Lietuvos zoologijos sodas laukia gerų naujienų

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerija norėtų zoologijos sodo atnaujinimui skirti apie 40 mln. litų iš ES struktūrinių fondų, tačiau jų panaudojimą zoologijos sodo reikmėms lems Kauno miesto savivaldybės sprendimas dėl detaliojo plano.

Ketvirtadienį Kauno miesto savivaldybės taryba spręs, ar patvirtinti Lietuvos zoologijos sodo detalųjį planą. Anot Aplinkos ministerijos, šis sprendimas lems, ar zoologijos sodui atiteks 40 mln. litų ES parama.

„Aplinkos ministerija tiki, kad visų tikslas yra vienas – naujas, modernus zoologijos sodas, kuris pritrauks į miestą būrius turistų. Su ES parama galime sodą paversti vienu labiausiai lankomų Kauno objektų“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Nepavykus patvirtinti detaliojo plano, 40 mln. litų būtų nukreipta į kitus projektus, o zoologijos sodui užsivertų galimybes atsinaujinti.

Lietuvos zoologijos sodas pastaruosius dvejus metus aktyviai ruošėsi rekonstrukcijai. Kadangi sodo teritorijoje esantys voljerai ir visa infrastruktūra iš esmės nebuvo keičiama dešimtmečius, ministerija skyrė lėšų zoologijos sodo teritorijos galimybių studijai ir teritorijos detaliajam planui parengti.

2013 m. parengtoje studijoje Lietuvos zoologijos sodas suprojektuotas kaip visai nauja, gyvūnams patogi ir lankytojams patraukli teritorija. Planuojama praplėsti lankymo galimybes rudens ir žiemos metu lankytojus kviečiant į oranžerijas, tropikariumus bei patalpas, kuriose gyvūnus būtų galima stebėti jų įprastoje aplinkoje.

40 mln. litų turi pakakti sutvarkyti zoologijos sodą, pastatyti patrauklius šiuolaikiškus pastatus, voljerus, paversti sodą lankomiausiu objektu, į Kauną pritraukti kuo daugiau turistų. Šios lėšos gali būti skirtos tik turint visą suderintą projektinę dokumentaciją.

Kaip trečiadienį sakė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, rengiant detalųjį planą iškilo klausimas dėl zoologijos sodo automobilių stovėjimo aikštelių bei Slėnio gatvės, einančios per zoologijos sodo teritoriją. Ministerijai sutinkant šias problemas išspręsti, meras mano, kad detaliajam planui bus galima pritarti.

„Gatvė priklauso miestui, o ji yra užtverta. Yra ir Gričiupio seniūnijos gyventojų parašai, kad gatvė būtų atidaryta, o tiesti šalimais kitą gatvę kainuotų ne vieną milijoną litų – dėl to pagrindinis rūpestis ir buvo. Kitas rūpestis – dėl automobilių stovėjimo aikštelių šalia zoologijos sodo. Atitinkamai, kai tvirtinome kaimynų teritorijos detalųjį planą – ten yra KTU studentų miestelis – jie pasirūpino aikštele, tuo tarpu čia mes matome didesnį poreikį vietų ir raginame zoologijos sodą įrengti daugiau vietų, nes matome, kad savaitgaliais būna lankytojų daug automobilių“, – apie problemas, susijusias su zoologijos sodo detaliuoju planu, kalbėjo meras.

Jis teigia problemas aptaręs su aplinkos ministru ir mano, kad situaciją pavyks išspręsti, prie plano pasirašius papildomą sutartį dėl minėtų darbų.

„Šių metų pirmosiomis savaitėmis kalbėjau ir su aplinkos ministru V.Mazuroniu, kai buvau pas jį apsilankęs – nusivežiau detalaus plano projektą ir parodžiau situaciją. Ministras geranoriškai supranta ir tikimės, kad išspręsime. Mes sakome, kad šalia detalaus plano turi būti pasirašyta infrastruktūros plėtojimo sutartis, kad tie klausimai būtų išspręsti bendromis pastangomis. (...) Kad kai ateis realūs pinigai ES struktūrinių fondų, bus sutvarkytos šalia esančios parkavimo vietos“, – sako A.Kupčinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KUPCINSKINE

KUPCINSKINE portretas
nEDUOKIT NIEKO A. DIDZIOKUI!!!

domimes

domimes portretas
realiausia butu zoo iskelti uz miesto,kad nereiketu laipioti tais kalnais. na bet juk sklypo taip ir neskyre,kur jau ten,o dabar vaidina labai susirupinusius.Gal dviaukscius voljerus statys,kad zverims dar nenaturalesne aplinka butu ,baisu kas daros Lietuvoj,artistai.

nigg

nigg portretas
Galima daryt dviaukste stovejimo aikstele... nes kazkakip gaila dar daugiau atimt zemes plotu is zoo teritorijos butent automobiliams... Cia kazkada buvo straipsniu apie kazkokia nebrangia technologija kaip pastatyt dviaukste stovejimo aikstele (kontekste tos aiksteles kur prie kulturos centro padare)
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių