Laisvės alėjoje virš praeivių galvų pakibo valtis

Į miesto vandenis išplaukė pirmasis konkurso "Kauno akcentai" darbas – menininko Tado Vosyliaus kurta valtis ir joje sėdintis žvejys.

Atkarpoje nuo Įgulos bažnyčios kauniečių žvilgsniai vis dar krypsta po kojomis vieni džiaugiasi, kiti kliūdami peikia naująjį Laisvės alėjos grindinį. Ties Centrinio pašto rūmais, skirtingai nei Laisvės alėjos pradžioje, miestiečiai ir Kauno svečiai akis nuo šiol turės kilstelėti gerokai aukščiau. Prie "Aušros" gimnazijos ir Tado Ivanausko zoologijos muziejaus stogų, pritvirtinta lynais, virš galvų antradienio popietę pakibo valtis su meškerę laikančiu žveju.

Pagal pirminį planą meno kūrinys turėjo pakibti kitoje vietoje Laisvės alėjos atkarpoje tarp SEB ir Šiaulių bankų. Vienas iš valtį laikančių lynų turėjo būti pritvirtintas prie daugiabučio, tačiau jo gyventojai nesutiko.

Dėl derybų su gyventojais užsitęsė ir valties pakabinimo terminai. Vietoj planuoto spalio, meninė instaliacija miestą papuošė paskutinę vasario dieną kitoje vietoje.

"Norėjosi sudaryti įspūdį, kad visi esame po vandeniu. Ar žmonėms patiks? Manau, kad taip. Ypač žvejams", prieš paleidžiant valtį į naujuosius vandenis ant "Aušros" gimnazijos stogo nekantriai trypčiojo kūrėjas T. Vosylius.

4 metrų ir 10 centimetrų stilizuotą plaukiojimo priemonę T.Vosylius pagamino gana greitai. Kur kas daugiau laiko užėmė kūrybinis procesas. Menininkas bent kelis kartus keitė žvejo dydį, koregavo valties formą.

"Tai nėra galutinis variantas. Manau, darbas dar keisis",  neslėpė menininkas. – Noriu, kad tamsoje valtis švytėtų, visgi tai nėra lengva padaryti."

Nerimaujančius dėl saugumo kauniečius menininkas ramino, kad ši sveria vos 8 kilogramus. Be to, ją laikantys lynai prie konstrukcijos pritvirtinti patikimais ir tvirtais kabliais. 

Šiemet, pasak konkurso organizatorių, skirtingas miesto vietas turėtų papuošti dar trys laimėtojai: Naglio Ryčio Baltuškino idėja "Mačiūno aikštė", Všį "Inovatyvūs kūrybiniai projektai" darbas "Žvaigždžių sėjikas" ir Dominyko Vakrino "Funikulierius".  Ar ketvirtojoje zonoje, senamiestyje, atsiras dar vienas T.Vosyliaus darbas "Šulinys", menininkas negalėjo atsakyti. Tam esą reikia išspręsti kelis sudėtingus techninius klausimus.

"Praėjusiais metais pirmą kartą startavę "Kauno akcentai" pasiteisino. Pamatėme klaidų, kurias galėsime ištaisyti šiemet", aktyviai dalyvauti ir reikšti savo idėjas miestiečius kvietė vicemeras Simonas Kairys.

Šiemet konkursas vyks trimis etapais. Pirmasis, mažosios architektūros sprendinių, jau prasidėjo ir truks iki balandžio 1 dienos. Po jo bus laukiami menininkai ir miestiečiai, turintys idėjų, kaip papuošti miestą šviesos instaliacijomis ir skulptūriniais sprendimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JAUNIMO

JAUNIMO portretas
ŠĖLIONĖS -nieko rimto ,nors yra geresnių rimtų meno kūrinių ,kad ir bareljefai ant Zoologijos muziejaus pakabinti Kas norės ,kad 8 kg.meno nukristų ant galvos ?Pavojinga

Rr

Rr portretas
Geriau kažką daryti,kurti,bandyti,gal ir klysti,o po to vėl bandyti,negu sedėti ir visą gyvenimą bambėti.

skrybelė

skrybelė portretas
Laisvės alėjoje akcentų yra nemažai - Kelių policijos pastatas prie Soboro, MERKURIJAUS duobė, byrantis tinkas nuo PAŠTO. Gal reikėtų tą pavojingą vietą, kur galėtų nukristi laivas, kažkaip pažymėti? Kam nuogam reikalinga skrybelė?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių