„Kiemų šventėje“ – Madagaskaro tarakonai ir vaišės iš P. Gražulio rankų

Jau šeštą kartą Laisvės alėja virto didžiuliu kiemu, kuriame nusidriekė ilgiausias stalas. Vietos prie jo užteko ir senjorams, ir bibliotekininkams, ir aktoriams, ir politikams.

Nereikėjo rezervacijos

Tuo metu, kai dalis miestiečių šlovindami pasibaigusią darbo dieną dar tik spruko pro ofisų duris, kiti pradėjo švęsti artėjantį savaitgalį, Kauno gimtadienį ir jau tradicine tapusia „Kiemų šventę“.

Likus valandai iki renginio pradžios Laisvės alėjoje tarp liepų ėmė kilti stalai, dengti staltiesėmis. Priešingai nei ankstesniais kartais, šiemet norintiems dalyvauti vakarienėje  registruotis nereikėjo – užsiimti labiausiai patikusią vietą Laisvės alėjoje tarp Maironio gatvės ir Soboro buvo galima renginio dieną. Ši naujiena labai patiko vyresniems vakarienės dalyviams, Laisvės alėjoje pasirodžiusiems anksčiau už kitus.

Tegul jungiasi visi, kas nori. Vietos nėra labai daug, bet pasispausime, o vaišių tikrai pakaks.

„Jauni žmonės geriau moka naudotis internetu. Ten jie greitesni. O čia – mes. Esame pensininkai, nedirbame, todėl galėjome ateiti anksčiau ir išsirinkti mums labiausiai patikusią vietą“, – kalbėjo kiek tolėliau nuo Soboro įsitaisiusi ponia Aldona. Prie sumuštinukais, raugintų agurkėlių griežinėliais, rūkytos vištos šlaunelėmis ir cukruotais sausainiais dengto stalo, kartu su Aldona sėdo dar kelios kaimynės iš laiptinės, pora bičiulių iš bažnyčios choro ir pažįstamas našlys su akordeonu. Vakaro metu kompanija žadėjo šokti, dainuoti ir įtraukti visus pro šalį einančius.

„Nesikandžiojame! Tegul jungiasi visi, kas nori. Vietos nėra labai daug, bet pasispausime, o vaišių tikrai pakaks“, – šypsojosi senjorai.

Atsakingai ruošėsi

Ilgiausias kaimynų stalas penktadienio vakarą subūrė įmonių darbuotojus, organizacijų narius, gerus bičiulius ir net keturkojus, kurių nosys kyšojo iš po stalų. Augintiniai buvo lepinami ne tik aplinkinių dėmesiu, bet ir gardesniu kąsneliu.

Kalbinti šventės dalyviai pasakojo, kad vakarienei atsakingai ruošėsi, iš anksto derino meniu. Vieni buvo atsakingi už užkandžius, kiti už desertus, treti už gėrimus.


„Pranešime skaičiau, kad svaigina draugystė, o ne alkoholiniai gėrimai, todėl šiandien skanausime rožių limonadą ir šaltą mėtų arbatą“, – specialiai šiems gėrimams kaunietė Dalia paruošė atitinkamą tarą. Rausvos spalvos limonadą perpylė į rožėmis puoštą ąsotėlį, o mėtų arbatai paėmė stiklinį arbatinuką. Įsiklausiusi į organizatorių prašymą nenaudoti vienkartinių indų, į pintą krepšį Dalia įsidėjo keramikines lėkštes, krištolines taures ir sidabrines, šviesios atminties močiutės šakutes su peiliais. Šiuos stalo įrankius, anot moters, ji naudoja tik ypatingomis progomis.

Vakarienės dalyviai atsakingai pažiūrėjo ne tik į meniu, bet ir į kitas detales. Petrašiūnų bendruomenės moterys pasipuošė žydros spalvos suknelėmis, kiek tolėliau pritūpusios įmonės stalas nusispalvino oranžine spalva.

Tiesa, ne ant visų stalų buvo maistas. Bibliotekininkai savąjį užkrovė knygomis, kurias dalijo žmonėms. Viena gyvūnų prieglauda kvietė iš arčiau susipažinti su milžiniška sraige ir Madagaskaro tarakonu.

Šventėje šmėžavo ir žinomi veidai. Sausainius praeiviams dalijo Seimo nariai Petras Gražulis, Aurelijus Veryga.

Graži tradicija tęsiasi

Renginį tradiciškai sudarė dvi dalys: kaimyniška vakarienė ir kultūrinė programa.  Pastaroji, kaip ir kiekvienais metais – įvairi,  marga, skirta kiekvienam. Laisvės alėjoje buvo galima klausytis orkestrų, ansamblių ir chorų dainų, elektroninės muzikos, pavienių muzikantų ir jaunųjų kūrėjų. Daug dėmesio sulaukė ir gestų kalba atliekamos dainos. Tie, kuriems beklausant muzikos kojos mušė į taktą,  galėjo išbandyti tango, liaudies, neoklasikinių šokių žingsnelius.

Norintys ramesnės veiklos buvo kviečiami į fotografijos ir cianotipijos dirbtuves, paklausyti skaitymų pro bibliotekos langą, pažaisti kūrybinių–geografinių žaidimų, dalyvauti visai šeimai skirtoje edukacijoje ar susitikti ir susipažinti su įvairiomis organizacijomis, pasivaišinti kava ir tiesiog pabendrauti.

„Kiemų šventė“ – jau tradicija tapęs renginys, kuriuo puoselėjama Kauno miesto gyventojų draugystė. Praėjusiais metais šventėje dalyvavo beveik 1,5 tūkst. dalyvių, 10 tūkst. lankytojų, o kūrybines veiklas įgyvendino daugiau nei 60 partnerių ir profesionalų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nebukit pikti komensai

Nebukit pikti komensai portretas
rasoma apie grazia tradicija, o jus savo purva vis drabstot, bet kokia proga_etatiniai

duonos

duonos portretas
ir žaidimų. Visai kaip Romos imperijoje.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Labai graži tradicija! Šaunuoliai, ją palaikantys!
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių