Likusioms žiemoti gulbėms – sunkus metas

Spustelėjus šalčiams, kasmet Nemune ties Žemųjų Šančių Kranto 9-ąja ir 10-ąja gatvėmis ir žemiau Kauno hidroelektrinės susitelkia šimtai žiemoti pasilikusių gulbių, pulkai ančių.

Pakrantės, kur šie vandens paukščiai rasdavo sau augalų šaknų, ūglių, jau užšalusios, bet pavienės gulbės mėgina jų ieškoti upės viduryje. Šie vandens paukščiai, sukišę kaklus į vandenį, penktadienį dar meškeriojo jiems tinkamą maistą upės dugne, tačiau nuo šiandien sinoptikai pranešė stipresnį šaltuką, tad šios povandeninės gulbių ganyklos taps paukščiams neprieinamos – trukdys plaukiantys ledai arba jas tvirtai sukaustys ledas.

Lietuvos ornitologų draugijos (LOD) savanoriai, nelaukdami, kol Nemuną sukaustys lediniai gniaužtai, apsirūpino grūdais – jų padovanojo Adomas Balsys ("Lytagra") ir LR Seimo narys, ūkininkas Kazys Starkevičius. "Labai dėkinga šiems vyrams – jie visada pirmieji ištiesia pagalbos ranką gulbėms. "Ačiū ir "Kauno švaros" generaliniam direktoriui Daliui Tumynui – jis kasmet pasirūpina, kad būtų atvežta žvyro, labai reikalingo pažerti ant slidaus Nemuno šlaito. Juk man tenka lipti stačiu šlaitu žemyn su kibirais grūdų", – apie savo žiemišką kasdienybę pasakojo mažiausiai dešimt metų savanoriškai lesinanti gulbes Žemųjų Šančių gyventoja Loreta Kiliotaitienė. Ji žino – kai šlaitai apledėja, būtina papilti žvyro.

Labiausiai bijau ne grūdų stokos ar apledėjusio šlaito, o baidarininkų, kurie nesugeba plaukti vienas paskui kitą – būtinai išsidėsto valtimis per visą upės perimetrą, pakeldami nuo vandens šimtus vandens paukščių.

"Labiausiai bijau ne grūdų stokos ar apledėjusio šlaito, o baidarininkų, kurie nesugeba plaukti vienas paskui kitą – būtinai išsidėsto valtimis per visą upės perimetrą, pakeldami nuo vandens šimtus vandens paukščių. Išgąsdintos gulbės skrenda, kur akys veda. Dėl šios priežasties ne viena jų žūva, persirėžusi kaklą į aukštos įtampos laidus virš Nemuno", – liūdnai kalbėjo kaunietė.

Pernai ir užpernai Žemųjų Šančių gulbių ir ančių lesykla buvo didžiausia Lietuvoje – kiekvieną žiemą čia gulbėms ir antims sulesinama iki šešių tonų grūdų. Atrodo, kad ir šiemet šioje vietoje paukščių netrūks – jau dabar vienu metu pakrantėje telkiasi keli šimtai gulbių ir dar daugiau ančių.

Šią LOD misiją žiemą remia ne tik ūkininkai, bet ir Lietuvos gyventojai, skiriantys draugijos reikmėms 2 proc. savo pajamų mokesčio. Kaip sakė žinomas kauniečiams ornitologas Julius Morkūnas, LOD dėkinga visiems savanoriams už kasdienį vandens paukščių lesinimą jų susitelkimo vietose, visiems ūkininkams, įmonėms, gyventojams, neabejingiems vandens paukščiams sunkiu jiems metu.

Norintieji ir galintieji finansiškai, lesalais, tinkamais gulbėms, ar kitaip paremti vandens ir kitų paukščių lesinimą žiemos metu, kviečiami susisiekti su LOD tel. (8 5) 213 0498, 8 616 13 348. Pasiūlykite paukščiams ne tik grūdų, bet ir tarkuotų gumbinių daržovių, baltos duonos gaminių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nevietinis

nevietinis portretas
JAV yra draudziama lesinti laukinius gyvunus, uz tai gresia pinigines baudos.

Ornitologas

Ornitologas portretas
Negalima lesinti pauksciu!!! Prarade nuovoka skristi i pietinius krastus pauksciai tampa priklausomi nuo zmogaus, tolygu zmogaus priklausomybei alkokoliui.

Jo jo

Jo jo portretas
Ir vėl kauniečių vaikai vasarą šūduose maudysis.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių