E. Gentvilas: liberalai neišsivaikšto ir turi tapti alternatyva „valstiečiams“

Keliems skyriams apsisprendus savivaldos rinkimuose dalyvauti su komitetais, partija neišsivaikšto ir turi tapti liberalia alternatyva „valstiečiams“, sako Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

„Laukiu tos dienos, kai baigsis kandidatų į savivaldos rinkimus sąrašų kėlimas ir pamatysime, kokia yra situacija Liberalų sąjūdyje. Mano manymu, ji yra sudėtinga, tačiau neveda į jokią katastrofą, o veda į rinkimų kampaniją, kurios metu mes parodysime, kad esame ta liberali alternatyva antidemokratiniams valdymo metodams, kuriuos šiandien matome visoje Lietuvoje“, – šeštadienį Kaune vykstančiame sąjūdžio tarybos posėdyje kalbėjo E. Gentvilas.

Jis pripažino, kad liberalams esamas laikotarpis yra sudėtingas, tačiau teigė, kad dabartinė politinė situacija yra palanki laisvės ir liberalumo vertybes propaguojančiai partijai.

„Jei kam buvo neaišku, kam reikalingi liberalai, kas tas liberalizmas, kas tas laisvas žmogus (...), tai šis valdžios siautėjimas, turiu galvoje „Valstiečių ir žaliųjų“ atėjimas, jis labai ryškiai parodo, kokia yra alternatyva“, – kalbėjo liberalų vadovas.

Kalbėdamas apie situaciją partijos skyriuose, jis teigė, kad kaip rinkimų komitetai savivaldos rinkimuose nusprendė dalyvauti tik keli skyriai ir ragino likusiuosius aktyviai kelti partinius sąrašus savivaldos rinkimuose.

Jis taip pat konstatavo, kad Vilniaus skyriuje įvyko skilimas.

„Pats skyrius nusprendė, kad eisime komitetu, tačiau neužsitikrino viso skyriaus palaikymo. Traktuoju, kad įvyko skyriaus skilimas“, – sakė E. Gentvilas.

Pats skyrius nusprendė, kad eisime komitetu, tačiau neužsitikrino viso skyriaus palaikymo. Traktuoju, kad įvyko skyriaus skilimas.

Liberalų sąjūdžio valdyba prieš savaitę panaikino Vilniaus miesto skyriaus sprendimą savivaldos rinkimuose dalyvauti ne su partijos, o naujai buriamo rinkimų komiteto sąrašu.

Sostinės liberalams nurodyta iki spalio 31 dienos persvarstyti savo praėjusios savaitės nutarimą, tačiau jis nėra šaukiamas. Savo ruožtu Vilniaus liberalų prezidiumas yra konstatavęs, kad valdybos sprendimai prieštarauja partijos įstatams.

„Platesnės liberalų bendruomenės“ idėja atmesta

Į tarybos posėdžio darbotvarkę buvo siūlyta įtraukti Vilniaus liberalų parengtą rezoliuciją, tačiau pritrūkus vieno balso, ji į darbotvarkę nepateko.

Šioje rezoliucijoje siūloma raginti „sutelkti liberalią darbotvarkę atstovaujančius politikus 2019 metų savivaldybių rinkimams ne tik po Liberalų sąjūdžio vėliava, bet ir platesnės bendruomenės formatu“.

E. Gentvilas pripažino, kad atsisakė įtraukti šį klausimą į posėdžio darbotvarkę, nes, pasak jo, jį teikia tik skyriaus prezidiumas, be to, jis šią rezoliuciją teigia suprantantis kaip siūlymą leisti skyriams dalyvauti rinkimuose komitetų formatu.

