Ledu jau džiaugiasi ir čiuožėjai, ir žvejai

Po ilgojo Naujųjų metų savaitgalio kai kurie kauniečiai rinkosi ne darbus, o pramogas gamtoje. Tebesitęsiant šalčiams, poledinės žūklės ir dailiojo čiuožimo mėgėjai išbandė Lampėdžio ežero ledo tvirtumą.

Pradėjo sezoną

Pirmadienio pusiaudienį pagrindinių paplūdimių teritorijoje ant ežero ledo čiuožinėjo maždaug penkiolika čiuožėjų. Drąsiai narstydami ežerą nuo vieno kranto iki kito, kauniečiai tikino, kad jokio pavojaus nėra, nes ledas atrodo tikrai tvirtas.

"Netikrinau, bet ledas atrodo labai patikimai", – sakė čiuožimo sezoną atidaręs Eimantas. Vaikinas teigė prieš tai skaitęs ne vieną straipsnį, kuris jį įtikino, kad pramogauti ant ledo jau saugu.

Be baimės ledu čiuožinėjo ir Martynas su Andželika. Pora teigė pačiūžas ant Lampėdžio išbandanti kiekvienais metais, tačiau pernai šalčių laukti prireikė net iki vasario. "Kaip tik vakar skaitėme straipsnį, kuriame buvo rašoma, kad Lampėdžio ledo storis 12 cm. Buvome praėjusią savaitę atvažiavę, tikrinome ledą, bet jis dar tik buvo pradėjęs storėti", – sakė Martynas, su drauge besidžiaugiantys, kad šįmet taip pramogauti gali pradėti anksčiau.

Saugumu neabejojo

Kiek atokiau, kitame ežero gale, nepabūgę šalčių, prie ekečių sėdėjo žvejai. Du iš penkių pakalbinti kauniečiai, kaip ir čiuožėjai, teigė žūklės sezoną pradėję tik šiandien. Nuo ryto žvejojantis Zigmas tikino, kad ledo storis siekia apie 15 cm, todėl įlūžti esą nėra jokių šansų.

"Ledas siekia maždaug pusę grąžto, tai yra 15 cm. Nėra ir ką galvoti dėl tokio ledo, tik kad nekimba niekas", – kaunietis per pusdienį pagavo tik vieną žuvelę. Pernai Zigmas poledine žūkle neužsiėmė, tačiau atsiminė, kad žvejai per daug nedžiūgavo – nebuvo tokio šaltuko.

Vyras vadovaujasi taisykle, kad ant ledo saugu lipti, kai jo storis pasiekia 7 cm. Jis teigė neapsiribojantis vien temperatūra, nes, kaip formuosis ledas, priklauso ir nuo kitų veiksnių, pavyzdžiui, ar yra sniego, ar ne.

"Jeigu sniego užvarys, tai neperšals. O dabar, kai sausas ledas, tai tik šąla ir šals", – sakė Zigmas.

Patikrino storį

Netoliese įsikūręs Žydrūnas taip pat skundėsi prastu laimikiu, tačiau dėl ledo saugumo neabejojo – tikrindamas jo storį kyštelėjo nuogą ranką į vandenį ir patvirtino – 15 cm. "Pernai  žiemą visai prastai buvo – jokio ledo. Dabar tai džiaugsmas, bet neaišku, ar ilgai, nes po savaitės žada atšilimą", – sakė žvejys.

 


Šiame straipsnyje: ledaspramogosžiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

issimaudes

issimaudes  portretas
pries metus tam Lampedziu karjere prisiciuozinejau t.y. palindau po ledu nors jis atrode pakankamai storas ir tik atsitiktinai netoliese buvusio zvejo deka dabar galiu rasyt si ispejima
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių