Knygyno gynėjų protestas ar rinkimų šou?

Vakar Centrinio knygyno likimu susirūpinę kauniečiai Laisvės alėjoje rinkosi į protesto akciją "Je suis Centrinis knygynas" (Aš su Centriniu knygynu).

Dalis miestiečių baiminasi, kad, išnuomojus knygyno patalpas knygynų tinklui, jose greitai gali įsikurti paprasta batų parduotuvė. Į akciją užsuko ir kitaip manantys bei palaikantys Kauno savivaldybės ketinimus išnuomoti Centrinį knygyną. Pastarieji ironizavo, kad čia ne protesto akcija, o vienos partijos rinkimų šou.

Tarp protestuojančiųjų pirmu smuiku griežė buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas ir nemažas būrys jo partijos bendražygių.

Į renginį atvyko daugiau nei pusšimtis žmonių, kurie atsinešė senų knygų. Prieš renginį buvo skelbta, kad iš surinktų knygų bus statomi simboliniai mūrai knygynui apsaugoti, o po to knygos bus padovanotos vienai iš Vilnijos lietuviškų mokyklų.

"Yra politinė jėga, kuri visuomet susikuria priešus ir problemas. Labai apmaudu, kad į šiuos politinius performansus įveliami žinomi miesto rašytojai. Centrinio knygyno niekas neprivatizuoja, baro jame neatidarys. Centrinis knygynas yra tapęs tikru miesto simboliu ir yra neatsiejama Laisvės alėjos dalis. Todėl miestas niekuo gyvu jo neatsisakys ir šią tradiciją nenutrūkstamai puoselės toliau", – teigė Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Vis dėlto didelė dalis susirinkusiųjų, ypač vyresnio amžiaus, netikėjo nei sutartimis, nei savivaldybės pažadais.

"Matėme patys ir atsimename "Du gaidelius", "Tulpę", "Metropolį", – skeptiškai kalbėjo viena moteris.

Kiti prabilo apie nostalgiją. "Aš šiame knygyne pirkau savo pirmąsias knygas. Kai kurias dar ir dabar turiu. Tai daugiau nei knygynas, tai buvo mūsų traukos centras. Mes nežinome vieni kitų vardų, bet buvo malonu susitikti ar persimesti vienu kitu žodžiu", – pastebėjo režisierius Gytis Padegimas.

Bene svariausią argumentą už knygyno išsaugojimą, pagrįstą ne baime, o patyrimu, rėžė Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Vidmantas Kiaušas-Elmiškis.

"Savilaida užsiimantis Kauno rašytojas gali tikėtis, kad jo knygos atsidurs šiame knygyne. Nueis pakalbės su direktore, kurią pažįsta keliasdešimt metų ir jo knyga atsidurs net vitrinoje. Daug sunkiau tai padaryti, kai deramasi su didžiaisiais tinkliniais knygynais", – pastebėjo V.Kiaušas-Elmiškis.

Vicemeras S.Kairys bandė susirinkusiuosius raminti, kad dėl Kauno rašytojų knygų Centriniame knygyne galima susitarti pasirašant nuomos sutartį, tačiau  mikrofonas greitai buvo išplėštas iš jo rankų.

A.Kupčinskas S.Kairiui pasiūlė kirsti lažybų, kad po penkerių metų knygyno nebebus. Jis ištiesė ranką, kitas konservatorius Gediminas Žukauskas jau pasiruošė perkirsti, bet vicemeras atsakė, kad jų rinkimų šou nedalyvaus.


Šiame straipsnyje: knygynasprotestasmeistaskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

nesuprantu

nesuprantu  portretas
kam knygyne -kava ? juk valgant ar geriant skaityti nesveika Tegyvuoja knygynas be Kavos

haaaa

haaaa portretas
ar nepastebit kaip dirba valdžia, ogi darbo nėra ir nebus, laukit tęsinio

žinoma

žinoma portretas
balsuosim už konservatorius. Kaip ir anksčiau. Jau atsikandom pažadų ir raudonosios diktatūros.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių