Mįslė: kodėl Kauno mariose nugaišo žuvys?

Aplinkosaugininkai tiria, kodėl Kauno mariose masiškai gaišta žuvys. Manoma, kad deguonies trūkumas negalėjo būti jų žūties priežastimi. 

Rimta situacija

Apie pusšimtį plūduriuojančių negyvų karpių ir sterkų vakar Kauno mariose suskaičiavo aplinkos viceministras Linas Jonauskas, su Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnais išplaukęs į marias patikrinti susirūpinusių žvejų pranešimų apie pastebėtas pavienes nugaišusias žuvis.

„Per keletą valandų mariose suskaičiavau virš 50 kritusių karpių ir 5 sterkus. Nesu ekspertas, tačiau pagal matytą vaizdą spėju, jog žuvys nugaišo maždaug prieš savaitę. Situaciją vertinu labai rimtai. Svarbiausia kuo greičiau nustatyti priežastį ir sustabdyti tolimesnį galimą žuvų gaišimą“, – sakė L. Jonauskas.

Tęsia tyrimus

Antradienį aplinkosaugininkai toliau stebėjo Kauno marias. Daugiausiai kritusių karpių pastebėta Biliūno įlankoje ir ties Arlaviškėmis. Aplinkosaugininkas Tomas Barkauskas sakė, kad per maždaug valandos plaukiojimą kateriu įlankoje buvo pastebėta daugiau nei 10 nugaišusių žuvų.

„Daugiausiai – karpių. Tai didesnės žuvys, tikrai ne jaunikliai. Nugaišusios žuvys plūduriuoja toliau nuo pakrantės, kai kurias vėjas atpučia ir į patį krantą“, – iš įvykio vietos komentavo Kauno RAAD specialistas T. Barkauskas.

Aplinkosaugininkai atmeta versiją, kad nugaišusios žuvys galėjo būti išmestos iš Kruonio hidroelektrinės vandens rezervuaro. 

Žuvų kritimo priežasčiai nustatyti aplinkosaugininkai paėmė marių vandens mėginių. Jie tiriami Kauno RAAD laboratorijoje. Iš karto buvo nustatyta, kad žuvys krito ne dėl deguonies trūkumo – jo vandenyje pakanka. Vandens laboratorinių tyrimų rezultatai paaiškės po 7 dienų.

Išsamiems biologiniams ir cheminiams marių vandens tyrimams atlikti viceministras pavedė Aplinkos apsaugos agentūrai, turinčiai šiuolaikišką laboratorinę įrangą, skubiai paimti vandens mėginių iš įvairių gylių.

Prašo pagalbos

Aiškinantis žuvų kritimo priežastis, pagalbos kreiptasi į Gamtos tyrimų centro mokslininkus, Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kuri padėtų nustatyti, ar nebus žuvų užpuolusi kokia nors liga. Tačiau ši tarnyba neturi galimybių ištirti anksčiau kritusias žuvis.

Todėl aplinkosaugininkai kreipiasi į visus Kauno mariose žvejojančius žvejus ir prašo pastebėjus ar sugavus leisgyvę žuvį apie tai iš karto pranešti mariose nuolat dirbantiems aplinkosaugininkams mobiliuoju tel. 8626 20985. Inspektoriai paims tą žuvį ir nugabens ją tyrimams.

Vakarykštis aplinkosaugininkų plaukiojimas po marias, matyt, išbaidė ir tinklą pastačiusį brakonierių. Jis jau nebegrįžo pasiimti laimikio. Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai ištraukė tą tinklą ir paleido jame spurdėjusias žuvis.


Šiame straipsnyje: Kauno mariosgamtažuvys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedrius

Giedrius portretas
Kiekvienais metais tas pac po nersto stimpa zuvis,o pasakikit protingi kurmiai lasisos tuntais stimpa viskas narmalu nauda isto visiem augmenijai,vezegivem ttt.Ka prinoko Kauno marios ruoskim broliai tinklus pramone vel atgaivint laikas

Juozas

Juozas portretas
Padekokime mylima Jonauskui ir Mazuroniui. Cia pasekmes, kad neatgaudo dirrbtinu vandens telkiniu. Jie savo populeruma pasieke, o vanduo ir zuvys, visai neidomus. Atsimerkime ir klausykime mokslininku.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių