Kauno LEZ: gerai, bet galėtų būti dar geriau

  • Teksto dydis:

27 investuotojai, 3 456 darbo vietos, 489 mln. eurų investicijų, iš kurių 70 proc. – tiesioginės užsienio investicijos. Tokiais skaičiais šiandien gali pasigirti Kauno rajone, Karmėlavos seniūnijoje, įsikūrusios Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) vadovai.

Penktadienį čia apsilankiusį ūkio ministrą Mindaugą Sinkevičių ir Kauno rajono merą Valerijų Makūną Kauno LEZ direktorius Vytas Petružis patikino, kad šie skaičiai galėtų būti dar įspūdingesni, tačiau reikia visų suinteresuotų pusių darnaus darbo.

Kauno LEZ yra įvairių transporto arterijų susikirtimo vietoje, šalia tarptautinio oro uosto. Zonos patrauklumą, direktoriaus tvirtinimu, dar labiau padidintų geriau išplėtota infrastruktūra. Apie tai ir buvo daugiausia kalbama susitikime.

V. Petružis pastebėjo, kad į infrastruktūrą – kelius, apšvietimą, komunikacijas – Kauno LEZ valdymo bendrovė investavo 6,2 mln. eurų, šiemet planuojama investuoti dar 2 milijonus. Nemažai prisideda ir vyriausybė bei savivaldybė, investavusios 4,47 mln. eurų.

Didžiuliai pokyčiai vyksta ne tik Ramučiuose, bet ir šiaurinėje zonos dalyje, esančioje tarp Sergeičikų kaimo ir oro uosto. Čia planuoja įsikurti pasaulyje garsi medicinos priemonių gamintoja „Hollister“, elektronikos prietaisus automobiliams tiekianti Vokietijos kompanija „Hella“, kitos įmonės.

Į Sergeičikus atvykusius pasitarimo dalyvius pasitiko burzgianti technika: teritorijoje formuojami sklypai, tiesiami elektros kabeliai.

V. Petružis tvirtino, kad į šią LEZ dalį būtina nutiesti kelią. Jau yra parengtas projektas, gauti statybos leidimai, reikia tik finansavimo.

M. Sinkevičius pabrėžė, kad bendraujant su potencialiais investuotojais svarbu aiškiai komunikuoti. „Kiekvienas privalo atsakyti už savo žodžius. Negali būti taip, kad kažkas šoka viliotinį ir žarsto pažadus, o juos įgyvendinti tenka kitiems“, – kalbėjo ministras.

V. Makūnas patikino, kad Kauno rajono savivaldybė ir toliau skatins investicijų pritraukimą ir darbo vietų kūrimą, tačiau pabrėžė, kad verslas ir vyriausybė turėtų labiau atsigręžti į vietos bendruomenę.

„Gyventojai nekalti, kad kaimynystėje atsirado pramoninė zona. Žmonės susiduria su nepatogumais, todėl turime galvoti, kaip pagerinti jų gyvenimo kokybę“, – kalbėjo meras.

V. Makūno teigimu, Kauno LEZ teritorijoje galėtų atsirasti vaikų darželis, kiti socialinės paskirties objektai.

„Tokia politika keltų didesnį pasitikėjimą ir gyventojams, ir investuotojams“, –tikino Kauno rajono vadovas.

Atrodo, kad proveržis vyksta ir socialinėje srityje. Karmėlavos gyventojai netrukus galės pasidžiaugti rekonstruotomis Kauno ir Centrine gatvėmis, naujais šaligatviais, apšvietimu. Kelininkai ketina baigti darbus jau šį rudenį. Nemažos investicijos planuojamos ir į Ramučių kultūros centrą, pranešė rajono savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kada LEZ'e "raudoni žibintai" įsižiebs?

to Romutis

to Romutis portretas
Tai kodėl tos rimtos įmonės atleidžiamos nuo mokesčių? Tik darželių, valgyklų ir bendrabučių betrūksta ir bus vergams gerai? Pigi darbo jėga. Nesuprantu, kam išleidžiami mokesčių mokėtojų pinigai, kad kažkokie " investuotojai" galėtų dirbti, nemokėdami mokesčių?

Nedas

Nedas portretas
Kiek verslininkams nenuolaidziauk. niekuomet mažai nebus.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių