Kauno oro uoste – dūzgianti aviacijos šventė

Šeštadienį Kauno oro uostas pakvietė į „Pasimatymą su lėktuvu“ – antrus metus iš eilės jo prieigose Karmėlavoje surengta atvirų durų diena. Šiųmečio renginio programa – dar turiningesnė.

Naikintuvų variklių gausmas, sraigtasparnių menčių kalenimas ir keliamas sūkurinis vėjas, skrydžių simuliatoriai, naujos knygos apie aviaciją – visa tai išgirdo ir pamatė tūkstančiai kauniečių ir svečių Kauno oro uosto surengtame renginyje.

„Šventė skirta supažindinti mūsų bendruomenę su kasdieniu oro uosto darbu, todėl labai džiaugiamės, kad mūsų šventės aktyviausi dalyviai yra vaikai ir jaunimas, kuriuos, tikime, užkrėtėme aviacijos virusu“, – džiugesio neslėpė Kauno oro uosto direktorius Bruno Kasparas.

Šurmuliuojančių vaikų būrys apsupo Kauno apskrities viešosios bibliotekos palapinę, kurioje kiekvienas galėjo dalyvauti origami lankstymo konkurse, piešė ir spalvino lėktuvus. Nemažai smalsuolių pritraukė ir galimybė išbandyti savo jėgas pilotuojant lėktuvą Aviacijos muziejaus simuliatoriumi. Leidžiantis ir kylant oro linijų „Ryainar“ ir „Wizz Air“ lėktuvams, jaunieji šventės dalyviai, mojuodami rankomis, entuziastingai linkėjo keliautojams geros kelionės.

Bene didžiausia renginio puošmena – Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų (KOP) transporto lėktuvas „Spartan“, vardu Algirdas, buvo matyti jau iš tolo. Pernai, likus kelioms dienoms iki šventės, jis sugedo ir, daugelio nusivylimui, joje nedalyvavo. Greta demonstruoti ir KOP sraigtasparniai bei pėstininkų ir Karo policijos ginkluotė.

Pats mažiausias tarp lėktuvų – ANBO-2. Tai – legendinio Lietuvos karo aviacijos vado Antano Gustaičio sukonstruoto to paties pavadinimo, kuris šifruojasi „Antanas nori būti ore“, kopija.

„Surinkome šiandien jį šventės dalyvių akivaizdoje pirmą kartą. O gaminome trejus metus. Šiandien jį ir užkursime, bet, deja, dar neskrisime – nespėjome paruošti skrydžiui, bet ateityje jis skraidys. Pasisiuvome ir specialias tarpukario karo lakūnų uniformas, kurias, baigę visus surinkimo darbus, užsivilksime“, – portalui kauno.diena.lt teigė lėktuvą gaminusių aštuonių konstruktorių iš visos Lietuvos grupei vadovavęs ANBO eskadrilės vadovas Arvydas Šabrinskas.

Šventės dalyvius pasveikino ir šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekantys portugalai, kurie renginiui baigiantis praskrido su savo naikintuvais virš šventės dalyvių. Pernai tokiu laiku NATO misiją Baltijos šalyse atlikę Italijos lakūnai buvo nusileidę Karmėlavoje ir net dalijo šventės dalyviams įvairias dovanas, dėl to buvo tapę mažųjų jos dalyvių numylėtiniais.    

Kaunietė Violeta atvyko į renginį su trimis savo sūnumis, kuriems – nuo trijų mėnesių iki penkerių metų. Vyriausiasis – tokiu pačiu vardu, kaip ir KOP „Spartanas“, – Algirdas. Įspūdžių kupini berniukai nerado žodžių, kaip nusakyti savo jausmus. O jų mamą labiausiai pritrenkė lėktuvų, kuriuos ji pirmą kartą matė iš taip arti, didumas. Be to, jai labai patiko kariuomenės ginklai.

„Iš pažiūros jie tokie lengvi, bet kai paimi į rankas...“, – stebėjosi mažylių mama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai

labai portretas
gera šventė,idomi visa ekspozicija. visuomet atsiras niurneklių.kuriems viskas blogai.

labai prastai suorganizuota šventė

labai prastai suorganizuota  šventė portretas
Tik penki lėktuvai ir senas "balastas" padidinti eksponatų skaičių, kad užpildytu tuštumą vis tiek nebuvo į ką žiūrėti.Gaila atvykusiu ir apgautu žmonių. Netinkamai suorganizuotas renginys. Gal tegul pasimoko kaip organizuoti šventes. Dabar apsijuokė tik.

dūzgianti aviacijos šventė

dūzgianti aviacijos šventė portretas
tik lėktuvai arba sugedę, arba neskraidantys
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių