Lietuvos universitetai vienija jėgas bendriems mokslo projektams

  • Teksto dydis:

Siekdami kelti Lietuvos aukštojo mokslo konkurencingumą tarptautiniu mastu, šalies universitetai vienija jėgas bendriems projektams, kurių rezultatai būtų efektyviai pritaikomi versle.

Vytauto Didžiojo (VDU), Kauno technologijos (KTU), Lietuvos sveikatos mokslų (LSMU) universitetai ir Lietuvos energetikos institutas (LEI) įsteigė mokslo fondą, kuris finansuos  bendrus tyrimus. Tarp laimėjusiųjų finansavimą šiemet pateko projektai, skirti branduolinių įrenginių saugai, vėžio ir diabeto gydymui, baltymų mitybinės vertės tyrimams, genetikos įtakai rizikingam alkoholio vartojimui.

„Tai tikrai vizionieriškas žingsnis, kadangi niekas anksčiau Lietuvoje tokio fondo nebuvo sudaręs – tai galimybė mokslo ir studijų institucijų mokslininkams sutelkti pajėgas. Buvau maloniai nustebinta dėl aktyvaus dalyvavimo. Tikiuosi, kad VDU praturtins šį mokslo fondą socialinių ir humanitarinių mokslų projektais, edukologijos, psichologijos, istorijos, menotyros kryptyse“, – teigė VDU mokslo prorektorė prof. dr. Julija Kiršienė.

Fondo steigėjai ketinimus bendrai finansuoti projektus įtvirtino sutartimi. Konkurse dalyvavę projektai buvo vertinami pagal šešis vertinimo kriterijus, tarp kurių vienas svarbiausių – jų praktinis pritaikymas, galimybė patentuoti ir komercializuoti projekto rezultatus. Taip pat buvo įvertinta galimybė teikti paraiškas išoriniam finansavimui gauti – pavyzdžiui, iš ES bendrosios mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Horizon 2020“.

Likusieji kriterijai įvertino tyrimų naujumą ir aktualumą, reikšmę mokslo raidai ir ekonominį, socialinį poveikį, projekto vadovo bei vykdytojų kompetenciją ir įdirbį projekto srityje, numatomų išlaidų tikslingumą, tikslo, uždavinių racionalumą ir pagrįstumą, tarpkryptinių arba tarpsritinių mokslinių tyrimų naudą žinių atsiradimui ir kitus veiksnius.

Bendra universitetų vertinimo komisija iš 29 pateiktų išrinko 11 projektų, kuriems nuspręsta skirti finansavimą. Tarp laimėtojų pateko projektai, skirti genetikos įtakai alkoholio vartojimui, sveikatos inovacijoms, branduolinių įrenginių saugai ir kitoms temoms, kuriuos vykdo VDU, LSMU, LEI ir KTU mokslininkai. Vienas iš finansuojamų KTU ir LSMU projektų numato kurti senyvo amžiaus pacientams pritaikytus maisto produktus, praturtintus mikronutrientais – vitaminais, mineralais ir kitomis naudingomis medžiagomis. Kitas projektas, kurį vykdo VDU ir LSMU tyrėjai, siekia nustatyti priklausomybių ligoms būdingas paveldimas savybes, apjungiant genetiką, asmenybę ir priklausomybę alkoholiui.

Bendri skirtingų universitetų projektai leidžia ne tik gauti platesnį finansavimą, bet ir efektyviau išvystyti idėjas, kurias galima patentuoti ir pritaikyti versle, pažymėjo LSMU prorektorė mokslui, prof. Vaiva Lesauskaitė. „Manau, kad tai leidžia būtent toks skirtingų sričių padengimas – technologijų, biomedicinos, socialinių mokslų. Labai norėjome, kad projektuose būtų socialiniai mokslai, nes jie yra lyg kelkraštis, kuris parodo ribas – kas yra reikalinga ir naudinga visuomenei“, – paaiškino prof. V. Lesauskaitė.

Jono Petronio nuotr.

KTU mokslo ir inovacijų prorektorės pareigas laikinai einanti prof. Asta Pundzienė pritarė, kad socialinių mokslų projektų poreikis yra itin didelis. „Labai džiaugiamės, kad fondas išsiplėtė ir darbai įgauna pagreitį. Norėtųsi, kad socialinių mokslų būtų netgi daugiau, nei dabar. Svarbiausia, kad projektai būtų kokybiški, vestų į rezultatą – su laiku atsiras daugiau tarpdisciplininių darbų“, – sakė prof. A. Pundzienė.

„Mes taip pat džiaugiamės bendradarbiavimu – pradžioje ketinome finansuoti tik vieną projektą, bet vėliau, išaugus susidomėjimui, nusprendėme finansuoti du. Tikėtina, kad vykdysime bendrus projektus su VDU ir KTU“, – atskleidė LEI direktorius dr. Sigitas Rimkevičius.

VDU, KTU, LSMU ir LEI taip pat priklauso asociacijai „Santakos slėnis“, kuri vienija ir integruoja jų bei verslo įmonių AB „Kauno tiltai“, koncernų „Achemos grupė“ ir „MG Baltic“ veiklas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
Komedija...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių