Klinikų direktoriaus pusbrolio duona – gardesnė?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno klinikose besigydantys ligoniai valgo Lazdijuose keptą duoną ir batonus. Ir sutapk šitaip – Klinikų vadovas Renaldas Jurkevičius taip pat kilęs iš Lazdijų, o jo vadovaujamai įstaigai duoną ir batonus kepa pusbrolio Egidijaus Jurkevičiaus kepykla.

Kauno klinikose besigydantys ligoniai valgo Lazdijuose keptą duoną ir batonus. Ir sutapk šitaip – Klinikų vadovas Renaldas Jurkevičius taip pat kilęs iš Lazdijų, o jo vadovaujamai įstaigai duoną ir batonus kepa pusbrolio Egidijaus Jurkevičiaus kepykla.

Neprisiminė konkurso

Dar pernai spalį Kauno klinikos paskelbė tris konkursus: juodai duonai, batonams ir avižiniams dribsniams pirkti. Klinikose gydosi žmonės iš visos Lietuvos, tad ir duonos gaminių suvalgoma nemažai. Konkursų sąlygose nurodyta, kad per metus reikės 240 tonų duonos, 150 tonų batonų ir 15 tonų avižinių dribsnių.

E.Jurkevičiaus įmonės, turinčios savo kepyklą Lazdijuose, pasiūlyta duona ir batonai buvo pigiausi iš penkių konkurso dalyvių, o avižinių dribsnių pirkimo konkurse ši įmonė liko antra. Klinikos ir verslininkas E.Jurkevičius sukirto rankomis – šiemet "Lazdijų duonos" kepėjai ligoniams prikeps duonos ir batonų beveik už 714 tūkst. litų.

Apie duoną užklaustas verslininkas E.Jurkevičius sakė, kad "Lazdijų duonos" kepiniais prekiauja Pietryčių Lietuvoje, o kepykloje kasdien iš krosnių ištraukiama 7–10 tonų kepinių.
Pasiteiravus apie laimėtą konkursą tiekti duoną ir batonus Kauno klinikoms, verslininkas stutriko: "Buvo konkursas, bet aš nežinau... Dabar esu į užsienį išvykęs, nežinau kokie ten rezultatai, nesidomėjau, bet konkursui dokumentaciją buvom pateikę."

"Kauno dienos" gauti dokumentai liudija, kad sutartys su konkurso laimėtoju – E.Jurkevičiaus įmone – pasirašytos dar vasario mėnesį.

Išgirdęs klausimą, ar Klinikoms vadovaujantis pusbrolis R.Jurkevičius nepadėjo laimėti to pamiršto konkurso, E.Jurkevičius į kalbas jau nesileido ir išjungė telefoną.

Direktorius painiojasi

Kauno klinikų generalinis direktorius R.Jurkevičius patvirtino, kad E.Jurkevičius yra jo pusbrolis. Pasiteiravus, kaip E.Jurkevičiaus įmonė laimėjo duonos ir batono tiekimo Kauno klinikoms konkursą, R.Jurkevičius tikino, kad tai tikrai atsitiktinumas, tačiau gerokai susipainiojo laike.

"Konkursas buvo paskelbtas, kai aš dar nebuvau generalinis direktorius. Direktoriumi tapau nuo 2013 m. liepos 1 d. Konkursas buvo paskelbtas gegužę", – tikino Klinikų vadovas. Priminus, kad konkursas juodai duonai ir batonams pirkti skelbtas pernai spalį, R.Jurkevičius puolė aiškinti, kad konkursai skelbti ir gegužę, ir spalį. Tiesa, R.Jurkevičius Klinikų vadovo kėdę užėmė atėjęs ne iš gatvės – prieš tai ne vienus metus dirbo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prorektoriumi.

"Aš parašiau ministrui, kad mane nušalintų nuo tos sutarties sprendimo, parašų dėjimo, ir nusišalinau", – dėstė R.Jurkevičius.

Paklaustas, ar pats valgo pusbrolio kepykloje keptą duoną, Klinikų vadovas nemelavo: "Ne, aš šitos duonos nevalgau. Aš gyvenu Kaune." Tiesa, jis tvirtino, kad ir ant Klinikų pacientų stalo "Lazdijų duona" netiekiama. Pasak R.Jurkevičiaus, dzūkiška duona perkama Klinikų padaliniams.

"Man reikėtų pasitikslinti, nes aš ta sutartimi nesidomėjau", – pridūrė Klinikų generalinis direktorius. Jo teigimu, pusbrolio E.Jurkevičiaus įmonė nėra laimėjusi jokių kitų Klinikų skelbtų konkursų.

Ne visada kokybiška

Kauno klinikų Bendrųjų paslaugų ir maitinimo tarnybos viršininkė Gina Jurkuvienė neslėpė: duona – vienas pagrindinių maisto produktų ant ligonių stalo. Pasak G.Jurkuvienės, Klinikos kasmet skelbia konkursą duonos ir batono gaminiams pirkti. Paklausta, kas šiemet tiekia duoną Klinikų pacientams, ji patvirtino, kad konkurso laimėtojas – E.Jurkevičiaus įmonė.

G.Jurkuvienė prasitarė, kad pasitaiko ir nekokybiškos duonos. "Kartais ji būna neiškepusi, kartais gal ir receptūrą tobulinantys ar tešlą maišantys darbuotojai persistengia – duona būna per saldi arba rūgštoka. Stengiamės gražiuoju tokius nesklandumus spręsti", – dėstė Bendrųjų paslaugų ir maitinimo tarnybos viršininkė. Ji patvirtino, kad šiemet Klinikos ketina nupirkti 240 tonų juodos duonos ir 150 tonų batonų.

Pasak G.Jurkuvienės, pacientai valgo ir dzūkiškus ragelius, kuriuos kepa E.Jurkevičiaus įmonė, tik be dokumentų nesiryžo pasakoti, kiek ir už kokią sumą ragelių nuperka Klinikos.

Žino ne tik Lazdijai

Kalbos apie apsukrų Lazdijų verslininką E.Jurkevičių sklando ne tik Lazdijuose – apie jį nemažai rašyta ir šalies žiniasklaidoje.

Dar 2006-aisiais E.Jurkevičiaus pavardė nuskambėjo mįslingoje istorijoje apie Lazdijų sąvartyne deginamos duonos kepalus, kuriuos aptiko sąvartyne besikuičiantys žmonės. Jie tikino, kad duoną atvežė autobusėlis su "Lazdijų duonos" simbolika. Tuomet E.Jurkevičius teisinosi, kad jo vadovaujamos kepyklos darbuotojai taip pasielgti negalėjo ir piktais kėslais kaltino konkurentus.

2012 m. Lazdijų verslininkas įkliuvo neblaivus prie vairo. Jam nustatytos 2,22 promilės girtumo. Tuomet E.Jurkevičių gelbėjo dėdė – motinos brolis, Kauno klinikų vadovo R.Jurkevičiaus tėvas Romas Jurkevičius, turintis privačią kliniką "Lazdijų sveikatos centras". Šio centro medikai E.Jurkevičiui išdavė nedarbingo pažymą. Verslininkas dėl ligos paprašė atidėti teismo posėdį, tačiau jau kitą dieną buvo sveikas ir atvyko į kitą teismo posėdį, kuriame turėjo aiškintis dėl nelegalaus darbo.

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos inspektoriai jo vadovaujamoje kepykloje užtiko nelegaliai dirbantį žmogų, kuris minkė tešlą ir formavo duonos gaminius. Verslininkas teisme neigė, kad žmogus dirbo nelegaliai.

Gan švelnios bausmės E.Jurkevičius sulaukė ir už vairavimą išgėrus. 2012-ųjų liepą jis vairuotojo pažymėjimo neteko metams ir keturiems mėnesiams, nors minimali bausmė už tokį pažeidimą buvo teisės atėmimas vairuoti dvejiems metams.

"Kauno dienos" žiniomis, Jurkevičių šeima Lazdijuose žinoma ir viešųjų pirkimų srityje. E.Jurkevičiaus žmona kurį laiką dirbo Lazdijų savivaldybėje, kur taip pat buvo atsakinga už viešuosius pirkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kazkam neitiko naujas direktorius

kazkam neitiko naujas direktorius portretas
Geda tiems raseivoms, kurie deda tokius str. apie gerb. naujaji kliniku vadova.Ar idejus profesoriu pasiepiancia nuotrauka dera vardinti giminaiciu prasizengimus. KODEL norima pasisaipyti, kam tai naudinga?

pavydas

pavydas portretas
Aišku.Daug kam nepatinka jaunas kardiologas. Sukėlė nepasitenkinimą mažindamas etatus.Įsigijo daug priešų, kurie ir užsakė straipsnį.Geriausia nieko nedirbti,tada ir priešų nebus. Taisyklė tokia.

gal paskaičiuokim

gal paskaičiuokim portretas
kiek iki dabartinio vadovo Kauno Klinikoms vadovavusių direktorių tikrai dirbo sąžiningai, atsidavusiai ligoniams ir gerbė personalą, apie juos nebuvo nei blogai atsiliepta, nei sklido kalbų. Kiek pamenu atsakingai klinikoms vadovavo prof.Jašinskas, dr. A.Vinkus, dr. L.Kondrotas. Kokie buvo Klinikų vadovai prieš prof.Jašinską spręsti negaliu, nes nežinau.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių