uzaugina ir paruosia realiam gyvenimuj, kas laukia taves ateityje. Tik geriausi prisiminimai, mielai viska pakartociau.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių