Kauno ugniagesiai skambina pavojaus varpais: artinasi potvynis

Kauno ir Jonavos rajonuose bei Kauno miesto teritorijoje skelbiamas potvynio pavojus.

Anot ugniagesių, dėl pavasario polaidžio Neries upėje prasidėjo ledonešis, pakilo vandens lygis ir toliau kyla iki pavojingos ribos.

„Gyventojai, būkite pasirengę apsaugoti savo gyvybę, sveikatą ir turtą. Paruoškite visas turimas plaukiojimo priemones, apsirūpinkite paprasčiausiais plaustais, vandeniui nelaidžia apranga (guminiais batais, apsiaustais ir pan.). Pasirūpinkite ilgai negendančių maisto produktų, geriamojo vandens, būtiniausių medikamentų, degtukų, žvakių. Turėkite nešiojamąjį radijo imtuvą ir žibintuvėlį, atsarginius elementus. Automobilius palikite saugioje teritorijoje, vertingus daiktus sukelkite kuo aukščiau. Sutvarkykite vandens nutekėjimo sistemas, išvalykite lietaus nutekėjimo groteles. Ruoškitės galimam evakavimui. Nepasiduokite panikai, perspėkite artimuosius, kaimynus. Būkite įsijungę Lietuvos nacionalinio radijo ar televizijos programą. Laukite tolesnių nurodymų", – išplatintame pranešime pataria Kauno ugniagesiai-gelbėtojai.

„Prognozuojama, kad paryčiais Neries lygis gali pakilti beveik iki dviejų metrų“, – perspėja apie pavojų, kuris vėl labiausiai gresia Radikiams ir Kleboniškiui, Kauno ugniagesiai gelbėtojai.

Anot jų, tokį pavojų kelianti ledų sangrūda antradienio popietę buvo susidariusi aukščiau Lapių – ties Jonavos ir Kauno rajonų riba.

Ties Jonava ledų jau nėra. Tačiau dėl prasidėjusio ledonešio, pakėlusio vandens lygį Neryje ties Dumsių seniūnija mažiausiai 20 cm, antradienį jau buvo apsemtos trys ten esančios sodininkų bendrijos – „Žilvičio“, „Dailininko“ ir „Posūkio“.

„Įspėjame ir Kauno rajono gyventojus, įsikūrusius Neries pakrantėje. Teoriškai ledonešis šalia jų namų gali prasidėti jau šiąnakt, todėl, vakare grįžę iš darbų, jie turėtų dėl viso pikto palikti automobilius saugioje vietoje, atrišti pririštus gyvūnus ir pasirūpinti saugia savo nakvyne. Bent jau miegoti antrajame aukšte, o ne rūsiuose, kaip yra buvę ankstesnių potvynių atvejais. O pastarąjį kartą vanduo pradėjo kilti staigiai ir per porą valandų pakilo apie kelis metrus“, – sako Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius.

Anot jo, budrumo turėtų neprarasti ir įsikūrusieji šalia Nevėžio, nes ir ši upė – sunkiai prognozuojama. Per ankstesnius ledonešius ji jau buvo pavojingai pralaužusi specialiai jos sutramdymui supiltą dambą.

Budėti Neries pakrantėje ties Kleboniškiu bei Radikiais Kauno ugniagesiai gelbėtojai pradėjo jau antradienį. Tam skirti trys automobiliai su valtimis. Tai – ir profilaktinė priemonė, kurios tikslas – perspėti Neries pakrantėje įsikūrusias gyvenvietes apie galimą naują pavojų, kuriam reikia rengtis. Budėti ketinama pernakt.

„Prognozuoti, kada ledai gali pajudėti, sunku. Dar sunkiau nuspėti, kur dėl įvairių priežasčių gali susidaryti pavojingos užtvankos ir staigiai pradėti kilti vanduo. Todėl būtina tam rengtis iš anksto“, – linkę akcentuoti V.Kerševičiaus kolegos, primindami ir tai, ką užliejamų gyvenviečių gyventojai jau turėjo išmokti iš ankstesnių panašių nelaimių.


Šiame straipsnyje: potvynisoraiupės

NAUJAUSI KOMENTARAI

to oi oi oi

to oi oi oi portretas
asilas

oi oi oi

oi oi oi  portretas
maniau kad jau putkelis karą pradėjo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių