Naujasis mesijas – markizas Karbauskis?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Savaitgalį kauniečiai spręs, kur link nusverti politines Seimo svarstykles. Ar daugiau balsų atiduoti konservatoriams, ar naujiesiems gelbėtojams su Sauliumi Skverneliu ir Ramūnu Karbauskiu priešakyje? "Kauno diena" peržvelgė, kokių anksčiau būta gelbėtojų.

Prasidėjo nuo A.Paulausko

Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD) ir deklaruojančią šalį išgelbėti atėjusią naująją politinę jėgą – Valstiečių ir žaliųjų sąjungą (VŽS) – dabar skiria vos vienas mandatas. Tad tik po antrojo rinkimų turo paaiškės, kuri iš šių partijų imsis iniciatyvos sudaryti naująją Vyriausybę. Atrodo, kad Lietuvos rinkėjams per ketvirtį amžiaus taip ir nepabodo ieškoti gelbėtojų.

Prisiminkime: iš pradžių buvo save nuskriaustu įvardijęs buvęs generalinis prokuroras Artūras Paulauskas su 1998 m. įkurta "Naująja sąjunga". "Privalome gyventi geriau" – skelbė šios sąjungos atstovai ir rinkėjai 2000-aisiais tokiais pažadais patikėjo. Tačiau gyventi geriau ėmė į Seimą išrinktieji, tik ne rinkėjai.

Nenuostabu, kad jau po pirmos kadencijos kituose rinkimuose ši politinė jėga iškovojo tik vienuolika mandatų, o vėliau, prisijungusi Teisingumo partiją, susiliejo su Darbo partija ir išnyko iš politinės arenos.

R.Pakso skrydis

2002-ųjų pradžioje atsistatydinęs premjeras ir buvęs lakūnas Rolandas Paksas įkuria savo Liberalų demokratų partiją, kuri vėliau gavo pavadinimą – "Tvarka ir teisingumas". Taip suskaldomi liberalai. Ne be Rusijos kapitalo pagalbos išrinktas prezidentu, R.Paksas tautiečiams taip pat žadėjo šviesesnę ateitį. Ir tikriausiai tik šio politiko apkalta lėmė, kad minėta politinė jėga nesugebėjo įsitvirtinti Seime, nors ne kartą dalyvavo koalicinėse vyriausybėse.

Politologai neabejoja, kad šiandien "Tvarkos ir teisingumo" partijos, taip ir neatnešusios "šviesesnės saulės", laukia A.Paulausko partijos likimas.

Jei politikoje sekasi buvusiam prokurorui ir lakūnui, kodėl galėtų nesisekti šeštos kategorijos suvirintojui? Mažai kam žinomas Viktoras Uspaskichas, pirmus milijonus susikrovęs Lietuvai parduodamas rusiškas dujas, 2003 m. įkūrė Darbo partiją ir pranešė būsiąs naujas Lietuvos gelbėtojas. Rinkėjai patikėjo ir 2004-aisiais į Seimą išrinko net 39 šios partijos atstovus. Šiandien Darbo partija, negavusi nė viena mandato į Seimą daugiamandatėse apygardose, pralaimėjusi ir vienmandatėse, įvardijama kaip mirusi.

Politika ir Lietuvą gelbėti žadėjusiais politikais nusivylusią tautą žadėjo prikelti prodiuseris ir televizijos laidų vedėjas Arūnas Valinskas, 2008-ųjų pradžioje įkūręs Tautos prisikėlimo partiją. Tų metų pabaigoje partija Seimo rinkimų pirmajame etape buvo antra populiariausia partija – surinko per 15 proc. balsų ir iškovojo trylika mandatų, antrajame etape – tris mandatus. Vis dėlto, patekusi į valdančiąją koaliciją, partija suskilo ir netrukus prisijungė prie Liberalų ir centro sąjungos.

Šiandien naujuoju mesijumi skelbiasi, nors ir atsargiai, būsiąs Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas, nevienareikšmiškai vertinamas milijonierius R.Karbauskis.

Lems ir Kaunas

Ateinantį savaitgalį Kauno miesto ir rajono rinkėjas turės apsispręsti, ar balsą atiduoti tradiciškai konservatoriams, ar pasirinkti "žaliuosius" valstiečius. Dešimtyje miesto ir kaimo apygardų po pirmojo turo penkiose pirmauja konservatoriai, dar keturiose yra antri. Tokią pat galimybę iškovoti devynis Seimo mandatus turi ir valstiečiai.

Dirstelėjus į rinkimų pirmojo turo rezultatus galima spėti, kad kam ne kam, bet TS-LKD partijos naujajam pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui laimėti mandatą nebus sunku – už jį pasisakė daugiau negu 38 proc. rinkėjų. Didelė tikimybė mandatus iškovoti ir šios partijos atstovams Tadui Langaičiui bei Donatui Jankauskui, o kitų konservatorių galimybės varžantis su valstiečiais yra apylygės, išskyrus nebent R.Karbauskį, kuriam Šilainių apygardos rinkėjai atidavė daug balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Re: Jonui

Re: Jonui portretas
Geriau kauniečiai bus kaimiečiai, bet ne mužikai...

jonas

jonas portretas
Kauniečiai tikri kaimiečiai.Ura kaunas,komentuokit toliau,kaimo kaunas

Vika

Vika portretas
Klausant konservu kalbu tikrai susidaro ispudis jog jie kazka rezga.Nemoka vargetos pralaimeti.O juk i seima eina visi "vardan tos". To nesigirdi ir nesimato, is knservu girdima tik pagieza,paniekinimas visu kitaip mastanciu. Visa 25 valdymo laika tik ta ir dare kad kirsino zmones, niekino kitaip manancius.Si karta reikejo juos visus is seimo pasalinti. gal vyktu seime racionalus darbas
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių