L. Mažylis, padaręs milžinišką darbą: kas jis, žmogus, suradęs Vasario 16-osios aktą?

Lietuvos nepriklausomybės aktą Berlyne radusį profesorių Liudą Mažylį jo bendražygiai ir studentai apibūdina kaip tikslumą mėgstantį smulkmenišką dėstytoją ir aistringą kolekcionierių. Pagal išsilavinimą chemikas, 62 metų L.Mažylis nepriklausomybės aušroje Kaune įsitraukė į Sąjūdžio veiklą, o prieš dvidešimt metų ėmė dėstyti politikos mokslus Vytauto Didžiojo universitete Kaune.

Garsioje Kauno inteligentų šeimoje gimęs L.Mažylis Vilniaus universitete 1977 metais įgijo chemiko išsilavinimą, ir iškart vėl grįžo į gimtąjį Kauną, kur iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dirbo mokslinį darbą kardiologijos institute. 1990 metais jis buvo išrinktas į Kauno miesto savivaldybės tarybą, vėliau dar kelis kartus dalyvavo rinkimuose krikščionių demokratų gretose.

„Jis kruopštus, preciziškas. Jeigu apie mane sako, kad aš daugiau romantikas, tai jis daugiau realistas. Žinojau, kad jis turėjo pomėgių rinkti pašto ženklus, senus dokumentus“, - BNS sakė Seimo narys Egidijus Vareikis, pažįstantis L.Mažylį nuo Sąjūdžio laikų.

L.Mažylis yra senovinių atvirukų, pašto ženklų, knygų kolekcionierius, renka su Sąjūdžiu Kaune susijusias skrajutes, skelbimus.

Jo kolega universitete Andžejus Pukšto sakė, kad L.Mažylio interesų sritis yra gerokai platesnė nei jo dėstomos politikos mokslų disciplinos.

„Jis labai šaknimis įaugęs į Kauną ir į Lietuvos istoriją – nepaisant to, kad pagal darbą ir išsilavinimą nėra istorikas. Mes asmeniškai su juo dažnai pasišnekėdavome apie lietuvių ir lenkų santykius Kaune, apie tarpukarį, apie XX amžiaus pradžią“, – BNS sakė A.Pukšto.

Jis labai šaknimis įaugęs į Kauną ir į Lietuvos istoriją – nepaisant to, kad pagal darbą ir išsilavinimą nėra istorikas.

L.Mažylio partinės sistemos paskaitas lankęs Žinių radijo žurnalistas Aurimas Perednis dėstytoją apibūdino kaip „labai ramų, pedantišką, inteligentišką, idėjinį ir nuoširdų žmogų“.

„Mėgdavo tikslumą, konkretumą, labai aiškiai ir garsiai kalbėdavo per paskaitas. Kursiokai pasakojo, kad kai kreipdavosi į L.Mažylį pagalbos, jis niekad neatsisakydavo“, - BNS sakė A.Perednis.

VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas Politologijos katedros profesorius Šarūnas Liekis sakė, kad kelionė į Berlyną ieškoti Vasario 16-osios akto buvo paties L.Mažylio idėja.

„Tai buvo jo idėja, jo prašymas. VDU parėmė ir suorganizavimo komandiruotę. Jo kruopštumas ir pravertė paieškose“, - BNS sakė Š.Liekis.

L.Mažylis yra vedęs, turi dukrą, yra dviračių entuziastas.

Vasario 16-osios aktą su signatarų parašais L.Mažylis trečiadienį rado Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve. Lietuvos diplomatai šiuo metu siekia išsiaiškinti dokumento teisinį statusą ir galimybes prašyti perduoti dokumentą Lietuvai.

Profesorius L. Mažylis sakė, kad matė ne tik suskaitmenintą versiją, bet ir tikrą dokumentą, ir, jo nuomone, akto būklė yra labai gera, jis puikiai išsilaikęs. 

Pasak jo, tikrojo, popierinio, dokumento archyvo darbuotojai paliesti neleido. Dokumentas rašytas ranka, matyti, kad buvo sulenktas, dėl to galima daryti prielaidą, kad siųstas paštu. Akto matmenys – šiek tiek didesni nei šiandieninio A4 formato lapo, toks formatas buvo įprastas 1918-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
Simboliška, kad aktas atrastas Kauniečių. Kaunas laikomas L. sostine, tačiau praktiškai, per sovietų okupacija ir dabar yra Tikroji Lietuvos sostinė. Tai patvirtino ir akto radimas. Vilniečiai profesoriai tuščias muilo burbulas.

copy

copy portretas
Copy labai grazus studentes kom. :"Pas profesorių Liudą Mažylį turėjau paskaitas universitete, tai galiu pasakyti,kad nuostabesnio ir labiau darbui atsidavusio dėstytojo dar reikia paieškoti. Kiekviena paskaita būdavo be galo įdomi, įtraukianti, dėstytojas net po paskaitų ar per pertraukas diskutuodavo su mumis aktualiais klausimais, patardavo literatūros. Labai apsidžiaugiau dėl jo pasiekimo ir linkiu jam kuo geriausios kloties"

Romas Zubinas-Tęsėjas

Romas  Zubinas-Tęsėjas portretas
Vilniaus universiteto profesūra visiškai bus pritrenkta, kai sužinos, kad Kauniečiai padarė ne tiktai ŠIMTMEČIO BET IR TŪKSTANTMEČIO (Trečiąjį ir Ketvirtąjį Žemės ašies fizinius judėjimus) ATRADIMĄ!
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių