Pagarsėjusi antstolė prismaugė Kauno miesto savivaldybę

Statybų bendrovės „Kamesta“ naudai 8,5 mln. litų areštuoti turėjusi antstolė Sonata Vaicekauskienė nesismulkino. Nurodymus ji užsiundė ant visų savivaldybės sąskaitų.

Statybų bendrovės "Kamesta" naudai 8,5 mln. litų areštuoti turėjusi antstolė Sonata Vaicekauskienė nesismulkino. Jos nurodymu buvo blokuotos visos savivaldybės sąskaitos, iš kurių nusiurbta apie 20 mln. litų. Tai sutrikdė Kauno kasdienį gyvenimą.

Uždirbo 340 tūkst. litų

"Mes juk nesame kažkokia nusikaltėlių organizacija. Toks antstolės požiūris į juridinį asmenį stebina ir yra nepriimtinas", – piktinosi Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Kauno apygardos teismo sprendimu antstolė S.Vaicekauskienė bendrovės "Kamesta" naudai iš savivaldybės sąskaitų galėjo areštuoti 8,5 mln. litų. Tačiau lėšų areštus 8,5 mln. litų sumai ji užsiundė ant visų 89 savivaldybės sąskaitų, todėl per parą iš jų buvo iščiulpta maždaug 20 mln. litų.

"Tai yra normali praktika, kai nurodymas taikomas visoms sąskaitoms, o pertekliniai pinigai grąžinami", – ramiai dėstė S.Vaicekauskienė.

Jos veiksmai sukėlė paniką savivaldybėje, nes žadėtų pinigų negavo ne tik įmonės, bet ir socialinių išmokų laukiantys gyventojai. Iš finansinės pusiausvyros išmušti savivaldybės vadovai puolė tartis su bankais dėl kreditų.

Pati S.Vaicekauskienė už šį savivaldybės sąskaitų embargą uždirbo 340 tūkst. litų. Šis uždarbis nuo savivaldybės sąskaitų nuskaičiuotas tuo pačiu užsimojimu.

Nepavyko susikalbėti

Kauno miesto savivaldybė mokėjimui "Kamestai" ruošėsi iš anksto. Liepos mėnesį, kai buvo perskirstomas šių metų biudžetas, specialiai dėl 8,5 mln. litų dydžio rezervo buvo nurėžta nuo tų sričių, kurios dar gali išgyventi po diržų susiveržimo.

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis teigia, kad reikiamą sumą sukaupti pavyko, tačiau žmoniškai susikalbėti su antstole – ne.

"Mes ją informavome, kurioje savivaldybės banko sąskaitoje yra pinigai "Kamestai", tačiau antstolės nurodyme areštuoti 8,5 mln. litų buvos surašytos visos savivaldybės sąskaitos", – pyko D.Ratkelis.

"Jokio savivaldybės informavimo apie konkrečioje sąskaitoje esančius pinigus "Kamestai" nebuvo. Pritaikyta normali praktika", – kartojo S.Vaicekauskienė.

Išmušė iš pusiausvyros

Apie 20 mln. litų buvo nuskaičiuota per antradienį, tačiau pinigai iš savivaldybės į S.Vaicekauskienės sąskaitą kapsėjo ir vakar ryte.

"Jau antradienį vakare nurodymas buvo atšauktas, o kodėl bankai į jį nesureagavo, komentuoti negaliu", – rankas nusiplovė S.Vaicekauskienė.

"Pinigai pradėjo grįžti tik po trečiadienio pietų. Manau, kad per šią arba kitos savaitės pradžioje padėtis stabilizuosis, tačiau ji jau sujaukta. Neatmetame galimybės, kad teks pasinaudoti bankų siūlomu kreditu", – kalbėjo meras.

Savivaldybė kreditu greičiausiai būtų pasinaudojusi iškart po antstolės apgulties, tačiau kur dėti pinigus? Vos tik jie būtų įkritę į vieną iš savivaldybės banko sąskaitų, lėšas persipompuotų S.Vaicekauskienė, nors tuo metu ji jau buvo susišlavusi kelis kartus daugiau nei priklauso.

Sukėlė sumaištį

Daug metų dėl apmokėjimo už Vytauto Didžiojo tilto transporto mazgą su "Kamesta" besiginčijanti savivaldybė kozirius į bendrovės rankas perdavė prieš metus, kai buvęs savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygaudas Molis pasirašė akivaizdžiai savivaldybei nenaudingą taikos sutartį. Pagal ją privačiai bendrovei per gerą pusmetį pasižadėta sumokėti 12 mln. litų. Savivaldybės vadovai dar bandė protestuoti, tačiau šaukštai jau buvo po pietų. Taikos sutartis ir buvo pagrindu šią savaitę savivaldybę sudrebinusiam S.Vaicekauskienės šėliojimui.
Ši istorija tapo dar vienu pleištu valdančiojoje koalicijoje. "Kamestai" palankią sutartį surezgęs partijos "Tvarka ir teisingumas" deleguotas V.Molis buvo išspirtas iš valdžios, o tai labai nepatiko jo partijos.

Partijos lyderė Kaune Aušra Ručienė vadovauja savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijai, kuri į šią istoriją pernelyg nesigilino. Kai kurie politikai pačią A.Ručienę viešai įtarė atstovaujant "Kamestos" interesams.

Dalis komisijos narių teigė, kad komisijoje darbas apskritai nevyksta.

Nesutarimai viduje yra viena iš priežasčių, kodėl šiandien savivaldybės tarybos posėdyje bus bandoma koreguoti Antikorupcijos komisijos sudėtį. Kauno meras patvirtino, kad vadovo postą žadama atiduoti opozicijos atstovams. "Kauno dienos" žiniomis, jį galėtų užimti Darbo partijos narė Anželika Banevičienė.

"Pirmą kartą apie tai girdžiu, – nustebo A.Ručienė. – Manau, kad logiška Antikorupcijos komisijos kontrolę perduoti opozicijai, tačiau nesutiksiu, kad dabar komisija dirbo blogai. Kauno tarybos Antikorupcijos komisija dirbo geriausiai visoje Lietuvoje."

Plačiau šia tema skaitykite ketvirtadienio, rugsėjo 12 d., dienraštyje „Kauno diena“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vicka

Vicka portretas
Saunuole Ruciene. Diedus i uzanti sukiso!

ŠAKĖS

ŠAKĖS portretas
Kedytė, Savivaldybė, kas sekantis. Ar taip galėtų dirbti jei 400000 nesidalintų. Galima suprasti, kodėl Teisingumo ministerija nereguoja.

to Vilma

to Vilma portretas
Sirijos Asadas kietesnis. Tas cheminį ginklą naudoja prieš daugiavaikes šeimas, kad teisingumas laimėtų. Va tas tai tikras vyras. Čia tai ne kažkokie 400 000 Lt į savo kišenę. Asadas milijardus į savo kišenę susižere.
VISI KOMENTARAI 128

Galerijos

Daugiau straipsnių