A. Kupčinskui pirmą kartą uždėti antrankiai

Buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas pirmą kartą pasimatavo antrankius. Taip politikas išreiškė protestą prieš savivaldybės siekį išnuomoti Kauno centrinį knygyną.

Su grandinėmis

Trečiadienio popietę prie Kauno centrinio knygyno kauniečiai galėjo išvysti neįprastą vaizdą. Buvęs miesto meras A. Kupčinskas Laisvės alėjoje stovėjo antrankiais prirakintas prie knygyno pastato. Politikas sakė, kad tokia tramdymo priemonė ant jo riešo atsidūrė pirmą kartą. Šalia A. Kupčinsko stovėjo dar keli visuomenininkai, kurie prie knygyno turėklo buvo prisitvirtinę grandinėmis. 

„Šia akcija dar kartą norime atkreipti dėmesį“, – kalbėjo A. Kupčinskas, kartu su bendraminčiais pirmą protesto akciją dėl išnuomojamo knygyno surengęs balandį.

Vakar buvo paskelbtos nuomos konkurso sąlygos, tačiau miesto tarybos opozicija tokiems veiksmams nepritaria. Jų manymu, tai yra nedemokratiška, nes nėra svarstyta miesto taryboje, nors knygynas priklauso savivaldybei. Todėl praėjusio posėdžio metu buvo įteikta peticija, kurią pasirašė 1200 žmonių. Ja siekiama įtraukti knygyno nuomos klausimą į tarybos darbotvarkę.

Opozicijos atstovai taip pat baiminasi, kad bus pamiršti vietos rašytojai. Jų požiūriu, knygyną norima komercializuoti, nors iki šiol jis puikiai išsilaikė. Užkliuvo ir darbuotojų skaičius, mat nuomos sutartyje numatoma, jog neliks apie 50 proc. dabartinių knygyno darbuotojų.

Bus geriau?

Vicemeras Simonas Kairys laikosi kitokios nuomonės ir tvirtina, jog nuoma leis efektyviau išnaudoti ne tik patalpas, bet ir į jas pritraukti daugiau žmonių. S. Kairio teigimu, nuomos sutartyje numatytos sąlygos, kurios esą užtikrina, kad knygyno veikla iš esmės nepasikeistų. 

„Yra sudėta įvairiausių saugiklių, kad išliktų paveldas. Nuomotojas negalės net iškabos pakeisti, taip pat negalės pamiršti Kauno menininkų, bus rengiami įvairūs kultūriniai renginiai. Pastatą taip pat saugo paveldo institucijos. Tad dėl saugiklių gausos nežinia, ar iš viso atsiras norinčių nuomotis“, – komentavo S. Kairys.

Ne mažiau nei vienerių metų patirtis knygų leidybos ar prekybos versle, nepriekaištinga įmonės reputacija ir nenuostolinga veikla – tai dar keli reikalavimai bendrovėms, pretenduojančioms išsinuomoti 415,6 kvadratinių metrų ploto Centrinio knygyno patalpas, esančias Laisvės alėjos 81 numeriu pažymėtame name. Konkurse galės dalyvauti ne tik didelės, bet ir mažesnės anksčiau įvardintus reikalavimus atitinkančios įmonės ar pagal jungtinę veiklos sutartį su jomis dirbantys asmenys. Konkurso dalyviams numatytas 24,9 tūkst. eurų depozito mokestis.

Anot savivaldybės, šiuo metu pusė patalpų knygyno paversta sandėliu, tačiau ateityje tikimasi knygyno salę gerokai praplėsti. Mažiausiai 80 proc. ploto privalės būti skirta knygų prekybai, todėl čia vietos lentynose užteks ir Lietuvos rašytojų sąjungos rekomenduotiems leidiniams, kuriems turės būti skirta ne mažiau nei 5 proc. prekybinės ekspozicijos.

Ne pirmas protestas

Vos paskelbus, jog Laisvės alėjos simboliu tapęs knygynas bus išnuomotas, pasigirdo kalbų, kad tai gali būti kažkieno privatus interesas užgrobti prestižines patalpas. Pats A. Kupčinskas tikino, kad prisirakinimas prie knygyno yra tęstinė akcija. Konservatorius mano, kad dar ne kartą teks šioje vietoje protestuoti.

Balandį prie knygyno buvo surengta akcija, kai iš suneštų knygų buvo sukurta simbolinė gynybinė siena. Pagrindiniais smuikais tada griežė savivaldybės taryboje esantys konservatoriai.

Šio mėnesio pradžioje prie knygyno durų buvo padėtas gedulingas gėlių krepšelis. 

Vicemeras S. Kairys tokias viešas akcijas vertina skeptiškai. Jo manymu, tai yra netinkamas politikavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

galėtų spyna užsikirsti

galėtų spyna užsikirsti portretas
galėtų spyna užsikirsti

Iš TS-LKD Onytės Kyšininkytės nuotykių albumėlio_1

Iš TS-LKD Onytės Kyšininkytės nuotykių albumėlio_1 portretas
Kaune teista už kyšininkavimą, TS-LKD narė(!), ona- danutė gricienė,- po to savo Kauno Žaliakalnio lopšely-daržely su savo iš kriminalizuotos aplinkos kilusia pavaduotoja alma žilinskiene net suorganizavusi kyšių ir duoklių išmušinėjimo gaują! Voliota ir kočiota spaudoje, internete, TV, turinti problemų dėl alkoholio, pati net teisme nesugebanti paaiškinti už ką atleidžia iš darbo žmones, teismuose prieš mane iššvaisčiusi virš 50 tūkstančių litų mokesčių mokėtojų pinigų, mokėdama man priteistas sumas bandžiusi nuvogti nuo manęs dalį pinigų (juos "išlupti" iš "garsiosios vadybininkės" prireikė net Generalinės prokuratūros ir VMI pagalbos!!!) ir t. t. ir t. t.- sėdi sau, direktoriauja kavutės su brendžiu įkalus!? Žandus papūtus ir ką!

Iš TS-LKD Onytės Kyšininkytės nuotykių albumėlio_2

Iš TS-LKD Onytės Kyšininkytės nuotykių albumėlio_2 portretas
O ko nesėdėt, jei už nugaros TS-LKD partijos bendraminčiai, giminingos sielos, o virš jos savivaldybėje dar kupčinsko sukonstruota sėdi iš tokių gricienių gaunamų kyšiukų mylėtojų visa piramidė! Ištrauksi tokį bagdoniuką iš pagrindo ir piramidė gali griūti! O siaube! Šitiek dirbta, šitiek sunkumų ir gėdos pergyventa! Na, bet vertėjo pasistengti! Pinigėliai tik maloniai šlama, tarytum ošia!.. Svarbiausia - sąžinę kaip nors užsiliūliuoti, ir nutaisyti snukelį - lyg aš čia ir ne prie ko! Tokias gricienes skiria, nuima ir myli savivaldybių merai. Paplokime jiems! P. S. TIESA - ONA DANUTĖ GRICIENĖ yra TS-LKD narė!!! Korupcijos pažiba!! Būk TS-LKD ir vogsi, grobsi kiek norėsi! Jei kas – tave balne už kanopų prilaikys partijos bendraminčiai, onytės kyšininkytės klonai! Apsidairyk, tokių Tavo aplinkoje pilna!
VISI KOMENTARAI 69

Galerijos

Daugiau straipsnių