„Aš, kaip partijos pirmininkas, turiu teisę sudaryti posėdžio darbotvarkę. Aš šį klausimą atsisakiau teikti dėl įvairių priežasčių: pirma, net ne Vilniaus skyrius tą pateikė, ne Vilniaus skyriaus taryba, o tik prezidiumas“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Jis sakė, kad dėl Vilniaus skyriaus ir partijos valdybos ginčo pasisakyti turės liberalų Etikos ir skaidrumo komisija, kurios E. Gentvilas paprašė išanalizuoti, ar teisi buvo partijos valdyba panaikindama skyriaus sprendimą, ar Vilniaus skyrius, atsisakęs vykdyti valdybos sprendimą.

Sostinės meras Remigijus Šimašus teigė, kad liberalai turėtų susitelkti ne į smulkmenas, o į visai Lietuvai svarbius procesus.

„Neturėtume užsišnekėti mažuose dalykuose, turėtume kalbėti apie didelius dalykus. O dideli dalykai yra tai, kad Lietuva išgyvena rimtą iššūkį, rimtą lūžį – čia Eugenijus buvo visiškai teisus“, – pripažino R. Šimašius.

„Mes turime pajausti širdimi, kad jeigu ne mes, tai niekas kitas nepakovos už Lietuvą ir pirmas dalykas, ką noriu pabrėžti, čia yra ne partijos išgyvenimo klausimas, tačiau Lietuvos klausimas“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Jis teigė, kad liberalų sutelkta pilietinė visuomenė turi tapti atsvara.

E. Gentvilui – klausimai apie V. Komskį

E. Gentvilas sulaukė klausimų ir apie Pagėgių merą, buvusį „tvarkietį“ Virginijų Komskį, įteikusį prašymą stoti į Liberalų sąjūdžio Pagėgių skyriaus gretas.

E. Gentvilas penktadienį BNS patvirtino kalbėjęsis su V. Komskiu ir išgirdęs jo planus siekti mero posto kitąmet, ieškoti Liberalų sąjūdžio paramos.

Liberalų pirmininkas priminė, kad V. Komskis prieš dvejus metus yra palikęs „Tvarką ir teisingumą“, o galutinai dėl jo narystės spręs Liberalų sąjūdžio valdyba. Jis ragino neturėti išankstinių nusistatymų prieš šią Pagėgiuose garsią pavardę.

„Mes žinome problemą: vienas brolis nušovė šunį Ramzį, kitas brolis, plaukdamas kateriu, mano prisiminimuose, užmušė jaunuolį, kuris plaukiojo Pakalnės upelyje. Trečias brolis yra Kęstas Komskis. Ar visi keturi broliai telpa į tą gradaciją? Aš nežinau“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Jis taip pat sureagavo į R. Šimašiaus anksčiau išsakytas pastabas dėl susitikimų su V. Komskiu.

„Dieve mano, norėjau sakyti – o tu su Mockumi ir Kurlianskiu, aš tai su jais nesusitikinėju. Bet bala nematė – nesakiau. Taip, aš susitikinėju ir su Komskiu, ir su Ričardu Malinausku, su kuriuo, ką, įžvelgiate, kad ruošiamės parduoti Malinauskui Druskininkų liberalus? Turbūt, neįžvelgiate“, – aiškinosi E. Gentvilas.

Jis taip pat informavo, jog Jurbarko mero posto ketina siekti parlamentaras Ričardas Juška.

Šeštadienį Kaune vykstančiame opozicinio Liberalų sąjūdžio tarybos posėdyje taip pat priimtos gairės savivaldos rinkimams, pristatyti kandidatai į Europos Parlamentą, jų reitingavimo tvarka. Planuota kandidatus patvirtinti, tačiau tam nepakako kvorumo – sąrašą liberalai žada patvirtinti balsuodami elektroniniu būdu.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitų metų kovą, Europos parlamento – gegužę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bob

Bob portretas
liberalai - zuliku banda

Cirkininkas

Cirkininkas portretas
Ar ne iš mauzoliejaus Leninukas prabilo?

Jonas

Jonas portretas
Na ko mes zmones nervus gadinam vieni kitiems del saujeles zmoniu,juk mes esam tauta. Ir nuo MUSU priklauso ,bus jie valdzioje ar ne.Juk mes balsuojam.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių